ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate eforturile de redresare ale turismului

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) critică prin intermediul unui comunicat, care are forma unei scrisori deschise adresate Guvernului, noile restricții anunțate de Guvern pentru limitarea extinderii noii tulpini Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Ion Dobreanu - lun, 06 dec. 2021, 19:08
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate eforturile de redresare ale turismului

ANAT consideră că în ultimele două zile au fost zădărnicite eforturile de redresare ale industriei prin anunțarea intenției de a adopta noi reguli privind intrarea pe teritoriul României, care „nu numai că aruncă în aer orice predictibilitate, și așa precară, pe care o oferea lista semafor, dar lovește nemilos și cetățenii români care au înțeles importanța vaccinării și au contribuit până în acest moment la reducerea efectelor pandemiei, prin respectarea tuturor recomandărilor autorităților sanitare”.

Asociația consideră că lista semafor și-a demonstrat eficacitatea până în prezent, asigurând un echilibru funcțional între măsurile de prevenție și reducere a efectelor pandemiei și redeschiderea ramurilor economice cele mai afectare de restricțiile impuse de autoritățile sanitare.

„NU considerăm oportună tranziția de la lista semafor la împărțirea tărilor în funcție de poziționarea lor geografică, respectiv state UE versus state non-UE, acest lucru fiind pe de o parte profund discriminatoriu și pe de altă parte irelevant în contextul în care noua tulpină Omicron deja nu mai este endemică statelor Africane în care și-a avut originea”, precizează asociația în comunicatul transmis către Economica.net.

ANAT susțină că înțelege situația prin care trece România și întreaga lume și că a susținut mereu măsurile considerate benefice atât pentru sănătatea publică și pentru economie, dar ultima decizie pe care Guvernul vrea să o impună e pripită.

În opinia organizației de turism, o reevaluare a ultimilor modificări privind condițiile de intrare pe teritoriul Romaniei, fără a mai ține cont de situația epidemiologică din statele de origine sau de situația particulară a persoanelor care doresc să intre pe teritoriul național, ar putea duce la limita pierderile suplimentare provocate în economie de aceste decizii, pierderi înregistrate tot de industriile cele mai lovite de la inceputul pandemiei.

Cu acest prilej, ANAT nu uită să repreșeze statului că a intervenit târziu în sprijinirea turismului și într-o proporție extrem de mică față de alte state europene de la care, România ia un exemplu doar în ceea ce privește măsurile restrictive sau punitive.

„În condițiile în care, spre exemplu, Egiptul are șase infectări la 100.000 de locuitori în ultimele 7 zile, iar Belgia 1095, intreaga argumentație în favoarea schimbării listei semafor și a trecerii la restricționarea călătoriilor în funcție de regiunea geografică nu poate rămâne în picioare”, se precizează în comunicat.

Mai mult decât atât, în condițiile în care în România conformarea voluntară în ceea ce privește vaccinarea este la un nivel redus, adăugarea de restricții pentru persoanele vaccinate nu va rezulta decât într-un declin și mai accentuat al campaniei de vaccinare, precum și în descurajarea persoanelor deja vaccinate să facă doza booster.

„Vă rugăm, de asemenea, să restabiliți criteriile de intrare in România pentru cetățenii care au schema completă de vaccinare, întrucât impunerea de restricții suplimentare pentru aceștia este un factor ce demotivează și poate întârzia sau chiar anula decizia de a se vaccina pentru persoanele care încă nu au făcut-o.

Vă rugăm, și pe această cale, să fiți de acord cu înființarea de puncte de testare în frontieră, pe fluxul de intrare în țară, în așa fel încât călătorii să nu mai fie obligați să facă testul în străinătate, ci la intrarea în România. Pentru a facilita cât mai mult întregul proces, testarea inițială ar trebui să se facă cu teste antigen, urmând ca un eventual rezultat pozitiv să fie confirmat cu test PCR în urmatoarele 24 de ore, timp în care persoana testată pozitiv ar face carantină la domiciliu. Testele rapide tip antigen sunt deja aprobate spre a fi folosite pentru depistarea elevilor pozitivi în școli, astfel că proiectul pilot ar putea fi extins și pentru accesul pe teritoriul României”, solicită ANAT Guvernului.

Această măsură ar aduce numai avantaje tuturor părților implicate, inclusiv statului român. În primul rând, este o problemă și un disconfort pentru persoanele aflate în vacanță să fie obligate să facă testul înainte de întoarcerea în țară. Programele de vacanță trebuie întrerupte pentru efectuarea testelor, iar costurile testării sunt, și ele, de regulă, mai mari decât în România. În al doilea rând, persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testele efectuate în străinătate sunt obligate să efectueze carantina acolo, cu costuri ridicate, in locații pe care nu le cunosc și, adesea, de o calitate îndoielnică.

”Pentru statul român exista două tipuri de avantaje. Pe de o parte, se diminuează cheltuielile cu asigurările sociale de sănătate, pentru că perioada de carantină este acoperită de un concediu medical decontat de stat. Limitarea numărului de persoane obligate să intre în carantină numai la cele care chiar sunt testate pozitiv, ar duce la scăderea considerabilă a acestor cheltuieli de la bugetul statului.

Pe de altă parte, veniturile generate de efectuarea acestor teste pe teritoriul României, de către clinici/operatori economici cu domiciliu fiscal în România, aduc plus valoare pentru economia națională și încasări suplimentare la buget din taxe și impozite”, subliniază Dumitru Luca (foto), președinte ANAT.

ANAT mai cere Executivului să modifice reglementarea privind programul restaurantelor în perioada sărbătorilor pentru ca românii să poată sărbători revelionul la ora 24:00, atunci când vine Anul Nou și nu la ora 21:00.

Ce măsuri a anunțat Guvernul

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat ieri că românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări din afara Uniunii Europene vor trebui să prezinte un test RT-PCR, obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei.

Rafila a menţionat că, în cadrul întâlnirii de lucru de la Palatul Victoria, care s-a desfăşurat duminică, au fost discutate o serie de măsuri, care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare.

Potrivit ministrului, măsurile vizează limitarea răspândirii variantei Omicron.

„Românii şi alţi cetăţeni din UE care vin din ţări terţe, deci din afara Uniunii, vor prezenta un test RT-PCR obţinut cu cel mult 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinaţi vor intra în carantină timp de 10 zile. Cei care vin din alte ţări, dar din spaţiul UE, vor continua să prezinte, ca şi până în prezent, certificatul verde, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR, obţinut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei. Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele şase luni, care călătoresc din alte state membre UE aflate în zona roşie, urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate şi care nu au trecut prin boală nu prezintă un test RT-PCR, realizat cu 72 de ore înaintea călătoriei, vor intra în carantină timp de 14 zile”, a arătat Rafila, la Palatul Victoria.

El a spus că măsurile vor fi discutate în Coaliţie, procedura va fi aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi va există, cel puţin, un interval de 48 – 72 de ore pentru informare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
Cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2021 - 2022 începe luni şi va avea 20 de săptămâni. Vacanţa de Paşte va ...
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Un număr de 3.647 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 sunt internate în unităţile sanitare din ţară, dintre care 286 ...
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, sâmbătă, 3.123 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 638.775 ...