Analiză IRCC – Creşterea de 0,02% este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la indice

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) înregistrează o mică majorare de 0,02%, începând cu 1 octombrie, după ce trimestrul trecut a avut o uşoară scădere, dar schimbarea este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la indice, conform unei analize realizate de un broker de credite.
AGERPRES - lun, 02 oct. 2023, 13:30
Analiză IRCC - Creşterea de 0,02% este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la indice

„Începând cu 1 octombrie, IRCC înregistrează o mică majorare de 0,02%, după ce trimestrul trecut a avut o uşoară scădere. În perioada 1 iulie – 30 septembrie 2023, IRCC a avut valoarea de 5,94%, însă odată cu noua sa actualizare, indicele de referinţă se ridică la valoarea de 5,96%. Schimbarea este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la IRCC, ratele creditelor deja existente contractate în trecut nu vor suferi majorări importante. Cu toate acestea, cei mai afectaţi vor fi românii care aşteptau cu entuziasm scăderea IRCC pentru a accesa credite ipotecare avantajoase şi care acum sunt nevoiţi să-şi reconsidere deciziile în privinţa achiziţionării locuinţelor cu ajutorul împrumuturilor cu garanţie imobiliară”, se arată în comunicatul AVBS Credit, scrie Agerpres.

Potrivit analizei, românii cu credite cu dobânzi variabile legate de IRCC, contractate în trecut, nu vor beneficia de o scădere a ratelor nici trimestrul acesta. Potrivit specialiştilor de la compania de intermediere de credite bancare, cea mai bună variantă de finanţare pentru finalul anului 2023 rămâne creditul ipotecar cu dobândă fixă, atât pentru cei care doresc să achiziţioneze un imobil, cât şi pentru aceia care se gândesc la o refinanţare.

„Noua valoare a IRCC-ului stabilită pe 1 octombrie demonstrează faptul că indicele de referinţă încă nu a început să scadă în mod constant, ci mai degrabă stagnează în jurul unei valori puţin sub 6%. Aşadar, în contextul în care IRCC poate să se diminueze într-o manieră foarte lentă, de-a lungul mai multor trimestre, românii trebuie să ia în calcul faptul că există soluţii de finanţare care nu depind de scăderea IRCC. Amânarea momentului achiziţionării propriei locuinţe nu este o decizie întemeiată deoarece băncile nu aşteaptă scăderea IRCC pentru a-şi continua activitatea şi pentru a credita populaţia, ba chiar menţin în continuare pe piaţă credite ipotecare, noi sau de refinanţare, cu dobânzi fixe pe 3 sau 5 ani chiar mai mici decât actualul indice IRCC”, a declarat Valentin Anghel, CEO şi fondator AVBS Credit.

IRCC a crescut constant în ultimii 2 ani. La început de 2022 era 1,17%, a atins un vârf pe 1 aprilie 2023, cu valoarea de 5,98%, de la 1 iulie şi până pe 30 septembrie a avut marja de 5,94%, iar de la 1 octombrie înregistrează o uşoară creştere la valoarea de 5,96%.

Atât creditele ipotecare deja contractate în trecut, cât şi creditele ipotecare noi care urmează să fie obţinute, au în prezent dobânzi variabile între 8,06% şi chiar 9%, în timp ce creditele ipotecare, noi sau de refinanţare, au dobânzi fixe care încep în prezent de la 5,79%.

Pragul de 5,96% al IRCC se va menţine până la finalul lunii decembrie, la 1 ianuarie 2024 având loc o nouă actualizare IRCC, precizează sursa citată.

Conform analizei, instituţiile bancare au încetat să mai aştepte scăderea IRCC, aşa că au recurs la conceperea unor oferte pe dobânzi fixe prin intermediul cărora să menţină în continuare un flux normal şi responsabil de creditare, dar şi pentru a oferi soluţii de refinanţare avantajoase şi bune pentru cei care sunt împovăraţi de creditele contractate în trecut pe dobânzi variabile, care acum încă au rate destul de ridicate din cauza valorii IRCC.

Cele mai ieftine credite ipotecare ale momentului, noi sau de refinanţare, sunt credit ipotecar cu dobânda fixă pe 3 ani de 5,79%, din anul 4 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2,1% + IRCC şi credit ipotecar cu dobânda fixă pe 5 ani de 5,89%, din anul 6 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2,4% + IRCC.

AVBS Credit este membră ARBC (Asociaţia Română a Brokerilor de Credite) şi lucrează cu peste 30 de bănci şi IFN-uri din România.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...