ANCOM: Cele mai bune viteze de Internet mobil în primele 9 luni, oferite de Orange, Vodafone şi Telekom

Orange, Vodafone şi Telekom sunt operatorii care au oferit, în primele nouă luni din 2015, cele mai bune viteze de internet mobil în România, în timp ce RCS&RDS, Nextgen Communications şi UPC sunt pe primele locuri la serviciul de internet fix, arată o statistică publicată, joi, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Economica.net - joi, 15 oct. 2015, 15:48
ANCOM: Cele mai bune viteze de Internet mobil în primele 9 luni, oferite de Orange, Vodafone şi Telekom

Statistica publicată de ANCOM are la bază informaţiile Netograf.ro, aplicaţia oficială de monitorizare şi evaluare a calităţii serviciului de acces la internet, potrivit Agerpres.

Datele publicate au fost generate pe baza unui număr de peste 120.000 de teste efectuate de utilizatori, de la începutul anului şi până în prezent, din care aproximativ 100.000 au fost validate şi utilizate în procesul de generare a statisticilor oficiale, fiind eliminate acele măsurători identificate drept erori sau tentative de influenţare a rezultatelor.

Potrivit sursei citate, în primele trei trimestre ale anului 2015, Netograf.ro arată că operatorii de internet mobil le-au oferit utilizatorilor următoarele viteze medii reale de download: Orange România – 27,83 Mbps indoor şi 39,21 Mbps outdoor, Vodafone România – 15,78 Mbps indoor şi 26,77 Mbps outdoor, Telekom România Mobile Communications – 10,25 Mbps indoor şi 13,45 Mbps outdoor, respectiv RCS & RDS – 2,62 Mbps indoor şi 2,85 Mbps outdoor.

În acelaşi timp, primii cinci furnizori de internet fix din România au oferit, în acelaşi interval, următoarele viteze medii reale de download: RCS & RDS – 98,95 Mbps prin fir şi 43,48 Mbps wireless, Nextgen Communications – 63,57 Mbps prin fir şi 35,53 Mbps wireless, UPC Romania – 57,19 Mbps pe fir şi 31,27 Mbps wireless, Digital Cable Systems – 47,42 Mbps prin fir şi 26,25 Mbps wireless, respectiv Telekom România Communications – 31,10 Mbps prin fir şi 16,68 Mbps wireless.

Conform ANCOM, pentru ca statisticile să fie corecte şi relevante şi pentru a evita eventuale vicieri ale rezultatelor, anumite teste sunt excluse din calcul, pe baza unui set de criterii prestabilite. Astfel, se exclud automat testele efectuate de la acelaşi IP, în cazul în care sunt efectuate teste multiple în aceeaşi zi, când utilizatorul selectează un alt furnizor decât cel detectat pe baza IP-ului, testele nefinalizate (viteza download, viteza upload sau întârzierea au valoarea zero), cele efectuate de la un IP proxy şi cele a căror viteză de download sau upload depăşeşte viteza nominală/maximă specificată în oferta furnizorului.

Netograf.ro este aplicaţia oficială de monitorizare şi evaluare a calităţii serviciului de acces la internet dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziţie de furnizori şi/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet aşa cum este ea experimentată de utilizator, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toţi utilizatorii de servicii de acces la internet din România) şi accesibil gratuit.

Furnizorii autorizaţi de servicii de acces la internet prin intermediul reţelelor publice fixe sau mobile de comunicaţii electronice au obligaţia de a-şi introduce în aplicaţie datele tehnice ale ofertelor comerciale active printr-o interfaţă web, conform prevederilor deciziei ANCOM nr. 1201/2011, dar şi să includă în contracte parametrii asumaţi în relaţia cu utilizatorii, precum vitezele nominale/maxime de download şi upload, dar şi de a publica pe propriile pagini de internet o serie de alţi parametri administrativi.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan, potențială investiție de 400 mil. USD în Fisker
Nissan ar putea salva micul producător de vehicule electrice Fisker printr-o investiție de 400 de milioane de dolari....
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Al doilea an pe minus pentru comerțul online din România. Trendul descrescător este însă mai puțin abrupt
Rulajele generate de vânzarea online, cu amănuntul, a mărfurilor alimentare și nealimentare au continuat să scadă în ...
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi se pregătesc de noi proteste
Fermierii francezi intenţionează să îşi continue acţiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa ...
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș își pune un sistem fotovoltaic de 0,9 MW, cu bani din PNRR
Abatorul Periș, una dintre cele mai mari unități de procesare a cărnii de porc din România, a lansat licitația pentru ...