Analişti: Tensiunile politice din România afectează leul şi cresc costurile de finanţare

Lupta politică dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele suspendat Traian Băsescu va creşte costurile de finanţare ale României şi va slăbi în continuare leul, care are în această lună a doua cea mai slabă evoluţie la nivel mondial, potrivit analiştilor şi investitorilor citaţi de Bloomberg.
Economica.net - mie, 11 iul. 2012, 15:07
Analişti: Tensiunile politice din România afectează leul şi cresc costurile de finanţare

Agitaţia provocată de conflictul dintre Ponta şi Băsescu a sporit îngrijorarea investitorilor legată de determinarea României de a respecta disciplina fiscală anul viitor, în cadrul programului preventiv cu instituţiile internaţionale.

Uniunea Europeană „l-a convocat” pe premier la Bruxelles pentru a discuta despre acest conflict, în timp ce cancelarul german Angela Merkel, care l-a lăudat pe preşedinte pentru susţinerea măsurilor de austeritate, l-a avertizat pe Ponta în legătură cu încălcarea principiilor de bază ale democraţiei.

„Ne-am redus într-o anumită măsură poziţiile din România, săptămâna trecută, şi analizăm noi acţiuni de acest tip”, a declarat Ronald Schneider, implicat în administrarea unor active de datorii de 1 miliard de dolari pe piaţa emergentă, la Raiffeisen Kapitalanlage în Viena.

El consideră esenţial ca incertitudinile să fie eliminate.

„Cheia este oprirea incertitudinilor şi credibilitatea voinţei guvernului de a coopera cu FMI”, a spus Schneider.

Ponta vrea să îi dea o lovitură decisivă lui Băsescu, la două luni după ce a devenit al treilea premier al României din acest an, în care vor avea loc alegeri generale, se arată în articol.

Disputa vine după ce criza datoriilor din Europa, principalul partener comercial al României, şi valul de frig din această iarnă, au împins economia românească în a doua recesiune din ultimii patru ani.

Agitaţia politică a dus la deprecierea leului la un minim record faţă de euro, pe 9 iulie. Leul a coborât cu 1,6% faţă de euro în această lună, înregistrând astfel a doua cea mai slabă evoluţie la nivel mondial, după lira sudaneză.

Luni, leul a coborât la 4,5472 unităţi pentru un euro, iar miercuri BNR a anunţat un curs de referinţă de rţi, la 4,5237 lei/euro.

Costul asigurării datoriilor României (CDS-uri) pe termen de cinci ani a urcat la 4,41 puncte procentuale, aproape de un maxim al lunii de 4,48 puncte înregistrat pe 9 iulie, în creştere de la 4,07 puncte pe 5 iulie, potrivit datelor Bloomberg.

Parlamentarii l-au suspendat pe Băsescu săptămâna trecută, sub acuzaţia că şi-a depăşit atribuţiile când a anunţat reduceri de salarii în sectorul de stat, în 2010, şi alte decizii economice.

Băsescu a supravieţuit unui referendum de suspendare în 2007, fiind votat de 74% dintre participanţi, dar popularitatea sa a scăzut după ce a susţinut măsurile de austeritate ale fostului guvern condus de Emil Boc, notează agenţia.

„Incertitudinile în privinţa politicilor economice şi riscul de întârziere a programului cu FMI ar putea conduce la înrăutăţirea perspectivelor de finanţare în valută, amplificând presiunile asupra leului şi a costului de credit al statului”, a declarat în această săptămână Mai Doan, analist la Bank of America Merrill Lynch.

El a arătat că actuala coaliţie aflată la guvernare „a demonstrat un angajament verbal puternic faţă de programul cu FMI, dar nu a dezvăluit vreun detaliu privind strategia economică pe termen lung, iar disciplina fiscală trebuie dovedită”.

Lupta pentru putere din România a determinat-o pe Merkel să îl susţină pe Băsescu în faţa eforturilor coaliţiei de guvernământ de a-l suspenda.

Ponta a declarat luni că Merkel şi partidul ei îl susţin pe Băsescu „pentru că sunt singurii susţinători ai austerităţii în Europa”.

Costul de finanţare al României pe piaţa internă a crescut uşor în ultimele câteva săptămâni, alimentat de criza datoriilor din Europa şi tensiunile politice din ţară, a declarat marţi secretarul de stat Cristian Sporiş, citat de Ziarul Financiar.

Ministerul a vândut luni titluri de Trezorerie pe termen de 11 luni cu un randament mediu de 5,53%, comparativ cu un randament mediu de 5,29% pentru titlurile pe un an vândute luna trecută.

„Esenţial pentru pieţe ar trebui să fie politicile fiscale şi reformele structurale care au avut loc în ultimii trei ani. Este improbabil ca politicile economice să se schimbe în acest an, dar suntem îngrijoraţi pentru anul viitor”, a declarat Peter Attard Montalto, analist la Nomura.

El a adăugat că îngrijorarea se referă în mod special la o relaxare a politicilor în bugetul pentru 2013, „care va fi publicat înainte de alegerile generale şi care poate influenţa şansele de victorie ale lui Ponta” în scrutinul din noiembrie sau decembrie.

Analistul Bank of America Merrill Lynch Mai Doan consideră că Banca Naţională a României „ar putea fi mai puţin dornică” să apere leul din cauza sumelor mari care trebuie rambursate FMI şi a perspectivelor mai dificile de refinanţare externă, provocate de incertitudinile politice.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Curtea de Conturi Europeană consideră ca fiind riscantă practica angajării consultanților externi de către CE
Modul în care Comisia Europeană angajează consultanţi externi şi recurge la serviciile acestora nu asigură în totalitate o utilizare optimă a resurselor şi nici nu îi protejează pe deplin......
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe ...
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...