Analiză FT: „România, o încurcătură balcanică”

Lupta pentru putere de la Bucureşti a reaprins dezbaterea cu privire la extinderea UE şi a relevat continuitatea fostei elite comuniste în România, comentează Neil Buckle într-o amplă analiză intitulată "România, o încurcătură balcanică" publicată de Financial Times în ediţia online de duminică.
Economica.net - lun, 13 aug. 2012, 05:52
Analiză FT:

În analiza sa, Neil Buckley acoperă istoria Românei începând din 1989 şi până la criza din prezent, citând opiniile unor analişti români.

Criza din România, care are loc după derapajele premierului ungar Viktor Orban cu privire la instituirea unei ordini constituţionale, relevă cum „unele foste state din blocul estic continuă să se lupte cu cu demonii din perioada comunistă”, este de părere Buckley. Aceasta „arată că adoptarea a mii de pagini de legi UE nu pot transforma culturi politice peste noapte şi că progrese democratice obţinute cu greu pot aluneca înapoi”, subliniază el.

Această criză a reaprins totodată dezbaterea cu privire la „decizia politică de a admite România şi Bulgaria în UE, în 2007, în pofida faptului că reformele lor se aflau în urma celorlalte opt ţări foste comuniste care au aderat în 2004”, mai apreciază analistul.

Însă deşi unele mecanisme „mandatate de UE” au început să funcţioneze cu întârziere în România, în special în lupta împotriva corupţiei, „se pare că, în mod paradoxal, ele au contribuit la declanşarea disputei politice” actuale, scrie Buckley. Citând opinia unor analişti, el argumentează că aceste progrese arată că „lupta împotriva corupţiei vizează legătura dintre politică şi bani, care a caracterizat perioada postcomunistă, mai ales în Balcani”.

Conflictul actual din România prezintă asemănări cu alte „confruntări din Europa între un preşedinte care susţine austeritatea şi un Guvern care afirmă că vrea să stimuleze crearea de locuri de muncă şi creşterea economică”, continuă analistul. Ceea ce îl individualizează, însă, este faptul că are loc în contextul unei „culturi politice nearticulate” şi unei „Constituţii depăşite, care defineşte responsabilităţile politice prea vag”, este el de părere.

Însă „viitorul este nesigur”, indiferent dacă Curtea Constituţională validează sau nu referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, avertizează Buckley. În opinia sa, România „s-ar putea confrunta cu doi ani de coabitare turbulentă, presupunând că Guvernul câştigă alegerile în noiembrie”. Alternativa, adaugă el, este „un preşedinte din cadrul coaliţiei la putere care, se tem unii, ar putea slăbi agenţia de luptă împotriva corupţiei, deşi Guvernul neagă asemenea planuri”.

Deasemenea, criza poate alimenta pur şi simplu dezamăgirea faţă de elita politică, percepută ca fiind mai interesată de luptă decât de soluţionarea problemelor, conchide Neil Buckley, care adaugă că în opinia unor români sistemul politic trebuie să fie reînnoit şi să apară noi partide.

Te-ar mai putea interesa și
Mașinile diesel și pe benzină ar mai putea fi vândute în UE doar 14 ani de acum încolo – Politico
Mașinile diesel și pe benzină ar mai putea fi vândute în UE doar 14 ani de acum încolo – Politico
Comisia Europeană pregătește un document care impune constructorilor auto care vând mașini în UE un termen de doar 14 ani pentru a trece la vehicule electrice....
UE relaxează condiţiile de călătorie pentru SUA şi alte şapte ţări
UE relaxează condiţiile de călătorie pentru SUA şi alte şapte ţări
Uniunea Europeană relaxează treptat începând de vineri restricţiile de intrare pe teritoriul său legate de coronavirus ...
Chinezii de la Great Wall vor să cumpere una dintre fabricile Daimler AG din Brazilia – Bloomberg
Chinezii de la Great Wall vor să cumpere una dintre fabricile Daimler AG din Brazilia – Bloomberg
Producătorul auto chinez Great Wall ia în considerare achiziţionarea uneia din fabricile Daimler AG din Brazilia, în ...
Statul se împrumută din nou de la populaţie – O nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS
Statul se împrumută din nou de la populaţie – O nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor lansează o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat, iar în perioada 22 iunie - 12 iulie 2021, ...