Analiză Tradeville: Rezultatele companiilor energetice au dezamăgit investitorii

Economica.net
25 08. 2016
energy_45978800

Rezultatele financiare din trimestrul al doilea au dezamăgit investitorii, acţiunile OMV Petrom, cea mai mare companie listată din România, consemnând o scădere de 3,6% în ziua următoare raportării, în timp ce titlurile Romgaz au rămas în zona minimelor atinse de la listare şi până în prezent. În plus, există serioase semne de întrebare cu privire la capacitatea preţului acţiunilor OMV-Petrom de a creşte semnificativ şi, mai ales, sustenabil, faţă de cotaţiile actuale, în timp ce în cazul Romgaz sunt şanse minime pentru un trend ascendent puternic al preţului acţiunilor, deşi nu sunt excluse episoade de creşteri speculative.

Tradeville precizează că reacţia investitorilor a fost determinată de faptul că aceştia anticipau un efect pozitiv al revirimentului preţului petrolului asupra rezultatelor OMV Petrom din trimestrul al doilea, însă acestea au continuat să se deterioreze, deşi compania a continuat programul de reducere de costuri. Nici perspectivele pentru trimestrele următoare nu sunt prea optimiste, în condiţiile în care este de aşteptat ca potenţialul de creştere durabilă a preţului petrolului să fie limitat din cauza presiunilor continue atât la nivel de cerere, cât şi de ofertă.

Producătorul de gaze Romgaz a continuat tendinţa de scădere a veniturilor şi profitabilităţii consemnată după maximele atinse în 2014. Producţia de gaze naturale a scăzut cu 6% în primul semestru, din cauza vremii călduroase de la începutul anului şi a diminuării cererii din partea clienţilor industriali şi s-a suprapus peste nivelul redus al preţurilor atins la începutul anului. Deşi compania nu a reuşit să beneficieze de revenirea preţurilor în trimestrul al doilea, şi-a menţinut marjele de profit aproape constante şi şi-a atins ţintele bugetate la nivel semestrial.

De asemenea, analiza arată că producătorii de energie electrică sunt afectaţi la rândul lor de reducerea preţurilor, astfel că o scădere de o singură cifră a producţiei a ajuns să facă diferenţa dintre profit şi pierdere. Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară local, a raportat o scădere cu 6% a producţiei de energie, ca urmare a opririi uneia dintre unităţile centralei nucleare pentru o perioadă dublă faţă de cea obişnuită. Compania a fost nevoită să vândă o cantitate mai mare de energie pe piaţa pe termen scurt, unde preţurile au scăzut cu 7%, astfel că a înregistrat prima pierdere operaţională după listare. Într-un scenariu optimist, chiar dacă Nuclearelectrica reuşeşte să revină pe profit la nivel anual, acesta va fi la nivelurile din 2011-2012, cu dividend neglijabil, ceea ce face dificilă o revenire a preţului acţiunilor în a doua jumătate a anului.

Conform Tradeville, în ceea ce priveşte companiile de utilităţi, rezultatele semestriale reflectă în principal înăsprirea cadrului de reglementare, în condiţiile în care Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a început să penalizeze ratarea ţintelor de investiţii prin tăieri de tarife. Astfel, în primul semestru au reuşit să marcheze creşteri ale veniturilor sau profitului doar acele companii care au compensat scăderea tarifelor prin creşterea cantităţilor transportate, cum a fost cazul Electrica.

Traderul precizează că în pofida fundamentelor mai slabe, nu sunt aşteptate totuşi corecţii agresive ale acţiunilor companiilor de utilităţi în perioada următoare. Cel mai probabil, acestea vor rămâne printre cele mai generoase plătitoare de dividende şi anul viitor, în contextul legii care le obligă să distribuie măcar jumătate din profituri, iar investitorii le pot păstra în portofoliu cel puţin pentru caracterul defensiv.