1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 11 º

Extern

Analize efectuate în Franţa au relevat 13 cazuri de contaminare cu gaz sarin în Siria

Analize efectuate într-un laborator specializat din Franţa asupra unor eşantioane aduse de către jurnalişti ai cotidianului Le Monde după un atac de la mijlocul lunii aprilie, în periferia Damascului, au relevat 13 cazuri de contaminare cu gaz sarin, a anunţat vineri publicaţia, citată de AFP.

28 iun, 2013 | Mediafax

Jurnaliştii de la Le Monde au adus 21 de eşantioane care au fost analizate într-un laborator al Direcţiei Generale de Armament din cadrul Ministerului francez al Apărării.

"Şapte s-au dovedit a fi imposibil de analizat sau negative. Paisprezece eşantioane, vizând 13 victime, s-au dovedit pozitive, punând în evidenţă prezenţa sarinului în urină (opt cazuri), păr (două cazuri), îmbrăcăminte (trei cazuri) şi sânge pentru una dintre victimele testate deja pozitiv", a scris publicaţia în ediţia de sâmbătă.

Această analiză "confirmă rezultatele, făcute publice la 4 iunie de către ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, şi Le Monde, primelor trei eşantioane analizate", subliniază cotidianul.

La 4 iunie, Franţa a acuzat regimul lui Bashar al-Assad că a utilizat de cel puţin o singură dată gazul sarin în Siria. Zece zile mai târziu, Casa Albă a acuzat regimul sirian că a utilizat gaz sarin împotriva rebelilor.

Occidentalii afirmă că nu au nicio probă până în prezent cu privire la utilizarea armelor chimice de către opozanţii sirieni, aşa cum susţine Damascul.

O echipă de experţi ONU conduşi de suedezul Ake Sellstrom aşteaptă de trei luni aprobarea autorităţilor siriene pentru a ancheta la faţa locului toate cazurile suspecte de utilizare a acestor arme.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut în nenumărate rânduri aprobarea unui "acces liber" pe teritoriul sirian pentru anchetatorii săi. În pofida acuzaţiilor occidentale, ONU afirmă că doar această misiune de anchetă va putea aduce probe de necombătut în urma analizării indiciilor de la faţa locului.

Preşedintele Comisiei de Anchetă ONU privind Siria, Paulo Pinheiro, a reafirmat, săptămâna trecută, că nu poate spune cu certitudine că au fost utilizate arme chimice în Siria.

Peste 100.000 de persoane au fost ucise în Siria, în cursul conflictului armat în care de 27 de luni regimul luptă împotriva insurgenţilor sirieni, potrivit ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO