ANCOM anunţă planurile pentru 2023: noi reglementări în comunicaţii electronice și servicii poştale

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat spre consultare publică planul său de acţiuni pentru anul 2023.
Lidia Neagu - vin, 16 dec. 2022, 16:53
ANCOM anunţă planurile pentru 2023: noi reglementări în comunicaţii electronice și servicii poştale

În 2023, ANCOM intentioneaza sa elaboreze strategia de reglementare in comunicatii electronice 2026 si strategia de reglementare in domeniul serviciilor postale 2025.

”Planificarea strategica a activitatilor de reglementare in comunicatii electronice a devenit posibila odata cu stabilizarea reformei legislative si configurarea dinamicii competitive, inclusiv in urma licitatiilor de frecvente radio organizate in 2021 si 2022”, arată Autoritatea într-un comunicat de presă.

Reglementări privind serviciile de comunicații electronice

Actualizarea deciziei privind colectarea datelor statistice, a regimului de autorizare generala privind furnizarea retelelor si serviciilor de comunicatii electronice si revizuirea pietei de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile si a pietei serviciilor de acces local la puncte fixe sunt printre principalele proiecte care vizeaza acest sector.

Pentru continuarea implementarii prevederilor Legii Infrastructurii, Autoritatea are in plan stabilirea tarifelor orientative de acces la unele infrastructuri fizice rutiere.

Pentru cresterea gradului de informare atat a furnizorilor, cat si a utilizatorilor finali, ANCOM va publica o lista a zonelor fara servicii functionale de internet in banda larga, prin intermediul unei conexiuni la punct fix si un studiu privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a retelelor publice fixe de comunicatii electronice, capabile sa furnizeze servicii de comunicatii electronice in banda larga.

In contextul Acordului din 11 februarie 2022 privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming international si a celor de apeluri internationale intre Romania si Republica Moldova, ANCOM va elabora un raport comun impreuna cu autoritatea omoloaga din tara vecina privind evolutiile inregistrate in 2022.

Administrarea si gestionarea spectrului de frecvente si a resurselor de numerotatie

Autoritatea si-a propus revizuirea prevederilor Deciziei nr.353/2015 privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio, pentru a transpune la nivelul legislatiei secundare prevederile cadrului legislativ national.

De asemenea, ANCOM a planificat pentru anul 2023 elaborarea unei decizii privind aprobarea Tabelului National de Atribuire a Benzilor de Frecvente (TNABF), dar si actualizarea interferentelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecventele radio ori benzile de frecvente radio exceptate de la regimul de licentiere.

Pentru armonizarea in concordanta cu legislatia primara care transpune in dreptul national Directiva privind instituirea Codului European al Comunicatiilor Electronice, Autoritatea va revizui si reglementarile secundare cu privire la administrarea si gestionarea resurselor de numerotatie.

Securitatea și calitatea rețelelor si serviciilor de comunicatii electronice

Avand in vedere modificarile aparute la nivelul legislatiei primare, a evolutiei tehnologice si a contextului national si european, ANCOM are in plan revizuirea si actualizarea cadrului legal secundar in domeniul securitatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice. Prin aceasta actiune, vor fi actualizate prevederile deciziei privind stabilirea masurilor minime de securitate ce trebuie luate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizarii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.

Reglementări privind serviciile postale

Autoritatea are in vedere monitorizarea aplicarii Regulamentului nr. 2018/644 privind livrarea coletelor transfrontaliere prin colectarea si verificarea datelor statistice si a informatiilor transmise de catre furnizorii de servicii postale. Aceste date sunt transmise apoi catre Comisia Europeana si puse la dispozitia celor interesati prin aplicatia care le permite sa afle costurile trimiterii unui colet in si din orice stat din Uniunea Europeana.

Alte proiecte ce vizeaza piata serviciilor postale se refera la realizarea unui studiu privind implementarea serviciilor de tip self-service pentru livrarea trimiterilor postale, a unui raport privind calitatea serviciilor de coletarie si impactul comertului electronic asupra pietei serviciilor postale in cursul anului 2021, dar si a raportului privind indicatorii statistici ai sectorului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...