Analiză XTB: Prețurile la grâu și porumb au ajuns aproape la nivelul lui februarie 2022. Piața rămâne vulnerabilă din cauza vremii

Prețurile la grâu și porumb au revenit, atât pe bursa din Chicago cât și pe cea din Paris, la niveluri apropiate de cele din februarie anul trecut, potrivit unei analize XTB România, casă de brokeraj pe burse internaționale. Recent, prelungirea acordului de export de grâne prin Marea Neagră cu 60 de zile a susținut secvența descendentă a cotațiilor.
Ion Dobreanu - joi, 30 mart. 2023, 11:05
Analiză XTB: Prețurile la grâu și porumb au ajuns aproape la nivelul lui februarie 2022. Piața rămâne vulnerabilă din cauza vremii

Piața grâului și a porumbului au tresărit miercuri în urma informațiilor despre ieșirea de pe piața de export dinspre Rusia a traderului Viterra, numărul 4 în rândul jucătorilor de profil, cu 2,1 milioane de tone livrate între iulie 22 și februarie 23. Cargill, care a tranzacționat 1,4 milioane de tone, pe locul 6 în topul acestui sezon, este așteptat să oprească din iulie doar exporturile achiziționate direct, nu și pe cele preluate de la alte firme.

Grâul a avansat cu până la 3,5% în interiorul ședinței, însă spre închidere a menținut un salt de doar 0,71% la Chicago, iar porumbul de 0,54%. „Este probabil ca activele să fie preluate de entități ruse, iar efectul final asupra cantităților exportate nu poate fi cuantificat cu precizie, depinzând de rutele de transport asociate cu piețele disponibile în sezonul următor. Deși nu se află sub sancțiuni, livrările de cereale dinspre Rusia pot întâmpina dificultăți în condițiile în care bănci și entități publice sunt sancționate de către Occident”, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe burse internaționale.

Competiția puternică pentru exporturi și oferta globală ridicată de grâu, estimată de IGC (International Grains Council) la 801 milioane de tone în 22/23 față de sezonul anterior au pus presiune pe prețuri care scad în condițiile unor costuri ridicate sau disponibilități reduse ale îngrășămintelor pentru fermieri.

Recent, prelungirea acordului de export de grâne prin Marea Neagră cu 60 de zile a susținut secvența descendentă a cotațiilor.

În sezonul următor, 23/24, producția totală de grâu, estimată la 787 milioane de tone, ar urma să genereze o scădere a stocurilor de 7 milioane de tone la finele sezonului.

Pe de altă parte, este foarte devreme pentru evaluări de precizie, iar tabloul se poate schimba cu ușurință.

„Având în vedere riscurile asociate vremii, în special în privința precipitațiilor, nivelul actual al prețurilor grâului și presiunile la nivel de costuri ale fermierilor – deși diminuate față de vârfurile anului trecut – balanța riscurilor ar putea favoriza în următoarea jumătate de an fluctuații de preț asimetrice, cu un potențial profilat mai degrabă în zona superioară decât cea inferioară intervalului lunii martie pentru grâu și porumb”, anunță analistul XTB.

La nivel global, precipitațiile abundente din Australia susțin al treilea an consecutiv record al producției de grâu, estimat la 39,2 milioane de tone, plus 7,7% față de anul anterior.

SUA s-au confruntat cu dificultăți în transportul porumbului din cauza nivelului scăzut al fluviului Mississippi.

Asia, unde cerealele din Marea Neagră au cedat locul celor din Australia, în urma dificultăților logistice, de inspecție și de finanțare, era în căutarea unei alternative la porumbul devenit, astfel, mai scump.

Ce se întâmplă în Europa

În februarie, unele exporturi din regiunea Mării Negre au fost reluate, iar prețurile din regiune au redevenit competitive față de cele australiene. Totuși, rămân frâne (finanțarea, în special) în calea apetitului pentru grâu de origine rusă sau ucraineană. România, aflată pe poziția a doua în UE la exportul de grâu al sezonului 22/23, cu 2,77 milioane de tone, în urma Franței care a exportat 8,69 milioane de tone până pe 19 martie, potrivit Comisiei Europene, ar putea avea un sezon 2023/24 mai dificil, din cauza costurilor cu energia și a secetei.

De altfel, în Europa, seceta pune probleme în diferite regiuni, mai severe în Spania, unele regiuni din Italia și Portugalia, dar vizibile și în Franța, România, Bulgaria. Vremea va fi un factor cheie în producția agricolă a acestui an, iar importanța sa continuă să crească, odată cu riscul unor perioade neobișnuite prelungite.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază și pofta în creștere constantă a comunității crypto pentru......
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...