Analişti: BNR va menţine joi dobânda de politică monetară şi ratele rezervelor minime obligatorii

Banca Naţională a României va menţine, joi, dobânda de politică monetară la 5,25% pe an şi nu va modifica ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută, la 15 şi 20%, iar scăderea dobânzii şi a rezervelor în lei ar putea fi reluată anul viitor, consideră membrii AAFBR.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 15:12
Analişti: BNR va menţine joi dobânda de politică monetară şi ratele rezervelor minime obligatorii

Conform opiniilor exprimate de către membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) în cadrul unui sondaj intern, Banca Naţională a României ar putea menţine dobânda de politică monetară la nivelul de 5,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din 27 septembrie 2012.

Peste 90% dintre cei care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii vor rămâne nemodificate în luna septembrie, atât pentru pasivele în lei cât şi pentru cele în valută. Restul participanţilor estimează reduceri ale acestora.

Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează dobânda de politică monetară la 5,25%. De asemenea, rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei şi valută ar putea rămâne nemodificate până la finalul anului 2012.

Anul 2013 ar putea aduce o scădere a dobânzii de politică monetară la 5% şi o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei până la nivelul de 12% în luna decembrie.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea rămâne la nivelul de 20% până la finele anului viito. Ponderea analiştilor care estimează o relaxare a politicii monetare până la finalul lui 2013 este în scădere faţă de sondajul anterior desfăşurat în luna iulie 2012.

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul anului, până la minimul istoric de 5,25% pe an. La începutul lunii mai, BNR a oprit însă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice din România, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale peste 80 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 4,714 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,38%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat cu 273,13%, în......
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
În câteva cartiere din București prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente cu două camere a scăzut chiar și ...
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, ...
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru producerea de energie din surse regenerabile
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru ...
Sphera Franchise Group, care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, a anunțat ...