Analiștii schimbă recomandarea „Vinde BRD“ în „Păstrează“

Comparația cu bănci similare din Austria, Cehia, Portugalia și chiar Spania este încă defavorabilă celei mai mari bănci românești listate la Bursa din București, potrivit raportului  SSIF  Broker Cluj Napoca, trimis la ECONOMICA.NET. Prețul țintă pe următoarele 12 luni a fost redus în numai 3 luni de la cea mai recentă analiză, dar recomandarea „VINDE“ a fost schimbată  în „PĂSTREAZĂ“.
Adrian N. Ionescu - joi, 12 iul. 2012, 12:31
Analiștii schimbă recomandarea „Vinde BRD“ în „Păstrează“

Prețul țintă al BRD la Bursa de Valori București (BVB) pentru următoarele 12 luni a fost coborât până la 9,25 lei/acțiune , de la 10,46 lei, cât fusese calculat pentru raportul trimis la ECONOMICA.NET  în luna mai, de către Andrei Rădulescu, analistul  SSFI Broker Cluj Napoca.

Intervalul pe care cotaţiile probabile ale titlurilor BRD s-ar întinde  acum între 8,49 şi 10,62 de lei / acţiune, lărgindu-se în jos, faţă de mai.

Acţiunile BRD au rămas, astfel, cu un potenţial foarte scăzut de creştere, ultimul preţ de piaţă fiind, astăzi, de 9,15 lei / acţiune, la care a ajuns după o scădere de aproape 34% în ultimele 12 luni. Acţiunea BRD a înregistrat cea mai mică valoare, de 8,07 lei/ acţiune, în 5 iunie acest an. 

BRD este unul dintre cele mai tranzacţionate titluri de la BVB, înregistrând a doua cea mai mare valoare medie zilnică a tranzacţiilor anul trecut, de 4,2 milioane de lei. La preţul actual, valoarea de piaţă a BRD este de 6,37 miliarde de lei.

BRD atrage mai mulţi bani în depozite de cât cei pe care îi dstribuie prin credite. „Pe parcursul ultimelor trimestre am asistat la o dinamică a depozitelor superioară celei a creditării, evoluţie determinată de climatul macroeconomic intern dificil. Prin urmare, raportul credite nete/depozite a scăzut sub pragul de 100% (99,7%)“, remarcă Andrei Rădulescu.

Profitul net al BRD pe primul trimestru a scăzut cu 39% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 83 de milioane de lei, din cauza „majorării costului net al riscului (provizioanele pentru credite neperformante, n.r.) cu 58% an/an, până la 337 milioane de lei, expresie a menţinerii unui climat macroeconomic dificil“, se mai spune în raportul SSIF Broker.

 

Un pic de istorie

Analiștii țin pasul cât de promt este cu putinţă cu evoluțiile macreconomice și de piață de capital. Astfel, sunt interesante alte  două repere istorice ale prețurilor țintă indicate în ultimul an.

La începutul anului, analistii firmei de brokeraj Alpha Finance reduseseră prețul țintă al acțiunilor BRD de la 14,08 lei, la 11,5 lei/unitate, în condițiile în care deja se diminuaseră așteptările de creștere a portofoliului de credite.

În mai anul trecut, Raiffeisen Capital & Investment (RCI) își reducea ușor prețul țintă pentru BRD de la 1,68 lei/acțiune la 16,6 lei și își schimba recomandarea din “CUMPĂRĂ” în “PASTREAZĂ”.

 Acum, SSIF Broker schimbă în „PĂSTREAZĂ“ recomandarea „VINDE“ din mai 2012.

 

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...