Anca Pavel-Nedea, şefa ANT: Legea Turismului e finalizată şi lansăm un proiect-pilot pentru pensiuni

Legea la care toţi cei care au condus turismul românesc au dorit să fie naşi, dar n-au mai apucat, va fi trimisă spre adoptare în două-trei săptămâni. Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) lucrează şi la cadrul legislativ pentru implementarea Sistemului Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), lăsat de izbelişte, dar şi la o clasificare specifică pentru pensiuni. ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu Anca Pavel-Nedea, preşedintele ANT. 
Andrada Ghira - mar, 10 mai 2016, 21:05
Anca Pavel-Nedea, şefa ANT: Legea Turismului e finalizată şi lansăm un proiect-pilot pentru pensiuni

În toamna anului trecut, Anca Pavel-Nedea declara că până la 31 martie Legea turismului va fi aprobată. La mai bine de o lună de la acest termen avansat, şefa ANT explică de ce lucrurile nu s-au mişcat mai repede.

„Ştiţi de ce n-am dat-o? Eu sunt foarte serioasă când spun un termen. Pentru mine e o chestiune de ruşine profesională să nu respect un termen. Legea turismului e în finalizare. Pentru că e o lege care se tot naşte şi nu se mai naşte, nu am vrut să lansez o lege pe circuitul de avizare pentru ca mai apoi, mediul privat să o blocheze pentru că nu a fost suficient consultată. Din păcate, calendarul a fost amânat, până când toate asociaţiile şi-au desemnat membri”, a declarat Anca Pavel-Nedea pentru ECONOMICA.NET.

Asociaţiile au desemnat membri şi au fost formate 11 subcomisii de lucru pe diferite teme ale Legii turismului. Pavel-Nedea nu a vrut să trimită spre avizare doar un schelet de lege, după care să apară Hotărârile de Guvern.

„Trebuie să spun că au fost repezentanţi desemnaţi care au venit cu temele făcute, pentru că nu poţi să ceri ceva fără să fundamentezi bine. Să vii aşa şi să spui, cum suntem noi obişnuiţi în acest sector, vreau şi eu nu ştiu ce, că ăla e prost, că aia e mai deşteaptă, nu funcţionează. Le-am explicat că nu aşa se lucrează. Unii au venit, au inţeles, alţii nu au venit. Am finalizat legea şi sperăm ca în două-trei săptămâni să o putem înainta Ministerului de resort să o verfice”, mai spune Anca Pavel-Nedea.

Legea vine cu schimbări importante în ceea ce înseamnă meseria de ghid în România, dar şi pe partea de autorizaţii. În plus, prin noua Lege se doreşte întărirea puterii ANT în ceea ce priveşte partea de construcţie şi dezvoltare a staţiunilor. Tot în noua Lege va fi definită şi organizaţia de management al destinaţiei.

După aproape cinci ani de la achiziţie, sistemul de numărare a turiştilor ar putea deveni funcţional

De mai bine de patru ani, Sistemul Integrat de Evdenţă a Turiştilor (SIET) pentru care s-au plătit 500.000 de euro în mandatul Elenei Udrea, există, dar lipseşte cu desăvârşire. În plus, a fost contestat şi de către hotelieri.

„SIET-ul există, doar că a fost lăsat aşa, şi nu a fost folosit. IBM l-a făcut, dar nu a fost valorificat”, mai spune Pavel-Nedea, care adaugă că împreună cu alte structuri guvernamentale s-a lucrat la întărirea din punct de vedere legislativ a sistemului informatic de numărare a turiştilor şi că în curând va fi lansat spre avizare.

Aplicarea şi funcţionarea acestui sistem presupune colectarea de informaţii cu privire la turiştii înregistraţi în structurile de cazare de pe teritoriul întregii ţări. 

Proiect-pilot pentru clasificare specifică a pensiunilor

ANT mai vrea să implementeze împreună cu Asociaţia Naţională pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) un proiect-pilot pentru clasificarea specifică a pensiunilor. Pentru început, acest proiect se desfăşoară pentru zona Rucăr-Bran.

„Vrem ca această clasificare să ajute potenţialul consumator de turism din afară în a identifica exact pensiunile în funcţie de tipul de activităţi pe care îl oferă. Dacă oferă servicii de călărie, atunci când se caută în motoarele de căutare ceva anume, această clasificare să ajute vânzarea şi să fie identificate mult mai uşor”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET Anca Pavel-Nedea.

Participarea proprietarilor de pensiuni la acest program-pilot este voluntară.

Cea mai mare investiţie în turismul românesc

În ultimii doi ani au fost efectuate lucrări de lărgire a plajelor din staţiunile de la malul mării. Cu bani europeni, România se poate lăuda acum cu unele dintre cele mai frumoase plaje. Despre acestea, şefa de la Turism spune că problema era destul de gravă.

„Se pierdeau metri de plajă de la an la an. Faptul că am reuşit să atragem fonduri europene este extraordinar. Îmi pare rău că nu capitalizăm ca imagine suficient şi asta nu pot să o facă decât operatorii de acolo. Eu, de când s-au finalizat lucrările, aş fi făcut promovare. Asociaţiile de promovare de pe litoral trebuiau să fie sub acest steag anul acesta, una dintre cele mai frumoase plaje de litoral din lume la ora actuală, nu numai ca suprafaţă, dar şi pentru faptul că noi nu avem maree”, mai spune Pavel-Nedea.

Cu toate acestea, mai multe curse charter vor ateriza pe Aeroportul de la Constanţa în această vară. Chiar dacă nu la fel de mulţi ca în anii de glorie ai litoralului românesc, străinii vor avea ocazia să vadă noile plaje.

„Pe vremea lui Ceauşescu aterizau tot sezonul, charter după charter, din pieţe internaţionale foarte cosmopolite, din Europa Centrală. Asta nu se mai întâmplă acum. De la an la an a crescut numărul de chartere, ceea ce e bine, dar este potenţial. Odată cu intrarea companiilor low-cost în competiţie cu compania naţională, lucrurile au început să semene a piaţă. Este singurul instrument care poate deschide o piaţă. Poţi să ai toate celelalte condiţii, dacă nu ai charterul către destinaţie asigurat la un tarif competitiv, nu ai cum să deschizi destinaţia pentru că nu este competitiv pe pieţele emergente”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Anca Pavel-Nedea.

Şefa de la Turism mai spune că a discutat şi cu Tarom pe marginea acestui subiect, însă, răspunsul oferit a fost că nu pot duce aceleaşi campanii precum companiile low-cost. 

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...