Anchetă pe piaţa asigurărilor. Chiriţoiu: Dacă sunt dovezi suficiente, sancţiunile pot ajunge la 10% din primele încasate

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm, UNSAR, societăţile de asigurare membre UNSAR, precum şi alte societăţi de asigurare. Investigaţia a fost declanşată din oficiu şi vizează un posibil schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial între concurenţii de pe piaţa serviciilor de asigurare.
Economica.net - lun, 27 iul. 2015, 11:43
Anchetă pe piaţa asigurărilor. Chiriţoiu: Dacă sunt dovezi suficiente, sancţiunile pot ajunge la 10% din primele încasate

În cadrul investigaţiei declanşate, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm şi la sediile unor societăţi de asigurare membre UNSAR. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate.

UNSAR reuneşte 25 de asigurători, dintre care 21 de membri cu drepturi depline şi 4 membri asociaţi.

Chiriţoiu: Dacă sunt dovezi suficiente, sancţiunile pot ajunge la 10% din primele încasate

Investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei pe piaţa asigurărilor va dura 1 an şi jumătate – doi ani, iar dacă sunt dovezi suficiente care să demonstreze încălcarea regulilor de concurenţă sancţiunile vor fi cuprinse între 0,5% şi 10% din primele încasate de fiecare companie în parte, în anul anterior, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm, UNSAR, societăţile de asigurare membre UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România – n.r.), precum şi alte societăţi de asigurare, potrivit unui comunicat al autorităţii române de concurenţă remis luni AGERPRES.

‘Momentan nu am constatat nereguli, abia am deschis investigaţia. S-au făcut inspecţii inopinate la sediul principalelor companii şi, pe baza mandatului judecătoresc, am ridicat o serie de documente. Va fi o investigaţie de durată. Ne aşteptăm să dureze un an jumate – doi. Aceasta este durata unei investigaţii în domeniul Concurenţei. Suspiciunea este că, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informaţii comerciale sensibile: date comerciale recente privind vânzările, tarifele, produsele vândute, clienţii cărora le-au fost vândute. Genul acesta de informaţii, circulând între concurenţi, permite estimarea strategiei pe care o firmă o va avea şi, în felul acesta, companiile îşi pot coordona comportamentul, reducând presiunea concurenţială, presiunea pe care o au ele de a oferi produse cât mai atractive şi la preţuri cât mai mici către clienţii lor’, a menţionat Chiriţoiu.

Acesta a subliniat că sancţiunile se pot ridica la 10% din cifra de afaceri pe anul anterior. ‘În cazul firmelor de asigurări, vorbim de maximum 10% de primele încasate de ele în anul anterior şi minimum 0,5%’, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte Media Xprimm, se suspectează că ‘prin produsele care erau oferite de această companie, nu cele date fără plată, ci cele vândute pe bază de abonament’ se distribuiau ‘aceste informaţii sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piaţă’. ‘Exista un mecanism prin care unii aflau mai devreme informaţiile’, a mai spus Chiriţoiu.

‘Durata medie a investigaţiilor este de 1 an jumătate – doi, începând din această lună. Am ridicat o serie de documente. În cazul în care echipa de investigaţie crede că sunt dovezi suficiente, va avea loc o procedură numită audiere, care seamănă cumva cu un proces. Toate companiile vor primi raportul pe investigaţie, vor avea minim o lună la dispoziţie ca să îl studieze, să răspundă acuzaţiilor aduse – după care vor veni în faţa mea şi a colegilor mei din plenul Consiliului Concurenţei – şi va avea loc o audiere. După aceasta, urmează ca plenul, adică eu şi colegii mei să luăm decizia dacă îi sancţionăm sau nu. Decizia noastră, evident, poate fi atacată ulterior în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti şi la Înalta Curte de Justiţie’, a adăugat Chiriţoiu.

UNSAR: Analiza Consiliului Concurenţei va arăta că societăţile de asigurare investigate nu au încălcat legislaţia

Analiza care va fi realizată de Consiliul Concurenţei pe piaţa asigurărilor va arăta că eventualele îngrijorări avute în vedere la deschiderea procedurii nu reprezintă o încălcare a regulilor de concurenţă, susţin reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat remis luni AGERPRES.

Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm, UNSAR, societăţile de asigurare membre UNSAR, precum şi alte societăţi de asigurare, potrivit unui comunicat al autorităţii române de concurenţă remis luni AGERPRES.

‘UNSAR are încredere că analiza ce va fi realizată de Consiliul Concurenţei va arăta că eventualele îngrijorări avute în vedere la deschiderea procedurii nu reprezintă o încălcare a regulilor de concurenţă. UNSAR va colabora cu toată disponibilitatea cu Consiliul Concurenţei în vederea clarificării şi înlăturării eventualelor îngrijorări care au stat la baza deschiderii acestei proceduri’, a declarat, într-un comunicat, directorul general al UNSAR, Florentina Almăjanu.

Aceasta a precizat că iniţierea unei investigaţii ‘este modalitatea prin care Consiliul Concurenţei analizează situaţii particulare în legatură cu care consideră că este nevoie de o explicaţie aprofundată’.

‘De asemenea, realizarea de inspecţii inopinate este o etapă preliminară standard în acţiunea Consiliului Concurenţei, care are drept singur scop colectarea rapidă de informaţii. Deschiderea unei investigaţii nu are nicio semnificaţie în ceea ce priveşte vinovăţia vreunei părţi sau rezultatul final al procedurii de investigaţie’, a mai spus Florentina Almăjanu.

Potrivit acesteia, existenţa unei încălcări a regulilor de concurenţă poate fi constatată doar la finalul unei proceduri îndelungate atât în faţa autorităţii de concurenţă, cat şi în faţa instanţelor competente, dacă este cazul. ‘UNSAR susţine existenţa unei concurenţe puternice şi efective pe piaţa de asigurări din România, cu respectarea legislaţiei aplicabile’, a mai spus Florentina Almăjanu.

Te-ar mai putea interesa și
Conducerea Societe Generale l-a numit pe Slawomir Krupa în funcția de director general al companiei
Conducerea Societe Generale l-a numit pe Slawomir Krupa în funcția de director general al companiei
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat vineri că Board-ul său l-a ales în funcţia de director general pe Slawomir Krupa, care în prezent conduce divizia de investiţii bancare,......
Teilor Holding a înregistrat în primele șase luni din an o pierdere netă de 2,4 milioane de lei la o cifră de afaceri de 184 de milioane de lei
Teilor Holding a înregistrat în primele șase luni din an o pierdere netă de 2,4 milioane de lei la o cifră de afaceri ...
Teilor Holding SA, un grup de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară ...
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Statele Unite au anunţat vineri că impun noi şi "severe" sancţiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările "frauduloase" ...
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 390 de milioane de euro notificată de România, pentru susținerea producerii de energie electrică și energie termică
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 390 de milioane de euro notificată de România, pentru susținerea producerii ...
Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare notificată de România ...