Anchetă separată pentru Audi în scandalul Volkswagen – procurori germani

Procurorii germani au deschis o nouă investigație în scandalul emisiilor de la grupul Volkswagen, anchetând divizia sa de lux Audi, care are sediul în orașul german Ingolstadt, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 13 nov. 2015, 06:32
Anchetă separată pentru Audi în scandalul Volkswagen - procurori germani

Procurorii din Ingolstadt au inițiat ancheta după ce au primit câteva plângeri, inclusiv una de la Audi, a declarat Juergen Staudt, purtător de cuvânt al investigatorilor.

Ancheta vizează persoanele de la Audi responsabile pentru rezultatele emisiilor, dar încă nu au fost indicate nume, a explicat oficialul.

În 15 octombrie, Volkswagen, cel mai mare producător auto european, a anunțat că va rechema la service, în Uniunea Europeană, 8,5 milioane vehicule cu motoare diesel echipate cu un soft care falsifică rezultatele testelor de emisii poluante. Vehiculele se găsesc în toate cele 28 de state membre ale UE, iar reparațiile, care vor începe din ianuarie 2016, vor fi gratuite. VW va analiza ce tipuri de motoare EA 189 (pe modelele Volkswagen, Audi, Seat și Skoda) sunt afectate și a dat asigurări că ultima generație de motoare — EA 288 — introduse pentru a înlocui motoarele EA 189 — nu este echipată cu acel soft.

Procurorii din orașul german Braunschweig anchetează deja VW în cazul scandalului emisiilor. Procurorii din Ingolstadt le-au cerut omologilor din Braunschweig să preia și cazul lor, cerere soluționată parțial, astfel încât Procuratura din Ingolstadt a început propria anchetă, a explicat Juergen Staudt.

‘Procuratura din Braunschweig a preluat acele părți care sunt localizate sigur la Volkswagen și ne-a cerut să păstrăm elementele care au legătură doar cu Audi. Dar încă sunt negocieri privind probele’, a spus Staudt.

Joi, fostul director general al Volkswagen, Martin Winterkorn, și-a dat demisia din funcția de președinte al Board-ului de supervizare al Audi, după ce în octombrie a demisionat și de la conducerea Porsche Automobil Holding SE, cel mai mare acționar al VW, scrie Agerpres.

Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania (KBA) a anunțat miercuri extinderea investigațiile asupra manipulării emisiilor la mașinile cu motoare diesel dincolo de Volkswagen și efectuarea de teste pentru posibile ‘emisii poluante neobișnuite’ la peste 50 de modele, de la branduri ca Dacia, BMW, Mercedes, Nissan, Jaguar și Ford. Testele vor fi derulate în rândul vehiculelor produse de 23 branduri auto germane și străine, din cauza suspiciunilor privind manipularea emisiilor de oxid de azot.

KBA va compara datele privind emisiile înregistrate în laborator cu cele de pe șosele. De la Volkswagen sunt verificate modelele Golf, Beetle, Passat, Touran, Touareg, Golf Sportsvan, Polo, Crafter, Amarok, Audi A6, A3, Porsche Macan.

Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.

Te-ar mai putea interesa și
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția pentru achiziționarea a 100% din părțile sociale ale companiilor Parmafood......
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...