ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT

Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unor reţele publice de comunicaţii electronice de acces pe suport radio, cu staţii de bază funcţionând în tehnologie DECT în banda 1880-1900 MHz, în localităţi situate într-unul sau mai multe judeţe, pot transmite Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), până la data de 25 iunie 2021 inclusiv, solicitări ferme de emitere a licenţelor pentru utilizarea frecvenţelor radio prin intermediul reţelelor menţionate.
AGERPRES - mar, 15 iun. 2021, 20:55
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT

Potrivit unui comunicat, ANCOM organizează o nouă procedură de acordare de licenţe în bandă DECT şi a primit deja o cerere formală din partea unei persoane interesate în acest sens.

„Procedura de obţinere a licenţelor în banda DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications – telecomunicaţii digitale avansate pe suport radio). Acordarea licenţelor se face conform Documentului de poziţie privind utilizarea spectrului radio la nivel naţional în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz. Conform prevederilor mecanismului de determinare a opţiunilor furnizorilor, orice persoana interesată care doreşte să obţină licenţă în banda menţionată are la dispoziţie 10 zile, începând cu data de 16 iunie, pentru a depune o solicitare fermă în acest sens, în care trebuie să-şi prezinte opţiunile pentru zonele geografice (localităţi şi judeţe) în care doreşte să obţină drepturi de utilizare în banda DECT. Alocările de spectru radio pentru întreaga bandă DECT, acordate prin licenţă, au statut neexclusiv la nivelul fiecărui judeţ (în cazul municipiului Bucureşti, acesta este considerat împreună cu judeţul Ilfov), dar au caracter exclusiv la nivel de localitate”, se spune în comunicat.

ANCOM precizează că va publica lista preliminară cu opţiunile exprimate de persoanele interesate în termen de 3 zile de la finalizarea etapei menţionate anterior, aceştia având la dispoziţie alte 5 zile calendaristice pentru facilitatea de a-şi modifica opţiunile iniţiale, însă numai în cazul acelor localităţi pentru care s-au manifestat două sau mai multe opţiuni.

După încheierea celei de-a doua etape, autoritatea va publica tabelul centralizator final, pe judeţe şi localităţi, cu opţiunile exprimate de persoanele interesate şi va emite licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru banda DECT.

Licenţele în banda DECT se vor acorda prin încredinţare directă în cazul localităţilor pentru care este exprimată numai o opţiune, iar în cazul localităţilor pentru care îşi anunţă interesul mai multe persoane, se va organiza o procedură de selecţie comparativă, cu respectarea prevederilor relevante ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest moment, în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz, compania Telekom România Communications S.A. operează, din anul 2000, reţele de acces pe suport radio în tehnologie DECT pentru 23 de localităţi în judeţul Galaţi şi 5 localităţi în judeţul Tulcea.

ANCOM este instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenţei şi inovaţiei pe pieţele comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate (spectru radio, resurse de numerotaţie şi resurse tehnice asociate), încurajarea investiţiilor eficiente în reţele şi infrastructuri şi promovarea conectivităţii ultra-rapide.

Te-ar mai putea interesa și
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori pentru economie. Tradițiile legate de sărbători......
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...