ANAT începe cu stângul colaborarea cu Ministerul pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri

 Ministrul pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, este nemulţumit de colaborarea cu ANAT, care a trimis miercuri un comunicat de presă prin care solicită descentralizarea autorizării unităţilor din turism, fără să fi făcut mai întâi propunerea către minister, într-o întâlnire care a avut loc recent.
Economica.net - vin, 18 ian. 2013, 12:41
ANAT începe cu stângul colaborarea cu Ministerul pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri

„Din păcate nu pot să spun că sunt tare mulţumită pentru că, iată, miercuri am descoperit că ANAT dă un comunicat de presă despre descentralizare fără să-mi fi propus nimic. Eu, ca un om care a condus un patronat 16 ani la nivel naţional, nu mi-am permis niciodată să lucrez cu ministerele prin comunicate de presă”, a declarat Grapini pentru MEDIAFAX.

ANAT a transmis miercuri un comunicat prin care solicită „descentralizarea competenţei autorizării unităţilor din turism” şi consideră ca obligatorie şi urgentă trecerea acestei competenţe, aflate până acum în sarcina ministerului, către autorităţile locale, care vor încheia, ulterior, protocoale de colaborare cu patronatele locale.

„În acest moment autorizarea unităţilor din turism continuă să se facă de către autoritatea publică centrală, care nu are, însă, capacitatea necesară pentru a identifica fiecare unitate de cazare sau alimentaţie publică, ceea ce permite şi încurajează nedeclararea acestei activităţi. În schimb, primarii vor fi extrem de interesaţi să identifice şi autorizeze micile pensiuni sau hoteluri ce funcţionează pe raza unei staţiuni turistice, pentru a le putea percepe taxe la bugetul local”, se arată în comunicatul ANAT.

Grapini spune că la întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută cu reprezentanţii patronatelor, inclusiv ai ANAT, nu a fost făcută o asemenea propunere.

„Am convenit verbal la întâlnire şi după aceea am transmis în scris să îmi trimită toate asociaţiile propuneri pentru modificarea legii turismului, care există în Parlament acum şi eu trebuie să spun o mai ţinem, n-o mai ţinem, să îşi spună părerea despre cum să alegem o altă metodă de impozitare în domeniul turismului şi să îmi facă propuneri pentru domeniul lor. N-am primit nicio propunere şi a trecut ceva timp, în schimb apare acest comunicat de presă. Evident că nu este plăcut să vezi, pentru că cine citeşte comunicatul înţelege că întâi s-a discutat şi apoi apare comunicatul. Nu este corect, n-o să intru în dispută cu o asociaţie prin comunicate de presă”, a afirmat ministrul.

Grapini le-a transmis miercuri asociaţiilor din turism un mesaj prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă modul în care a procedat ANAT.

„Vă semnalez că acest mod de lucru încalcă principiul eticii în parteneriatul public-privat şi nu este eficient pentru rezolvarea problemelor mediului din care faceţi parte şi pe care l-aţi reprezentat în cadrul acestei întâlniri. Sperăm să înţelegeţi principiul colaborarii directe şi nu prin comunicate de presă”, a comunicat ministrul.

Grapini a declarat pentru MEDIAFAX că va da un ordin prin care să se revină la normalitate, iar unităţile de cazare să nu se poată clasifica singure, aşa cum se întâmplă în prezent.

„Adică nu să lăsăm o autocalificare şi se duce un cetăţean român sau străin, pentru că vede o structură de cazare foarte bine descrisă pe internet, şi când se duce acolo găseşte o altă nenorocire. Şi atunci am spus altceva – prin ordin al ministrului vom face reprezentanţe de turism în câteva zone, poate opt, poate zece, poate mai mult, dar Direcţia de Corp de Control şi de Autorizare trebuie să fie unitară, pentru că am sesizări că într-o anumită zonă biroul acela de control făcea ravagii, în altă zonă se comporta altfel şi creează distorsiuni în piaţă în funcţie de cum vede biroul acela de control. Derutează clientul. Desigur clientul nu se mai duce încă o dată, dar e destul că rămâne proastă imaginea României”, a mai spus Grapini.

Multe voci din turism, unele dintre ele chiar din ANAT, susţin că nu este o idee bună această descentralizare a autorizării, fiindcă va da naştere unor diferenţe mari de calitate între locaţiile cu acelaşi număr de stele în diferite zone ale ţării. Astfel, este posibil ca pe litoral, de exemplu, să apară rapid foarte multe hoteluri de 4 stele, transformate din actualele hoteluri de două şi trei stele.

„Aşa, baronii locali vor avea un cuvânt greu de spus referitor la ce hotel se va deschide, care se va închide sau care se va declasifica. Pentru a putea fi comparate, hotelurile trebuie apreciate de acelaşi evaluator, cu aceeaşi exigenţă”, au mai spus sursele citate.

Te-ar mai putea interesa și
România a cumpărat rachete AIM-9X Sidewinder Block II de la armata SUA pentru circa 70 de milioane de dolari
România a cumpărat rachete AIM-9X Sidewinder Block II de la armata SUA pentru circa 70 de milioane de dolari
Statele Unite ale Americii au aprobat vânzarea de rachete AIM-9X Sidewinder Block II către România pentru a oferi capabilități avansate pentru avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene......
Fermierii vor primi subvenţia de 100 de euro începând din 15 mai
Fermierii vor primi subvenţia de 100 de euro începând din 15 mai
Plata subvenţiei de 100 de euro/hectar pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent ...
Petrom confirmă: A semnat cu Saint-Gobain România un acord pentru furnizarea de energie verde
Petrom confirmă: A semnat cu Saint-Gobain România un acord pentru furnizarea de energie verde
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei și Saint-Gobain România, parte a Grupului ...
Ford vrea să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030
Ford vrea să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030
Ford Motor ia în considerare să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030, o schimbare faţă ...