1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 12 º

News

ANAT: Anul trecut s-au cumpărat vacanţe pe vouchere în valoare de 10 milioane de euro. Valoarea ar putea creşte de 38 de ori anul acesta

Peste 1,1 milioane de vouchere de vacanţă au fost acordate anul trecut, iar sejururile cumpărate au totalizat 10 milioane de euro, arată datele Asociaţie Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Dacă fiecare bugetar va primi anul acesta un tichet de vacanţă în valoare de 1.450 de lei, suma cheltuită anul trecut exclusiv prin vouchere de vacanţă va creşte de 38 de ori, mai estimează Asociaţia. 

15 feb, 2017 | ECONOMICA.net

Ministrul Turismului, Mircea Dobre a decarat luna trecută că angajaţii din sistemul public vor primi un tichet de vacanţă cel târziu la 1 iulie. În prezent, doar angajaţii din mediul privat pot beneficia de aceste tichete, iar valoarea vacanţelor cumpărate a fost de circa 10 milioane de euro, o sumă de aproape patru ori mai mare faţă de 2015 şi de şase ori mai mare faţă de 2014.

Pentru acest an, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) estimează o creştere de 38 de ori a sumei, dacă vor fi acordate voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare bugetar. Asta înseamnă că turiştii ar urma să folosească vouchere în valoare totală de 380 de milioane de euro. 

"Anul trecut au fost acordate vouchere de vacanţă numai în sistemul privat, instituţiile publice având, în continuare, interdicţie pentru acest stimulent salarial. Dacă de la 1 iulie fiecare bugetar va primi vouchere în valoare de 1.450 de lei, şi le va şi folosi în acest an, valoarea aferentă anului trecut ar putea creşte de 38 de ori. Pentru industria turismului vor fi mai mulţi bani pentru investiţii în creşterea calităţii seriviilor", declară dr. Alin Burcea, preşedinte ANAT.

Ce vacanţe s-au cumpărat pe vouchere 

Vocuherele de vacanţă primite de angajaţi, fie că lucrează în mediul privat, fie că sunt bugetari, pot fi cheltuite doar la achiziţia de pachete turistice în România. Anul trecut, cele mai multe vouchere au fost folosite pentru cumpărarea de sejururi în staţiunile balneare, de litoral şi în Delta Dunării, care au avut vânzări mai mari cu 18%, 12%, respectiv 20%, Delta Dunării fiind revelaţia sezonului în preferinţele turiştilor care au petrecut, în medie, trei zile de vacanță.

"Pentru a dinamiza vânzarea prin vouchere de vacanţă, ANAT susține eliminarea plafonului de 10% în cazul comisionului agenției de turism, prevăzut în Legea voucherelor de vacanță, prevedere care nu stimulează concurența firească între agenții. Complicațiile tehnice pentru respectarea acestui plafon pe lanțul turoperator-revânzător îngreunează operarea plăților prin vouchere de vacanță, în special la pachetele plătite și cu bani, și vouchere – cazul cel mai des întâlnit", precizează preşedintele ANAT.

Vouchere de vacanţă au fost introduse pe piaţa din România în 2009, dar acordarea lor a fost oprită în sistemul public după un an, din cauza crizei economice, şi de atunci este restricţionată an de an prin act normativ. Legea a fost promovată pentru protejarea stării de sănătate a angajaţilor şi prevede impozite reduse în cazul angajatorilor care oferă bonurile valorice salariaţilor lor. Un alt scop al legii este creşterea turismului intern, ultima variantă a actului normativ, aprobată în 2015, prevede înlocuirea primelor de vacanţă cu care puteau fi cumpărate sejururi externe şi erau taxate similar salariului pentru angajator, cu voucherele de vacanţă.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO