Analişti: Alegerile din Grecia ar putea fi o „victorie a la Pirus”

Grecia a supravieţuit numai pentru a da greş în altă zi, potrivit analiştilor Royal Bank of Scotland şi Citigroup, care consideră că alegerile de duminică prezintă riscul unei "victorii a la Pirus", expresia semnificând o bătălie câştigată cu un uriaş cost pentru învingător, relatează Bloomberg.
Economica.net - lun, 18 iun. 2012, 15:56
Analişti: Alegerile din Grecia ar putea fi o

Expresia este legată de regele Pirus al Epirului, care i-a învins pe romani la Heraclea şi Asculum în 279 î.d.Hr., dar a suferit pierderi de neînlocuit în timpul luptelor, ceea ce a dus la pierderea în cele din urmă a războiului.

Rezultatul alegerilor de duminică a eliminat aşteptările unei ieşiri iminente a Greciei din zona euro, dar a lăsat acest pericol să planeze asupra economiei mondiale şi presează liderii europeni să intensifice eforturile pentru protejarea restului regiunii.

Partidul conservator elen Noua Democraţie s-a plasat pe primul loc în alegeri, cu aproape 30% din voturi, şi a început deja negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Pentru formarea unei majorităţi parlamentare, cei doi rivali politici tradiţionali, Noua Democraţie şi partidul socialist Pasok, condus de Evangelos Venizelos, trebuie să formeze o coaliţie.

Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a depăşit însă pragul psihologic de 7%, dovedind îngrijorarea investitorilor legată de problemele de pe piaţa financiară.

Alegerile au rezolvat prea puţin, în opinia noastră este doar o nouă iteraţie către riscul unei exit din zona euro. Drumul ajustării ar putea să fie în continuare prea mult pentru Grecia”, a declarat Harvinder Sian, analist la RBS în Londra.

Grecia, dependentă din 2010 de împrumuturile de urgenţă de la UE şi FMI, trebuie să respecte condiţiile creditorilor. Acestea includ reducerea cheltuielilor cu 11,5 miliarde de euro şi desfiinţarea a 150.000 de locuri de muncă în sectorul public, a arătat Sian, care crede în continuare că există o probabilitate de 90% ca Grecia să iasă din zona euro în doi ani.

Din 2010, Grecia a obţinut două programe de susţinere, în valoare cumulată de 240 miliarde de euro, şi a restructurat datoriile către creditorii privaţi cu peste 100 miliarde euro.

Comisia Europeană estimează pentru perioada 2013-2014 un deficit bugetat cumulat de 5,5% din PIB în Grecia, ţară care nu a reuşit până acum să îşi respecte angajamentele referitoare la colectarea taxelor, vânzarea activelor de stat şi achiziţiile publice.

Oficiali europeni au semnalat disponibilitatea pentru atenuarea măsurilor de austeritate, dar analişti ai Morgan Stanley consideră că va fi insuficient pentru salvarea Greciei.

Programul revizuit de susţinere ar putea include o reducere medie anuală cu 5 miliarde de euro a dobânzilor, prelungirea perioadei de rambursare a fondurilor şi mai multe împrumuturi de la Banca Europeană pentru Investiţii, potrivit unui raport al Morgan Stanley publicat luni.

Noile măsuri nu vor reuşi să refacă solvabilitatea Greciei suficient de rapid, potrivit analiştilor băncii de investiţii, care consideră că în 2020 datoria publică va fi de 140% din PIB, peste nivelul de 120% prevăzut în programul de salvare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...