ANCOM a decis ca Poșta Română să primească despăgubiri de 4,25 de milioane de lei pentru acoperirea în 2017 a serviciului universal

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a adoptat, într-o şedinţă a Consiliului Consultativ desfăşurată online, decizia de compensare a costului net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal în anul 2017 de către Compania Naţională Poşta Română cu suma de 4,25 de milioane de lei.
Economica.net - mar, 28 iul. 2020, 15:04
ANCOM a decis ca Poșta Română să primească despăgubiri de 4,25 de milioane de lei pentru acoperirea în 2017 a serviciului universal

„Conform analizei realizate de Autoritate, furnizarea acestor servicii de către CNPR a reprezentat o sarcină injustă în 2017, fiind îndeplinite, cumulativ, cele două condiţii stabilite în legislaţie”, se menţionează într-un comunicat al ANCOM, remis marţi Agerpres.

Costul net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal reprezintă diferenţa dintre costul net suportat de furnizorul de serviciu universal ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor de serviciu universal şi costul net al furnizorului în cazul în care şi-ar desfăşura activitatea fără a avea obligaţiile de serviciu universal, explică ANCOM. Conform legislaţiei în vigoare, costul net constituie o sarcină injustă dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiţii: nivelul rentabilităţii capitalului mediu angajat înregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor legale se află sub valoarea costului mediu ponderat al capitalului stabilit de ANCOM, iar valoarea costului net stabilit de Autoritate depăşeşte pragul de materialitate de 3% din valoarea veniturilor înregistrate de furnizorul desemnat de serviciu universal din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

„Îndeplinirea acestor două criterii a fost analizată de Autoritate pentru evaluarea caracterului de sarcină injustă a costului net înregistrat de CNPR din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal în anul 2017”, precizează ANCOM.

Potrivit comunicatului, ANCOM a analizat în detaliu datele şi ipotezele utilizate de CNPR în procesul de întocmire a cererii de cost net, metodologia şi calculul efectiv al costului net, precum şi informaţiile suplimentare puse la dispoziţie de CNPR, iar acolo unde a fost necesar au fost efectuate ajustări asupra datelor şi calculului efectiv al valorii costului net. Astfel, a rezultat că obligaţiile furnizorului ce decurg din calitatea de furnizor de serviciu universal au constituit o sarcină injustă pentru acesta în anul 2017.

„Valoarea costului net înregistrat de furnizor în anul 2017, inclusiv beneficiile intangibile, a fost de 12.473.069 lei, iar suma maximă ce poate fi compensată este de 4.252.328 lei, reprezentând valoarea costului net ce ar putea fi compensat până la atingerea nivelului rezonabil al rentabilităţii capitalului mediu angajat înregistrat din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal. Mecanismul de compensare a costului net va fi stabilit prin hotărâre a Guvernului, existând două posibilităţi de finanţare: din fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, cu respectarea cadrului legal naţional şi european din domeniul ajutorului de stat sau prin partajarea costului net între furnizorii de servicii poştale şi/sau utilizatori, cu respectarea cadrului legal naţional şi european din domeniul ajutorului de stat”, subliniază Autoritatea.

Accesul la serviciul universal poştal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a unor servicii poştale (serviciile incluse în sfera serviciului universal), la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...