Analişti: Tensiunile politice din România afectează leul şi cresc costurile de finanţare

Lupta politică dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele suspendat Traian Băsescu va creşte costurile de finanţare ale României şi va slăbi în continuare leul, care are în această lună a doua cea mai slabă evoluţie la nivel mondial, potrivit analiştilor şi investitorilor citaţi de Bloomberg.
Economica.net - mie, 11 iul. 2012, 15:07
Analişti: Tensiunile politice din România afectează leul şi cresc costurile de finanţare

Agitaţia provocată de conflictul dintre Ponta şi Băsescu a sporit îngrijorarea investitorilor legată de determinarea României de a respecta disciplina fiscală anul viitor, în cadrul programului preventiv cu instituţiile internaţionale.

Uniunea Europeană „l-a convocat” pe premier la Bruxelles pentru a discuta despre acest conflict, în timp ce cancelarul german Angela Merkel, care l-a lăudat pe preşedinte pentru susţinerea măsurilor de austeritate, l-a avertizat pe Ponta în legătură cu încălcarea principiilor de bază ale democraţiei.

„Ne-am redus într-o anumită măsură poziţiile din România, săptămâna trecută, şi analizăm noi acţiuni de acest tip”, a declarat Ronald Schneider, implicat în administrarea unor active de datorii de 1 miliard de dolari pe piaţa emergentă, la Raiffeisen Kapitalanlage în Viena.

El consideră esenţial ca incertitudinile să fie eliminate.

„Cheia este oprirea incertitudinilor şi credibilitatea voinţei guvernului de a coopera cu FMI”, a spus Schneider.

Ponta vrea să îi dea o lovitură decisivă lui Băsescu, la două luni după ce a devenit al treilea premier al României din acest an, în care vor avea loc alegeri generale, se arată în articol.

Disputa vine după ce criza datoriilor din Europa, principalul partener comercial al României, şi valul de frig din această iarnă, au împins economia românească în a doua recesiune din ultimii patru ani.

Agitaţia politică a dus la deprecierea leului la un minim record faţă de euro, pe 9 iulie. Leul a coborât cu 1,6% faţă de euro în această lună, înregistrând astfel a doua cea mai slabă evoluţie la nivel mondial, după lira sudaneză.

Luni, leul a coborât la 4,5472 unităţi pentru un euro, iar miercuri BNR a anunţat un curs de referinţă de rţi, la 4,5237 lei/euro.

Costul asigurării datoriilor României (CDS-uri) pe termen de cinci ani a urcat la 4,41 puncte procentuale, aproape de un maxim al lunii de 4,48 puncte înregistrat pe 9 iulie, în creştere de la 4,07 puncte pe 5 iulie, potrivit datelor Bloomberg.

Parlamentarii l-au suspendat pe Băsescu săptămâna trecută, sub acuzaţia că şi-a depăşit atribuţiile când a anunţat reduceri de salarii în sectorul de stat, în 2010, şi alte decizii economice.

Băsescu a supravieţuit unui referendum de suspendare în 2007, fiind votat de 74% dintre participanţi, dar popularitatea sa a scăzut după ce a susţinut măsurile de austeritate ale fostului guvern condus de Emil Boc, notează agenţia.

„Incertitudinile în privinţa politicilor economice şi riscul de întârziere a programului cu FMI ar putea conduce la înrăutăţirea perspectivelor de finanţare în valută, amplificând presiunile asupra leului şi a costului de credit al statului”, a declarat în această săptămână Mai Doan, analist la Bank of America Merrill Lynch.

El a arătat că actuala coaliţie aflată la guvernare „a demonstrat un angajament verbal puternic faţă de programul cu FMI, dar nu a dezvăluit vreun detaliu privind strategia economică pe termen lung, iar disciplina fiscală trebuie dovedită”.

Lupta pentru putere din România a determinat-o pe Merkel să îl susţină pe Băsescu în faţa eforturilor coaliţiei de guvernământ de a-l suspenda.

Ponta a declarat luni că Merkel şi partidul ei îl susţin pe Băsescu „pentru că sunt singurii susţinători ai austerităţii în Europa”.

Costul de finanţare al României pe piaţa internă a crescut uşor în ultimele câteva săptămâni, alimentat de criza datoriilor din Europa şi tensiunile politice din ţară, a declarat marţi secretarul de stat Cristian Sporiş, citat de Ziarul Financiar.

Ministerul a vândut luni titluri de Trezorerie pe termen de 11 luni cu un randament mediu de 5,53%, comparativ cu un randament mediu de 5,29% pentru titlurile pe un an vândute luna trecută.

„Esenţial pentru pieţe ar trebui să fie politicile fiscale şi reformele structurale care au avut loc în ultimii trei ani. Este improbabil ca politicile economice să se schimbe în acest an, dar suntem îngrijoraţi pentru anul viitor”, a declarat Peter Attard Montalto, analist la Nomura.

El a adăugat că îngrijorarea se referă în mod special la o relaxare a politicilor în bugetul pentru 2013, „care va fi publicat înainte de alegerile generale şi care poate influenţa şansele de victorie ale lui Ponta” în scrutinul din noiembrie sau decembrie.

Analistul Bank of America Merrill Lynch Mai Doan consideră că Banca Naţională a României „ar putea fi mai puţin dornică” să apere leul din cauza sumelor mari care trebuie rambursate FMI şi a perspectivelor mai dificile de refinanţare externă, provocate de incertitudinile politice.

Te-ar mai putea interesa și
“Piața de artă din România a mers în pierdere în 2022, minus 100.000 de euro
“Piața de artă din România a mers în pierdere în 2022, minus 100.000 de euro
Piața românească de artă a încheiat anul 2022 pe pierdere, potrivit studiului realizat de o agenție de marketing specializată în industriile culturale și creative, comandat de Scemtovici &......
Statele membre G7 vor căuta modalități prin care să folosească veniturile activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina – Reuters
Statele membre G7 vor căuta modalități prin care să folosească veniturile activele rusești înghețate pentru a ajuta ...
Ţările G7 vor căuta modalităţi pentru a folosi veniturile generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, ...
Tribunalul Bucureşti a decis supendarea recuperării prejudiciului în dosarul „Dan Vociulescu – Institutul de Cercetări Alimentare”
Tribunalul Bucureşti a decis supendarea recuperării prejudiciului în dosarul „Dan Vociulescu – Institutul ...
Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în ...
Consiliul Concurenței va lansa o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conține doar produsele de bază ale căror prețuri au fost plafonate
Consiliul Concurenței va lansa o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conține doar produsele de bază ...
Consiliul Concurenţei va lansa curând o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conţine doar produsele ...