ANAT îi cere demisia de onoare ministrului Turismului Daniel Cadariu. Ministerul reacționează și respinge punct cu punct acuzațiile aduse de Asociație

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România consideră că este nevoie de o schimbare urgentă la conducerea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, ministrul Daniel Cadariu (foto) fiind acuzat că a ratat până acum toate obiectivele majore asumate la începutul mandatului pentru zona de turism.
Ion Dobreanu - mar, 20 sept. 2022, 18:03
ANAT îi cere demisia de onoare ministrului Turismului Daniel Cadariu. Ministerul reacționează și respinge punct cu punct acuzațiile aduse de Asociație

E de remarcat că acest comunicat al ANAT este asumat de prim-vicepreședintele Asociației Alin Burcea. Acesta este un amănunt de care conducerea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului se  va lega în replica transmisă, instituția atrăgând atenția că nu toți membrii ANAT își asumă comunicatul.

ANAT îi aduce aminte demnitarului că în data de 30 august 2022 a avut o ieșire publică în care informa opinia publică asupra realizărilor celor 9 luni de mandat și declara că „începe munca pentru programul HoReCa 2, respectând cadrul temporar Ucraina, mai ales că turismul reprezintă un domeniu strategic al economiei naționale. Da, cifrele au crescut cu 37% față de anul 2021, dar prin măsuri concrete și eficiente putem să atingem ținta de 10% din PIB pentru industria de turism”.

Agențiile de turism susțin că i-au oferit ministrului un răgaz suplimentar pentru a vedea, într-un final, „vreo urmă de concretizare a tuturor promisiunilor , încă de la preluarea mandatului, reprezentanților industriei de turism și HORECA, ce-i drept, într-o manieră mult mai abilă și convingătoare decât predecesorii săi”.

„Cu toată aprecierea pentru deschiderea la dialog și abilitățile de comunicare ale D-lui Ministru Cadariu, nu putem, totuși, să nu avem nicio reacție când, 9 luni mai tărziu, nimic din cele discutate nu s-a pus în practică. Dl. ministru a pornit cu elan, a constituit grupuri de lucru cu reprezentanti din toate domeniile din subordine, a mers în turnee prin țară, pentru ca în final să se stingă, lăsând în loc mulți Secretari de Stat, fără expertiză în turism, care nu au resursele necesare să finalizeze teme atât de dificile cum sunt cele generate de pandemie, conflictul militar sau criza energetică”, se precizează în comunicatul transmis de Asociație.

ANAT. în calitate de reprezentanți ai agențiilor de turism, direct afectate de activitatea ministrului Cadariu, a prezentat a mandatului lui Daniel Cadariu:

„1. Schema de ajutor de stat Horeca2, care avea ca scop compensarea pierderilor cauzate de Covid în 2021, raportat la 2019

Deși ANAT, împreună cu celelalte asociații și patronate din domeniu, au inițiat discuții și întâlniri pe tema lansării schemei Horeca2 încă de la începutul anului, arătând cu cifre concrete necesitatea reluării acestei scheme de ajutor pentru IMM-uri, am fost duși cu vorba timp de 9 luni, până cand a trecut termenul de 30 iunie 2022, dată la care Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19 a expirat, făcând imposibilă finanțarea schemei din fondurile europene dedicate acestui program.

ANAT a transmis în decembrie 2021 o scrisoare către Ministerul Finanțelor Publice, prin care explica, pe baza datelor INS de la momentul respectiv (octombrie 2021), necesitatea continuării sprijinului pentru redresarea activității IMM-urilor din zona de turism și HORECA, acestea înregistrând și în anul 2021 o scădere de circa 57% față de anul 2019. Pentru comparație, scăderea cifrei de afaceri cumulate a agențiilor de turism în 2020 față de 2019 a fost de 69%, de la 2,335 miliarde de lei în 2019 la 727,5 milioane de lei în 2020.

În spiritul unei corecte informări, ne-am fi așteptat ca Ministerul să ne comunice de la bun început că nu sunt bani sau că nu se dorește realizarea acestei scheme de ajutor, și nu să aștepte sa expire cadrul legal, pentru ca mai apoi să ne spună, din nou, că începe munca pentru Horeca2 pe cadrul temporar Ucraina, care dispune de buget sensibil mai mic și s-ar traduce într-un ajutor de circa 1000 euro / IMM. Ne abținem de la alte comentarii cu privire la eficiența unui astfel de program.

Sperăm, totuși, ca urmare a discuțiilor purtate săptămâna trecută, ca Dl. Prim-ministru Ciucă să găsească soluții să ne sprijine, mai ales acum, când multe agenții de turism au pierderi considerabile ca urmare a blocării activității Blue Air.

Nu putem găsi nicio scuză pentru ratarea cadrului Horeca 2. Deși guvernul a adoptat în februarie Ordonanța nr. 10 prin care era deschisă calea adoptării schemei Horeca 2, schema în sine nu a fost fost scrisă și aprobată niciodată, până la expirarea cadrului UE pentru covid. Neștiință sau incapacitate, rezultatul e același: o uriașă ratare a unei șanse unice care nu se mai repetă! Solicităm guvernului să găsească o soluție de urgență către să compenseze această ratare impardonabilă.

ANAT a lansat deja, spre dezbatere, Fondul de garantare a zborurilor, pentru a putea asigura recuperarea sumelor achitate pentru bilete, în cazul insolvenței/falimentului companiei aeriene.

2. Realizarea Fondului de garantare

Evenimentele recente au dovedit că asigurările de insolvență utilizate în momentul de față nu oferă soluții viabile în momente de criză, neputând garanta despăgubirea integrală a turiștilor, așa cum prevede legea. Am solicitat D-lui Ministru Cadariu să începem lucrul la un act normativ care să reglementeze crearea Fondului de garantare pentru pachetele de servicii de călătorie, însă nu suntem convinși că s-a înțeles importanța acestui demers. Abia după insolvența Soley Tour, care deschide o serie de probleme și pentru Ministerul condus de Domnia sa, nu doar pentru agenții, a avut loc o primă intâlnire a grupului de lucru pe tema Fondului de garantare. Sperăm că acest proiect va putea fi dus până la capăt.

3. Modificarea OG 2/2018, actul normativ care guvernează activitatea agențiilor de turism

Ultimii doi an și jumătate ne-au arătat, atât nouă cât și comisiei Europene, că, deși este un act normativ recent revizuit, Directiva Europeană 2015/2302 a cărei transpunere în legislația românească este OG 2/2018 nu oferă soluții viabile în situații de criză majoră și impune sarcini inechitabile în seama agențiilor de turism, care sunt nevoite să preia întreaga responsabilitate pentru tot lanțul de distribuție a serviciilor de turism. Reamintim că, în afară de agențiile de turism organizatoare, niciun furnizor de servicii turistice nu are obligația să dețină asigurare de insolvență.

4. Promovarea incoming-ului

Dl. Cadariu a lansat, cu mult aplomb, un proiect de Ordonanță referitor la promovarea incomingului. Nu ne legăm de faptul că acest proiect a fost lucrat, la inițiativa ANAT și AIR, cu fostul ministru Bogdan Trif și că Dl. Cadariu își asumă acum inițierea lui. Problema este, însă, că actul normativ este blocat de către Consiliul Concurenței. De ce ne lăudăm, atunci, cu un proiect care nu există?
În Bulgaria, astăzi, se acordă 35 de euro pentru fiecare turist străin. Asta ne arată că se poate!

5. Târgurile de turism

Ministerul care ne reprezintă interesele nu a reușit, încă, să găsească o cale de întelegere cu același Consiliu al Concurenței astfel încât agențiile de turism care promovează România să poată să participe gratuit în standul național al României de la târgurile internaționale sub sigla proprie, obligându-le să participe sub umbrela asociațiilor din care fac parte.

6. Litoralul românesc

Vara 2022 a fost marcată de campaniile negative duse impotriva litoralului românesc, ceea ce a dus la scăderi semnificative a vânzărilor pentru turismul intern și, cu precadere pentru litoral. Deși am solicitat sprijin și ieșiri publice ale D-lui Ministru, Domnia sa nu a considerat că este o problemă suficient de importantă încât să întreprindă vreo acțiune de sprijin.

7. Bugetul de promovare al Romaniei

În 2022 Ministerul a alocat pentru promovarea României un buget de 1,5 milioane de euro, o sumă derizorie raportată la nevoile reale, de circa 10 ori mai mari. Dl. Ministru se laudă, totuși, că în 2022 numărul de turiști străini a crescut față de anul 2021 (încă afectat de măsuri de restricție în primul trimestru), ceea ce era absolut normal! Facem noi completarea că, în schimb, suntem la 50% din numărul turiștilor străini ajunși în România în 2019…

8. Organizațiile de Management al Destinațiilor

Mult prea discutatele OMD-uri au, în sfârșit, un act normativ, nu pentru că Dl. Cadariu s-ar fi implicat, ci pentru că patronatele au muncit intens la finalizarea, într-o formă perfectibilă, a proiectului de lege. Momentan, cadrul legal este incomplet și nefuncțional, fără soluții reale de finanțare raportate la nevoile de promovare și fără constituirea unui OMD Național.

Domnul ministru Cadariu a pornit cu elan, a constituit grupuri de lucru cu reprezentanții industriei turistice pe toate temele, a pornit în turnee în țară, dar totul s-a stins, lăsând în loc mulți secretari de stat, fără expertiză în turism, care nu au resursele să finalizeze teme atât de dificile cum sunt cele generate de pandemie, de conflictul militar și de criza energetică.

Concluzionând, îi mulțumim Domnului Ministru Cadariu pentru bunele intenții declarate și, analizând în mod obiectiv impactul activității Domniei sale, cel puțin asupra agențiilor de turism, îi solicităm demisia de onoare!”, se precizeaz[ ]n comunicat.

 

Reacția Ministerului Antreprenoriatului și Turismului

Finalizarea schemei de ajutor de stat HoReCa şi finalizarea plăţilor restante din Măsura 2 reprezintă o parte din demersurile echipei Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) care au fost derulate în sprijinul industriei din turismul românesc, în cele nouă luni de activitate, informează reprezentanţii ministerului de resort, relatează Agerpres.

Ministerul Turismului a făcut unele precizări, într-un comunicat, ca urmare a informaţiilor transmise de către prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea.

„În cele 9 luni de activitate a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, enumerăm o parte din demersurile echipei acestei instituţii, care au fost derulate în sprijinul industriei din turismul românesc”, se precizează în comunicat.

Printre demersurile menţionate în sprijinul turismului românesc se află finalizarea schemei de ajutor de stat HoReCa. „Prin această schemă s-a făcut o infuzie de 426,6 milioane euro în industria HoReCa, din care agenţiile de turism şi tur-operatorii au beneficiat de plăţi în valoare totală de 132 milioane de euro”, se precizează în comunicatul MAT.

Un alt demers menţionat este finalizarea plăţilor restante din Măsura 2 – capital de lucru pentru firmele afectate de Covid-19, prin efectuarea modificărilor legislative necesare şi prelucrarea dosarelor restante. „Prin această schemă s-a făcut o infuzie de capital pe M2 de 370.000.000 euro în industria HoReCa (aprox. 42% din bugetul plătit pe această măsură), din care agenţiile de turism şi tur-operatorii au beneficiat de plăţi în valoare totală de 30.000.000 euro”, subliniază reprezentanţii ministerului.

Totodată, prin schemele de ajutor de stat derulate de MAT (atât HoReCa 1 cât şi M2), s-au făcut plăţi către HoReCa în valoare de 796,6 milioane de euro, agenţiile de turism şi tur-operatorii care sunt reprezentaţi chiar de ANAT au beneficiat în total de plăţi în valoare de 162 milioane de euro, suplimentar faţă de şomajul tehnic asigurat de Guvernul României şi de programul Kurzarbeit.

Reprezentanţii ministerului amintesc de reintroducerea voucherelor de vacanţă, îndeplinită încă din primele săptămâni de mandat. „Măsură care va însuma, pentru cei 5 ani prevăzuţi de lege, 1,74 miliarde de euro cu scopul de a susţine refacerea capacităţii de muncă, dar şi dezvoltarea turismului intern”, se mai spune în document.

Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor, 252 de milioane de euro deja au fost distribuite prin voucherele de vacanţă doar anul acesta.

Pe de altă parte, se precizează reglementarea procedurii de clasificare a unităţilor de cazare deţinute de persoane fizice pentru a reuşi astfel să asigure o concurenţă loială în piaţă, precum şi pentru asigurarea protecţiei turiştilor, dar şi diseminarea logo-ului turistic, prin afişarea acestuia în interiorul unităţilor clasificate din domeniul turismului.

Totodată, reprezentanţii Ministerul Turismului amintesc de îndeplinirea primul jalon din PNRR aferent reformei „Operaţionalizarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei” şi anume cartografierea destinaţiilor optime în care să se dezvolte aceste OMD-uri, jalon care avea termen limită de îndeplinire trimestrul I.

De asemenea, se face referire la OUG privind unele măsuri de eficientizare a activităţii turistice aferente sezonului estival 2022 – plaje nou construite. Ministerul Turismului precizează actualizarea cadrului legal privind dezvoltarea Organizaţiilor de Management ale Destinaţiilor (OMD) pentru a răspunde solicitărilor industriei de profil şi care să conducă la profesionalizarea managementului de destinaţie printr-un parteneriat între mediul public şi cel privat – Jalon în PNRR cu termen trimestrul III îndeplinit, deşi avea termen trimestrul III pentru a fi îndeplinit.

Totodată, MAT doreşte să răspundă observaţiilor evidenţiate în comunicatul de presă al prim-vicepreşedintelui Alin Burcea, care nu a fost asumat de către toţi membrii ANAT.

În ceea ce priveşte schema de ajutor de stat HoReCa 2, care avea ca scop compensarea pierderilor cauzate de Covid în 2021, raportat la 2019, MAT precizează că a realizat cadrul legal primar încă din februarie 2022, iar implementarea acestei măsuri a depins exclusiv de rectificarea bugetară.

„La acest moment, MAT are 50 milioane lei pentru a demara schema de ajutor de stat, ca urmare a OG nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022. Până la această oră, ANAT a participat la 2 întâlniri organizate de către MAT şi de către Guvernul României pentru a încadra HoReCa 2 pe cadrul temporar Ucraina”, se arată în comunicat.

Referitor la realizarea Fondului de garantare pentru despăgubirea integrală a pachetelor de turism, MAT menţionează că Guvernul României a transpus încă din 2018 directiva privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, precum şi pentru modificarea unor acte normative prin OUG nr. 2/2018.

„Aceasta defineşte foarte clar fondul de garantare a pachetelor de călătorie ca fiind o schemă privată de garantare în domeniul turismului, care are ca scop protejarea călătorilor care au achiziţionat pachete de servicii de călătorie sau servicii de călătorie asociate de consecinţele insolvenţei agenţiei de turism organizatoare sau a comercianţilor”, precizează sursa citată.

MAT menţionează că se va implica pentru facilitarea dialogului, în speranţa unei implementări mai rapide a acestei prevederi, chiar dacă reprezentanţii mediului privat nu au o viziune unitară.

Referitor la Modificarea OG nr. 2/2018, reprezentanţii Ministerului Turismului afirmă că actul normativ care guvernează activitatea agenţiilor de turism, OG nr. 2/2018 reprezintă transpunerea directivei europene privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, nereprezentând astfel o politică publică adoptată de România la iniţiativa noastră, ci chiar o obligaţie de reglementare a acestui domeniu, obligaţie ce decurge din calitatea noastră de stat membru al UE.

În legătură cu promovarea incoming-ului, echipa tehnică a ministerului, împreună cu structurile asociative, reprezentând agenţiile de turism, au perfectat o schemă de ajutor de stat care va permite stimularea turismului de incoming.

„Această schemă a fost în premieră pusă pe circuitul de avizare şi ne bucurăm să anunţam că nu există blocaje până în acest moment, MAT obţinând toate avizele premergătoare necesare, conform legislaţiei în vigoare, iar memorandumul pentru încadrarea în politicile fiscal bugetare a acestui program de stimulare a incomingului a fost transmis către Ministerul Finanţelor, urmând să ajungă în şedinţa de guvern cât mai curând”, precizează reprezentanţii ministerului.

În ceea ce priveşte târgurile de turism, având în vedere că participarea operatorilor de turism la târguri este considerată că intră sub incidenţa legislaţiei de ajutor de stat, MAT a transmis către Comisia Interministerială pentru Ajutor de Stat propunerea de procedură de implementare a schemei de ajutor de stat.

Referindu-se la Litoralul românesc, MAT precizează că a promovat prin toate mijloacele de comunicare litoralul românesc şi a reglementat inclusiv modalitatea de închiriere a plajelor nou create.

Pe listă este menţionat şi bugetul de promovare al României. „Deşi bugetul transmis de ANAT în comunicatul publicat este eronat, am dori să subliniem faptul că MAT depune eforturi pentru creşterea bugetului pentru promovarea destinaţiei România. Ministerul Finanţelor este un partener cu care colaborăm pentru atingerea obiectivului şi care este responsabil cu politica bugetară şi fiscală a României”, se mai spune în comunicat.

Referitor la Organizaţiile de Management al Destinaţiilor, Ministerul Turismului precizează că reforma a fost demarată prin aprobarea a OUG nr. 86/2022 pentru completarea şi modificarea OG nr. 58/1998.

„Acest act normativ este rezultatul unor sute de ore de consultări în cadrul unui grup de lucru constituit de MAT împreuna cu reprezentanţii întregii industrii de turism, dar şi reprezentanţi ai structurilor asociative ale autorităţilor publice locale. Subliniem că textul este agreat de toţi aceşti parteneri ai MAT şi că răspunde recomandărilor formulate de OCDE printr-un studiu realizat anterior în România şi răspunde rigorilor impuse prin PNRR”, se mai spune în document.

MAT menţionează că este alături de agenţiile de turism şi va parcurge toate procedurile pentru identificarea de soluţii care să încurajeze afacerile sustenabile şi care arată respect faţă de turişti.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vertiv introduce soluții prefabricate din lemn în loc de oțel pentru centrele de date
Vertiv introduce soluții prefabricate din lemn în loc de oțel pentru centrele de date
Vertiv, furnizor american de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, cu afaceri și în România, a prezentat o nouă variantă a soluțiilor de centre de date modulare......
Germania: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021
Germania: Rata inflaţiei, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021
Rata anuală a inflaţiei în Germania s-a atenuat semnificativ în noiembrie, ajungând la cel mai scăzut nivel din iunie ...
Greva CFR a fost anulată. S-a ajuns la un acord pentru încetarea conflictului de muncă
Greva CFR a fost anulată. S-a ajuns la un acord pentru încetarea conflictului de muncă
Greva CFR, anunţată de Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane (FNFMCV), nu va mai avea loc, întrucât ...
Autostrada Bucureștiului: A fost deschisă circulația pe lotul 2 Nord, între DN1 și A3 VIDEO
Autostrada Bucureștiului: A fost deschisă circulația pe lotul 2 Nord, între DN1 și A3 VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a deschis miercuri circulația pe lotul 2 al Autostrăzii ...