1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

Extern

Analişti: Europa ar câştiga dacă euro s-ar comporta ca o liră italiană, nu ca o marcă germană

Economia europeană, apăsată de trei ani de criza datoriilor şi creşterea şomajului, s-ar descurca mai bine dacă euro ar fi o monedă mai slabă, asemănătoare mai mult lirei italiene decât mărcii germane, consideră tot mai mulţi investitori şi analişti.

21 noi, 2012 | Mediafax

Euro s-a apreciat în ultimele trei luni mai mult decât oricare din alte nouă monede importante incluse într-un indice valutar al Bloomberg, chiar dacă rata şomajului din uniunea monetară este la un nivel record de 11,6%, relatează Bloomberg.

În loc să se comporte ca o marcă, cea mai importantă monedă europeană înainte de 1999, când a fost lansată oficial moneda unică, euro ar trebui să urmeze modelul lirei italiene, pentru ca economiile şi companiile să devină mai competitive, spun analiştii.

Lira italiană s-a depreciat cu circa 30% în deceniul anterior introducerii euro.

"Euro nu este sustenabil la acest nivel, pe termen mediu şi lung. Zona euro ar trebui să aibă o monedă mai slabă, mai mult ca o liră italiană decât ca o marcă. O monedă mai slabă ar ajuta la rezolvarea unor probleme", a declarat Ulrich Leuchtmann, director pentru strategie pe piaţa valutară la Commerzbank în Frankfurt.

La 11:09 ora Londrei, euro era în scădere cu 0,1%, la 1,2801 dolari pe unitate.

La 1 ianuarie 1999, euro a închis la 1,18 dolari pe unitate, în octombrie 2000 era la un minim de 82,30 cenţi americani pe unitate, iar în iulie 2008 a atins un maxim de 1,6038 dolari pe unitate.

Leuchtmann anticipează că euro ar putea coborî la 1,23 dolari pe unitate până la sfârşitul lui 2013.

Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca euro să încheie acest an la 1,28 dolari pe unitate, iar până în decembrie 2013 să coboare la 1,25 dolari.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO