ANALIZĂ: Salariile reale cu care s-au făcut angajări în IT, în 2014

IT-ul a înregistrat cea mai mare creştere salarială în 2014, dintre toate domeniile şi sectoarele de activitate, arată raportul Paywell România. Tendinţele în recrutarea din IT arată că tot mai mulţi angajaţi sunt fidelizaţi prin bonusuri şi pachete de beneficii extrasalariale tot mai curprinzătoare şi consistente: de la pachete de acţiuni la compania angajatoare, la prime de vechime în firmă, abonamente la săli de sport, săli de agrement la locul de muncă, până la ieşiri în oraş, decontate de angajator. 
Cristina Şomănescu - mar, 16 dec. 2014, 06:11
ANALIZĂ: Salariile reale cu care s-au făcut angajări în IT, în 2014

Cel mai cautaţi în 2014, după numărul de poziţii disponibile, au fost dezvoltatorii care folosesc limbaje de programare tip Java sau .Net, au spus recrutorii Manpower pentru ECONOMICA.NET.

Per ansamblu, salariile din IT nu au crescut semnificativ faţă de nivelurile ofertate în 2013, iar eventualele creşteri s-au încadrat mai degrabă în marja de inflaţie. De regulă, IT-iştii seniori au fost ofertaţi cu salarii mai mari decât în 2013, în timp ce salariile oferite juniorilor au rămas neschimbate, în mare parte.

Cu toate acestea, sectorul IT&C a înregistrat în 2014 cea mai mare creştere salarială dintre toate domeniile şi sectoarele de activitate, arată studiul salarial şi de beneficii PayWell România. Concret, salariile oferite în 2014, în IT au urcat cu 7% faţă de nivelurile raportate în 2013.
Autorii studiului Paywell Romania 2014 au analizat nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 166 de companii din nouă sectoare economice (publicitate, sectorul bancar, bunuri de larg consum, produse industriale, IT&C, leasing, farmaceutic, retail şi centrele de servicii externalizate). Studiul conţine, de asemenea, analize personalizate, funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante.

Salariile reale cu care s-au făcut angajări în IT, în 2014

Manpower, jucător de top din piaţa românească de recrutare, a comunicat în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET lista salariilor reale cu care recrutorii săi au făcut angajări în IT, pe parcursul anului 2014.

Punctual, iată salariile cu care recrutorii Manpower au făcut angajări în zona de dezvoltare software, în 2014

Poziţie

Cel mai mic salariu cu care s-au făcut angajari în 2014 (net, lunar)

Cel mai mare salariu cu care s-au făcut angajari în 2014 (net, lunar)

Programator junior cu cel mult un an experienţă

350 euro

565 euro

Programator junior cu 1-3 ani experienţă

565 euro

1.000 euro

Software engineer cu 3-4 ani experienţă

1.000 euro

2.000 euro

Senior Software engineer cu 4-6 ani experienţă

1.800 euro

2.400 euro

Project manager

1.800 euro

2.400 euro

Director de departament dezvoltare software

2500 euro

3500 euro

Angajatorii au fost dispuşi să ofere salarii peste medie programatorilor specializaţi în Ruby, Phyton, IOS, SAP sau Oracle, datorită rarităţii lor pe piaţă, care-i face mai scumpi.

Salariile cu care recrutorii Manpower au făcut angajări în zona de administrare reţele/sisteme, în 2014

Poziţie

Cel mai mic salariu cu care s-au făcut angajări în 2014 (net, lunar)

Cel mai mare salariu cu care s-au făcut angajări în 2014 (net, lunar)

Help desk cu până la 2 ani experienţă

600 euro

700 euro

Help desk cu 3-4 ani experienţă relevantă

700 euro

800 euro

Administrator de sistem/reţea cu 2-4 ani experienţă

800 euro

1.200 euro

Senior administrator de reţea cu 4-6 ani experienţă

1.200 euro

1.500 euro

Administrator de reţea cu specializare în tehnologii Cisco şi certificare CCIE

1.500 euro

1.800 euro

Project manager

1.500 euro

2.000 euro

IT manager

1.500 euro

2.000 euro

IT-iştii, cuceriţi de angajatori cu pachete de beneficii extrasalariale consistente

IT-iştii tind să fie mai stabili decât angajaţii din celelalte domenii, ne-au spus recrutorii Manpower.
Pe de o parte, pentru că în cursul anului 2014, tot mai mulţi angajaţi din IT au fost fidelizaţi prin bonsuri şi pachete consistente de beneficii extrasalariale. Şi din acest punct de vedere, angajatorii din IT merg împotriva curentului.

Vă amintim că potrivit studiului citat (PayWell România), angajatorii din România au oferit din ce în ce mai puţine bonusuri extrasalariale în ultimii ani. Se înscriu pe acest trend descendent toate tipurile de beneficii extrasalariale: beneficii sociale (tichete de masă, transport), beneficii de asigurări (asigurare de viaţă, medicale, scheme de pensii private), beneficiile de statut (maşină de serviciu, telefon) sau beneficii legate de stilul de viaţă al angajaţilor (activităţi sportive şi recreative, asistenţă pentru copii angajaţilor).

În contracurent, practica angajatorilor de a acorda IT-iştilor bonusuri de fidelitate consistente a fost mai răspândită în 2014 decât în anii precedenţi, ne-au spus recrutorii Manpower.
„În cazul în care un programator senior, cu un rol-cheie în organizaţie, acceptă să continue în cadrul acesteia cel puţin încă un an până la trei ani, poate primi la finalul acestei perioade o primă care se ridică, în medie, la cinci – şapte salarii lunare brute„, ne-a spus Adriana Frătean, consultant specializat în recrutare IT în cadrul ManpowerGroup

Tot mai mulţi angajaţi din IT au fost ofertaţi cu pachete de acţiuni la companiile angajatoare, în 2014

„Un alt tip de beneficiu cu rol de fidelizare pentru specialişti care ocupă roluri-cheie, mai des întalnit în 2014, sunt pachetele de acţiuni pe care le primesc la firma la care lucrează, pachete pe care le pot valorifica după o anumită perioadă”, a adăugat recrutorul.

Beneficiile extrasalariale oferite în IT sunt mai eterogene şi mai flexibile decât în majoritatea celorlalte domenii

Cel mai frecvent întâlnite beneficii acordate IT-iştilor sunt: abonamentele la clinici medicale private, abonamentele la sala de sport sau decontarea unor activităţi sportive, săli de agrement special amenajate în incinta companiilor, unde angajaţii se pot relaxa sau practica diverse jocuri, săli în care sunt disponibile gratuit fructe, dulciuri şi racoritoare; ieşiri periodice în oraş, decontate de către firma angajatoare, cel puţin un team building pe an, într-o destinaţie atractivă, au spus recrutorii ManpowerGroup pentru ECONOMICA.NET.

Pe de altă parte, unul dintre motivele pentru care angajaţii din IT nu vor să-şi schimbe angajatorul este nivelul salarial – destul de uniform pe post, indiferent de compania angajatoare sau de regiunea geografică, ne-au mai spus recrutorii ManpowerGroup.

Totuşi, de ce îşi schimbă IT-iştii angajatorii

De obicei, motivele pentru care IT-iştii vor să-şi schimbe locul de muncă vizează: proiecte mai interesante, manageri mai flexibili, mai comunicativi, posibilitatea de a folosi tehnologii mai noi şi de a participa la cursuri care oferă certificări importante, opţiunea de a lucra la distanţă, de acasă, flexibilitatea programului de lucru, un mediu de lucru mai prietenos, oportunităţi de promovare mai rapidă, au explicat recrutorii ManpowerGroup pentru ECONOMICA.NET.

Profilul IT-istului care-şi caută alt loc de muncă, pentru că vrea salariu mai mare

„Mai susceptibili la schimbarea motivată de componenta financiară sunt programatorii cu nivel mediu de experienţă, deoarece schimbarea locului de muncă poate atrage după sine creşteri mai semnificative decât în cazul altor niveluri (n. red. de experienţă)”, a conchis Adriana Frătean.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat, despre ”un nou fenomen” – persoane care prezintă la graniţă certificate false de vaccinare sau trecere prin boală
Raed Arafat, despre ”un nou fenomen” – persoane care prezintă la graniţă certificate false de vaccinare sau ...
Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, vorbeşte, luni seară, despre ”un fenomen” – persoane care prezintă la graniţă certificate false de vaccinare sau trecere......
Profitul net al BRD Groupe Societe Generale a crescut cu 51% în semestrul I 2021, pe fondul eliberării provizioanelor încheiate în pandemie
Profitul net al BRD Groupe Societe Generale a crescut cu 51% în semestrul I 2021, pe fondul eliberării provizioanelor încheiate ...
Profitul net al BRD în semestruI I din 2021 a crescut cu 51% în comparație cu semestrul I 2020, profit net de 626 millioane ...
Proiect: Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut
Proiect: Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut
Mamele cu posibilităţi materiale reduse vor putea beneficia de tichete sociale de 2000 de lei pentru noul născut, care ...
Grecii şi românii sunt cei mai afectaţi de imposibilitatea de a pleca în concediu din cauza sărăciei
Grecii şi românii sunt cei mai afectaţi de imposibilitatea de a pleca în concediu din cauza sărăciei
Aproximativ 28% dintre cetăţenii Uniunii Europene, sau 35 milioane de persoane, nu îşi permit să meargă într-o vacanţă ...