Analiştii îşi reduc optimismul de la începutul anului privind SIF Moldova

Casa de brokeraj clujeană SSIF Broker a modificat recomandarea privind acţiunile SIF Moldova (SIF2) din „cumpără“ în „păstrează“. De asemenea, a redus estimarea privind preţul ţintă cel mai porbabil, la care ar putea ajunge acţiunea  SIF 2, la 1,586 lei / titlu, în următoarele 12 luni.
Adrian N. Ionescu - mar, 17 apr. 2012, 05:51
Analiştii îşi reduc optimismul de la începutul anului privind SIF Moldova

În raportul de acum două luni şi jumătate, analiştii SSIF Broker Cluj Napoca se aşteptau la o creştere până la 1,61 de lei, dar recomandarea „cumpără“ era dată în condiţii stricte de administrare a riscurilor deteriorării climatului pe pieţele externe.

Atunci, la 30 ianuarie, pieţele occidentale se apropiau de maximele de dinainte de criză, dar acum îşi corectează optimismul.

Faţă de preţul actual creşterea previzibilă este de 23%, comparabilă cu cea de acum două luni, deşi plecând de la alt nivel. Faptul arată că argumentele potenţialului au rămas aceleaşi. În astfel de cazuri optimismul nu scade mai mult de cât cel considerat recomandării „păstrează“.

Modificarea este, totuşi, destul de severă. Între cele două trepte, aminitite mai sus, mai există recomandarea  „acumulează“, care desemenază operaţiile de mici achiziţii, şi peste care analiştii clujeni au sărit.

Chiar şi în condiţiile actuale, cotaţiile acţiunii SIF Moldova (simbol bursier SIF 2 ) pot varia între 1,112 şi 1,348 lei / acţiune.

Acţiunea SIF Moldova (simbol bursier SIF2) este una dintre cele mai căutate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ca urmare  a modificării politicii de administrare şi a introducerii  metodelor de guvernanţă corporatistă, care plac investitorilor străini.

Totuşi, investitorii sancţionează SIF2 cu un discount mare al preţului de piaţă al acţiunii faţă de valoarea portofoliului raportată la numărul de acţiuni (VUAN). Valoarea unitară a activelor nete SIF Moldova este de 2,3644 lei. Portofoliul SIF valorează 1,23 miliarde de lei (potrivit celui mai recent raport, din 29 februarie).

La sfârşitul anului trecut,  SIF2 deţinea participaţii la 210 companii (din care 111 listate). Dintre acestea se remarcă acţiunile Erste Bank (EBS, cu peste 21% din portofoliul SIF) BRD (peste 21%) , ale  Fondului Proprietatea (FP, 8,6%), Băncii Transilvania (TLV, 7,25%), Transgaz (TGN, 3,15) şi OMV Petrom (SNP,2,95%).

Anul trecut au ieşit din portofoliu 18 companii, dintre care 5 listate şi 4 închise (nelistate) fiind vândute, iar alte  9 societăţi comerciale din portofoliul istoric fiind radiate conform Legii 85/2006

Pe de altă parte au intrat în portofoliu – 5 companii, ca urmare a achiziţiilor de acţiuni efectuate atât de pe piaţa internă cât şi de pe pieţele externe: Zentiva Bucuresti (SCD), Semperit AG Holding Austria (SEM), Barrick Gold Corp. Canada (ABX), Newmont Mining Corp. SUA (NEM) şi OMV AG, potrivit raportului anual al companiei.

În decembrie SIF2 a anunţat finalizarea vânzarii participaţiei la BCR către Erste Group, tranzacţie care a constat în două componente: cash de 123,6 milioane de lei şi 4.025.566 acţiuni Erste Bank.

Vezi raportul SSIF Broker Cluj Napoca în fişierul ataşat.

Avertisment

Recomandările amintitte sunt orientative şi nu consitituie sfaturi. Responsdabilitatea deciziilor unor operaţiuni bursiere aparţine celor ce le iau. Autorul nu are poziţii de investiţii în SIF Moldova.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul francez Alten, cu prezență în 30 de țări și afaceri de 3 mld. euro pe an, cumpără firma românească de IT Qualitance
Grupul francez Alten, cu prezență în 30 de țări și afaceri de 3 mld. euro pe an, cumpără firma românească de IT ...
Grupul francez Alten, specializat în servicii de consultanţă şi tehnologie, a încheiat un acord pentru achiziţionarea companiei de IT Qualitance, înfiinţată în urmă cu 15 ani de către......
Directorul Azomureș a demisionat din funcție
Directorul Azomureș a demisionat din funcție
Directorul general al producătorului de îngășăminte Azomureș Târgu Mureș, Harri Kiiski, a demisionat din funcție, ...
FMI şi Moody’s critică reducerile de taxe anunţate de Marea Britanie
FMI şi Moody’s critică reducerile de taxe anunţate de Marea Britanie
Fondul Monetar Internaţional şi agenţia de rating Moody's au criticat noua strategia economică a Guvernului britanic, ...
Remus Vulpescu a fost numit administrator provizoriu al Nuclearelectrica
Remus Vulpescu a fost numit administrator provizoriu al Nuclearelectrica
Remus Vulpescu, fost şef al Corpului de control al fostului premier Victor Ponta şi fost consilier onorific al fostului ...