Analiză: Economia se va contracta în primul trimestru, dar va reveni pe creştere din trimestrul doi

Analiştii economici şi brokerii spun că nu ar fi o surpriză ca economia să se contracte în primul trimestru, atât din cauza încetinirii economiei europene, cât şi a condiţiilor meteo nefavorabile de la începutul anului, dar văd o revenire a activităţii economice în trimestrul al doilea.
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 16:00
Analiză: Economia se va contracta în primul trimestru, dar va reveni pe creştere din trimestrul doi

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat, vineri, că economia s-ar putea contracta în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea în recesiune tehnică, din cauza condiţiilor meteo, însă faţă de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%.

Analiştii contactaţi de MEDIAFAX estimează corecţii de până la 0,7% a activităţii economice în primul trimestru din acest an.

Economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, spune că definiţia recesiunii tehnice, care se instalează după două trimestre consecutive de scădere economică, nu are fundamente economice, ci pur statistice.

„În SUA este o instituţie care judecă după mai multe criterii dacă s-a intrat sau nu în recesiune, nu se ia în considerare doar scăderea din două trimestre consecutive. Deşi termenul este discutabil, pot să fiu de acord că economia se va contracta în primul trimestru „, a declarat Dumitru.

El vede o scădere de 0,5-0,7% în primul trimestru din acest an, urmată de o creştere de 0,2% în trimestrul următor. Pentru întregul an, Dumitru estimează un avans economic de 0,5%.

„În ultimul trimestru al anului s-a manifestat încetinirea economiei europene, care a continuat să se reflecte şi asupra economiei noastre. În ceea ce priveşte evoluţia din primul trimestru din acest an, un impact negativ asupra activităţii economice l-au avut condiţiile meteo”, a afirmat economistul Raiffeisen.


Vlad Muscalu, ING Bank:  Rata anualizată pentru primul trimestru ar fi mai mică decât 1%

Vlad Muscalu, economist la ING Bank, spune, de asemenea, că activitatea economică va continua să se contracte contracte în primul trimestru, impactul indus de situaţia externă şi condiţiile meteo nefavorabile inversând tendinţa pozitivă vizibilă în debutul anului.

„După calculele noastre, rata anualizată pentru primul trimestru ar fi mai mică decât 1%, ceea ce ar însemna o decelerare semnificativă faţă de creşterea anuală de 1,9% din ultimul trimestru. Alături de contracţia în termeni trimestriali nu ar oferi o imagine favorabilă României, însă nici una diferită de contextul european curent”, a declarat Muscalu.

Analistul ING estimează o scădere economică de 0,3% în primul trimestru faţă de ultimul trimestru din 2011.

 

Eugen Şinca, BCR:  PIB-ul va scadea uşor în primele trei luni

Şi analistul BCR Eugen Şinca se aşteaptă ca PIB-ul să scadă uşor în primele trei luni, însă a evitat să avanseze o cifră.

„Considerăm că este posibilă o uşoară contracţie a economiei româneşti în primul trimestru din acest an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, din cauza evoluţiei slabe a zonei euro, principalul partener comercial al României care absoarbe 55% din exporturile româneşti şi are o pondere de peste 80% in fluxurile de investiţii străine directe. Totodată, iarna foarte grea a dus la încetinirea unor activităţi economice în luna februarie. Cu toate acestea, ne menţinem estimarea privind o creştere economică de 1,2% în tot anul 2012, pe seama revenirii treptate a consumului gospodăriilor populaţiei şi a investiţiilor”, a spus Şinca.

El este de părere că datele anualizate referitoare la comerţul de retail şi lucrările de construcţii din luna ianuarie arată o revenire a cererii interne.

În trimestrul al doilea, economia românească ar putea creşte cu 0,5-1% faţă de primul trimestru, potrivit estimărilor analistului BCR.

„O absorbţie mai bună a fondurilor structurale europene este de o importanţă deosebită, în condiţiile în care fluxurile externe de capital privat vor înregistra creşteri foarte modeste în raport cu 2011”, a conchis Şinca.

 

Andrei Rădulescu, SSIF Broker:  Sunt şase egale ca economia să urce sau să coboare în primul trimestru

Pe de altă parte, Andrei Rădulescu, analist la SSIF Broker, este cel mai optimist din analiştii contactaţi, spunând că sunt şase egale ca economia să urce sau să coboare în primul trimestru, întrucât datele din luna ianuarie au fost pozitive, iar condiţiile meteo dificile au fost de scurtă durată.

„Datele pe luna ianuarie au arătat destul de bine, producţia industrială a crescut cu 0,6% faţă de decembrie. Totodată, comerţul cu amănuntul a accelerat cu 3% comparativ cu decembrie. Evoluţia comerţului cu amănuntul poate exprima impactul vremii nefavorabile, care a determinat populaţia să efectueze cumpărături în avans. Momentam cred că balanţa este echilibrată în ceea ce priveşte probabilităţile ca în primul trimestru să asistăm la contracţie sau creştere economică. Deocamdată suntem la începutul lunii martie. Trebuie să aşteptăm datele din luna februarie pentru a putea vedea care scenariu are probabilitate mai ridicată. Nu cred că ecuaţia recesiunii este deja rezolvată”, a declarat Rădulescu.

El consideră că vremea nefavorabilă nu va afecta grav economia pe ansamblul trimestrului pentru că impactul negativ cauzat de condiţiile meteo dificile a fost recuperat odată cu revenirea la normal a activităţii economice.

„Numărul de zile în care am asistat la imposibilitatea desfăşurării la normal a activităţii din cauza zăpezii a fost relativ redus. Putem vorbi despre impact negativ în sectorul construcţiilor, care ar putea fi contrabalansat de impactul pozitiv din sectorul energetic. Chiar dacă unele zone au avut de suferit din cauza zăpezii abundente, odată ce condiţiile de transport s-au ameliorat activitatea economică a revenit la normal. Este posibil ca, per ansamblu, impactul vremii nefavorabile din unele zile ale lunilor ianuarie şi februarie să fi fost deja absorbit până la finele primului trimestru”, a mai spus Rădulescu.

 

Floroiu, EFG Eurobank Securities:  De unde ar putea apărea la noi vreun plus? Nu prea văd de unde

În schimb, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities, Laurenţiu Floroiu, spune că nu excude ca activitatea economică să fie afectată de condiţiile meteo în trimestru al doilea.

„Privind în Europa, ni se transmite clar că statele şi cetăţenii ar trebui să se acomodeze cu ideea că nu se va mai putea trăi pe datorie, pe credit, şi deja mai toţi indicatorii arată consum şi comenzi în scădere. Şi atunci de unde ar putea apărea la noi vreun plus? Nu prea văd de unde. Dacă nu a mers bine economia pentru că «din cauza vremii nu s-a putut livra», cum va merge economia când, tot din cauza vremii, adică a unor posibile inundaţii, nu se va putea livra, aici referindu-mă exclusiv la sectorul agricol”, a explicat brokerul.

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, după un avans de 1,9% în ultimul trimestru comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, dar activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2% ca serie ajustată.

Creşterea economică de anul trecut, de 2,5%, a fost susţinută în principal de evoluţia din agricultură, cu un plus de 11,3%, şi industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Pentru acest an, FMI şi Comisia Europeană estimează un avans economic de 1,5-2%, în timp ce bugetul este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%.

Te-ar mai putea interesa și
 Năsui: Marţi lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa
 Năsui: Marţi lansăm schema de despăgubire pentru industria HoReCa
Schema de despăgubire pentru industria HoReCa, prin care firmele vor primi o despăgubire 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019, va fi lansată marţi, iar procedura......
Taxiuri zburătoare: Prima certificare europeană, atribuită constructorului german Volocopter
Taxiuri zburătoare: Prima certificare europeană, atribuită constructorului german Volocopter
Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei (AESA) a autorizat joi aeronava electrică a constructorului german ...
Studiu: Primele cazuri de COVID-19 au apărut mult mai devreme decât s-a crezut iniţial
Studiu: Primele cazuri de COVID-19 au apărut mult mai devreme decât s-a crezut iniţial
Primele cazuri de COVID-19 au apărut în China cel mai probabil între începutul lui octombrie şi mijlocul lui noiembrie ...
Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, pregătește un proiect imobiliar în polul corporatiștilor din București
Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, pregătește un proiect imobiliar în polul corporatiștilor din București
O firmă deținută de Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, pregătește terenul pentru un proiect imobiliar, peste ...