Analişti: Toate ţările din zona euro ar trebui să aibă un an în plus pentru reducerea deficitului

Toate ţările din zona euro ar trebui să aibă la dispoziţie un an în plus pentru reducerea deficitului bugetar în limita de 3% din PIB, aşa cum cere Pactul de Stabilitate şi Creştere, potrivit unei note a institutului european de cercetări Bruegel din Bruxelles.
Economica.net - lun, 17 sept. 2012, 18:28
Analişti: Toate ţările din zona euro ar trebui să aibă un an în plus pentru reducerea deficitului

Autorii notei, Benedicta Marzinotto şi Andre Sapir, au arătat că regulile bugetare europene, în special Pactul de Stabilitate modificat la începutul acestui an, „nu sunt atât de rigide cum se crede”.

Statele membre au dreptul să devieze de la regula deficitului bugetar de 3% dacă sunt în recesiune sau dacă zona euro în ansamblul său trece printr-o perioadă dificilă, potrivit analiştilor.

Ei au amintit că modificările Pactului de Stabilitate au intrat în vigoare într-un moment în care cea mai mare parte a ţărilor din zona euro se aflau deja în procedură de deficit excesiv.

„Singura cale pentru UE de a aplica această clauză, invocând circumstanţe excepţionale, este acordarea unui an suplimentar tuturor statelor din zona euro, având în vedere că întrega regiune traversează o perioadă dificilă”, susţin autorii notei.

Analiştii consideră că recomandarea ar trebui să vină de la Comisia Europeană, în spiritul viitorului tratat bugetar european care vizează întărirea disciplinei fiscale. Acesta urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie anul viitor şi conferă Executivului UE prerogative largi în domeniul procedurii deficitului excesiv.

De asemenea, această recomandare ar trebui făcută rapid, înainte ca guvernele din zona euro să trimită proiectele de buget peentru 2013 în parlamentele naţionale.

În prezent, 21 din 27 de state membre sunt în procedura deficitului excesiv, care le obligă să revină la un deficit de maxim 3% într-o anumită perioadă, de exemplu Franţa în 2013 şi Spania în 2014, în caz contrar riscând sancţiuni.

În zona euro, 13 ţări din 17 se află în procedura deficitului excesiv, singurele care respectă Pactul de Stabilitate fiind Estonia, Finlanda, Luxemburg şi Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Statele membre G7 vor căuta modalități prin care să folosească veniturile activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina – Reuters
Statele membre G7 vor căuta modalități prin care să folosească veniturile activele rusești înghețate pentru a ajuta ...
Ţările G7 vor căuta modalităţi pentru a folosi veniturile generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, au declarat sâmbătă miniştrii de finanţe din cele mai dezvoltate......
Tribunalul Bucureşti a decis supendarea recuperării prejudiciului în dosarul „Dan Vociulescu – Institutul de Cercetări Alimentare”
Tribunalul Bucureşti a decis supendarea recuperării prejudiciului în dosarul „Dan Vociulescu – Institutul ...
Tribunalul Bucureşti a dispus suspendarea executării sentinţei prin care instanţa a decis recuperarea prejudiciului în ...
Consiliul Concurenței va lansa o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conține doar produsele de bază ale căror prețuri au fost plafonate
Consiliul Concurenței va lansa o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conține doar produsele de bază ...
Consiliul Concurenţei va lansa curând o variantă simplificată a Monitorului preţurilor, care va conţine doar produsele ...
Exporturile de medicamente din România au ajuns anul trecut la aproximativ 1,25 de miliarde de euro – Dan Zaharescu (ARPIM)
Exporturile de medicamente din România au ajuns anul trecut la aproximativ 1,25 de miliarde de euro – Dan Zaharescu ...
Totalul exporturilor de medicamente din România a fost undeva în jurul a 1,25 de miliarde de euro la nivelul anului trecut, ...