ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT

Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unor reţele publice de comunicaţii electronice de acces pe suport radio, cu staţii de bază funcţionând în tehnologie DECT în banda 1880-1900 MHz, în localităţi situate într-unul sau mai multe judeţe, pot transmite Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), până la data de 25 iunie 2021 inclusiv, solicitări ferme de emitere a licenţelor pentru utilizarea frecvenţelor radio prin intermediul reţelelor menţionate.
AGERPRES - mar, 15 iun. 2021, 20:55
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT

Potrivit unui comunicat, ANCOM organizează o nouă procedură de acordare de licenţe în bandă DECT şi a primit deja o cerere formală din partea unei persoane interesate în acest sens.

„Procedura de obţinere a licenţelor în banda DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications – telecomunicaţii digitale avansate pe suport radio). Acordarea licenţelor se face conform Documentului de poziţie privind utilizarea spectrului radio la nivel naţional în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz. Conform prevederilor mecanismului de determinare a opţiunilor furnizorilor, orice persoana interesată care doreşte să obţină licenţă în banda menţionată are la dispoziţie 10 zile, începând cu data de 16 iunie, pentru a depune o solicitare fermă în acest sens, în care trebuie să-şi prezinte opţiunile pentru zonele geografice (localităţi şi judeţe) în care doreşte să obţină drepturi de utilizare în banda DECT. Alocările de spectru radio pentru întreaga bandă DECT, acordate prin licenţă, au statut neexclusiv la nivelul fiecărui judeţ (în cazul municipiului Bucureşti, acesta este considerat împreună cu judeţul Ilfov), dar au caracter exclusiv la nivel de localitate”, se spune în comunicat.

ANCOM precizează că va publica lista preliminară cu opţiunile exprimate de persoanele interesate în termen de 3 zile de la finalizarea etapei menţionate anterior, aceştia având la dispoziţie alte 5 zile calendaristice pentru facilitatea de a-şi modifica opţiunile iniţiale, însă numai în cazul acelor localităţi pentru care s-au manifestat două sau mai multe opţiuni.

După încheierea celei de-a doua etape, autoritatea va publica tabelul centralizator final, pe judeţe şi localităţi, cu opţiunile exprimate de persoanele interesate şi va emite licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru banda DECT.

Licenţele în banda DECT se vor acorda prin încredinţare directă în cazul localităţilor pentru care este exprimată numai o opţiune, iar în cazul localităţilor pentru care îşi anunţă interesul mai multe persoane, se va organiza o procedură de selecţie comparativă, cu respectarea prevederilor relevante ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest moment, în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz, compania Telekom România Communications S.A. operează, din anul 2000, reţele de acces pe suport radio în tehnologie DECT pentru 23 de localităţi în judeţul Galaţi şi 5 localităţi în judeţul Tulcea.

ANCOM este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultra-rapide.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere a numărului de cazuri de COVID 19 și în România, iar în scenariul......
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...