Analiştii îşi reduc optimismul de la începutul anului privind SIF Moldova

Casa de brokeraj clujeană SSIF Broker a modificat recomandarea privind acţiunile SIF Moldova (SIF2) din „cumpără“ în „păstrează“. De asemenea, a redus estimarea privind preţul ţintă cel mai porbabil, la care ar putea ajunge acţiunea  SIF 2, la 1,586 lei / titlu, în următoarele 12 luni.
Adrian N. Ionescu - mar, 17 apr. 2012, 05:51
Analiştii îşi reduc optimismul de la începutul anului privind SIF Moldova

În raportul de acum două luni şi jumătate, analiştii SSIF Broker Cluj Napoca se aşteptau la o creştere până la 1,61 de lei, dar recomandarea „cumpără“ era dată în condiţii stricte de administrare a riscurilor deteriorării climatului pe pieţele externe.

Atunci, la 30 ianuarie, pieţele occidentale se apropiau de maximele de dinainte de criză, dar acum îşi corectează optimismul.

Faţă de preţul actual creşterea previzibilă este de 23%, comparabilă cu cea de acum două luni, deşi plecând de la alt nivel. Faptul arată că argumentele potenţialului au rămas aceleaşi. În astfel de cazuri optimismul nu scade mai mult de cât cel considerat recomandării „păstrează“.

Modificarea este, totuşi, destul de severă. Între cele două trepte, aminitite mai sus, mai există recomandarea  „acumulează“, care desemenază operaţiile de mici achiziţii, şi peste care analiştii clujeni au sărit.

Chiar şi în condiţiile actuale, cotaţiile acţiunii SIF Moldova (simbol bursier SIF 2 ) pot varia între 1,112 şi 1,348 lei / acţiune.

Acţiunea SIF Moldova (simbol bursier SIF2) este una dintre cele mai căutate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca urmare  a modificării politicii de administrare şi a introducerii  metodelor de guvernanţă corporatistă, care plac investitorilor străini.

Totuşi, investitorii sancţionează SIF2 cu un discount mare al preţului de piaţă al acţiunii faţă de valoarea portofoliului raportată la numărul de acţiuni (VUAN). Valoarea unitară a activelor nete SIF Moldova este de 2,3644 lei. Portofoliul SIF valorează 1,23 miliarde de lei (potrivit celui mai recent raport, din 29 februarie).

La sfârşitul anului trecut,  SIF2 deţinea participaţii la 210 companii (din care 111 listate). Dintre acestea se remarcă acţiunile Erste Bank (EBS, cu peste 21% din portofoliul SIF) BRD (peste 21%) , ale  Fondului Proprietatea (FP, 8,6%), Băncii Transilvania (TLV, 7,25%), Transgaz (TGN, 3,15) şi OMV Petrom (SNP,2,95%).

Anul trecut au ieşit din portofoliu 18 companii, dintre care 5 listate şi 4 închise (nelistate) fiind vândute, iar alte  9 societăţi comerciale din portofoliul istoric fiind radiate conform Legii 85/2006

Pe de altă parte au intrat în portofoliu – 5 companii, ca urmare a achiziţiilor de acţiuni efectuate atât de pe piaţa internă cât şi de pe pieţele externe: Zentiva Bucuresti (SCD), Semperit AG Holding Austria (SEM), Barrick Gold Corp. Canada (ABX), Newmont Mining Corp. SUA (NEM) şi OMV AG, potrivit raportului anual al companiei.

În decembrie SIF2 a anunţat finalizarea vânzarii participaţiei la BCR către Erste Group, tranzacţie care a constat în două componente: cash de 123,6 milioane de lei şi 4.025.566 acţiuni Erste Bank.

Vezi raportul SSIF Broker Cluj Napoca în fişierul ataşat.

Avertisment

Recomandările amintitte sunt orientative şi nu consitituie sfaturi. Responsdabilitatea deciziilor unor operaţiuni bursiere aparţine celor ce le iau. Autorul nu are poziţii de investiţii în SIF Moldova.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...