Analişti: Toate ţările din zona euro ar trebui să aibă un an în plus pentru reducerea deficitului

Toate ţările din zona euro ar trebui să aibă la dispoziţie un an în plus pentru reducerea deficitului bugetar în limita de 3% din PIB, aşa cum cere Pactul de Stabilitate şi Creştere, potrivit unei note a institutului european de cercetări Bruegel din Bruxelles.
Economica.net - lun, 17 sept. 2012, 18:28
Analişti: Toate ţările din zona euro ar trebui să aibă un an în plus pentru reducerea deficitului

Autorii notei, Benedicta Marzinotto şi Andre Sapir, au arătat că regulile bugetare europene, în special Pactul de Stabilitate modificat la începutul acestui an, „nu sunt atât de rigide cum se crede”.

Statele membre au dreptul să devieze de la regula deficitului bugetar de 3% dacă sunt în recesiune sau dacă zona euro în ansamblul său trece printr-o perioadă dificilă, potrivit analiştilor.

Ei au amintit că modificările Pactului de Stabilitate au intrat în vigoare într-un moment în care cea mai mare parte a ţărilor din zona euro se aflau deja în procedură de deficit excesiv.

„Singura cale pentru UE de a aplica această clauză, invocând circumstanţe excepţionale, este acordarea unui an suplimentar tuturor statelor din zona euro, având în vedere că întrega regiune traversează o perioadă dificilă”, susţin autorii notei.

Analiştii consideră că recomandarea ar trebui să vină de la Comisia Europeană, în spiritul viitorului tratat bugetar european care vizează întărirea disciplinei fiscale. Acesta urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie anul viitor şi conferă Executivului UE prerogative largi în domeniul procedurii deficitului excesiv.

De asemenea, această recomandare ar trebui făcută rapid, înainte ca guvernele din zona euro să trimită proiectele de buget peentru 2013 în parlamentele naţionale.

În prezent, 21 din 27 de state membre sunt în procedura deficitului excesiv, care le obligă să revină la un deficit de maxim 3% într-o anumită perioadă, de exemplu Franţa în 2013 şi Spania în 2014, în caz contrar riscând sancţiuni.

În zona euro, 13 ţări din 17 se află în procedura deficitului excesiv, singurele care respectă Pactul de Stabilitate fiind Estonia, Finlanda, Luxemburg şi Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia va pune în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete intercontinentale
Rusia va pune în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete intercontinentale
Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne, a declarat directorul general al agentiei spaţiale......
Automobile Dacia: Afaceri în creștere cu 17,2%. Peste 81% din vânzări au mers către alte țări
Automobile Dacia: Afaceri în creștere cu 17,2%. Peste 81% din vânzări au mers către alte țări
Automobile Dacia, compania din grupul Renault care gestionează uzina de la Mioveni, a anunțat pentru 2021 o cifră de afaceri ...
Generalul SRI Anton Rog, director Centrul Naţional Cyberint: Nu am identificat noi vulnerabilități, dar din octombrie 2021 tipologia și diversitatea atacurilor cibernetice a crescut
Generalul SRI Anton Rog, director Centrul Naţional Cyberint: Nu am identificat noi vulnerabilități, dar din octombrie ...
Autoritățile române nu au identificat noi vulnerabilități cibernetice, însă începând cu luna octombrie a anului ...
Top constructori autostrăzi: Aktor, Alarko și Astaldi au avut cele mai mare progrese în luna mai
Top constructori autostrăzi: Aktor, Alarko și Astaldi au avut cele mai mare progrese în luna mai
Autostrada Bucureștiului (A0) și mega-podul de la Brăila reprezintă șantierele de infrastructură rutieră cu cele mai ...