ANCOM: Costul pentru furnizarea serviciului universal poştal de către Poştă, în 2014, nu trebuie compensat

Valoarea costului net aferent furnizării serviciului universal poştal pentru anul 2014 de către Compania Naţională 'Poşta Română' nu ar trebui compensat, consideră Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 16 dec. 2015, 16:24
ANCOM: Costul pentru furnizarea serviciului universal poştal de către Poştă, în 2014, nu trebuie compensat

nstituţia a analizat caracterul de sarcină injustă a costului net aferent furnizării serviciului universal poştal în anul 2014 de către CNPR şi a constatat, astfel, că rentabilitatea capitalului mediu angajat pe segmentul serviciului universal a depăşit nivelul ratei rezonabile de rentabilitate.

‘Prin urmare, costul net aferent furnizării acestor servicii nu constituie o sarcină injustă pentru CNPR, iar Autoritatea consideră că nu este necesară compensarea acestuia. Pentru a evalua în ce măsură costul net reprezintă o sarcină injustă pentru CNPR, Autoritatea a calculat nivelul rentabilităţii capitalului angajat al serviciului universal şi a constatat că, în anul 2014, furnizorul de serviciu universal a înregistrat profit pe segmentul serviciilor din sfera serviciului universal, iar rentabilitatea capitalului angajat a fost superioară nivelului rezonabil al rentabilităţii stabilit de ANCOM pentru anul 2014 la 13,10%. Având în vedere faptul că primul criteriu nu a fost îndeplinit şi astfel al doilea criteriu nu a mai fost necesar a fi analizat, Autoritatea constată că valoarea costului net nu reprezintă o sarcină injustă în sarcina furnizorului de serviciu universal şi nu va fi compensat’, notează ANCOM.

CNPR este furnizorul de serviciu universal poştal desemnat în România şi are dreptul de a solicita compensarea costului net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal, care reprezintă diferenţa dintre costurile suportate de CNPR, ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor de serviciu universal şi costul net al furnizorului în cazul în care şi-ar desfăşura activitatea exclusiv pe baze comerciale, fără a avea obligaţii de serviciu universal.

Conform noilor prevederi intrate în vigoare în 2015, costul net reprezintă o sarcină injustă dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ două condiţii legate de nivelul rentabilităţii capitalului mediu angajat şi de pragul de materialitate al veniturilor înregistrate din furnizarea serviciilor din sfera serviciului universal.

Pentru compensarea costului net, ANCOM a primit, în data de 14 august, cererea de cost net a CNPR, însoţită de situaţia privind costurile, veniturile şi capitalul angajat aferente furnizării serviciilor din sfera serviciului universal pentru anul 2014, precum şi de Raportul de constatări faptice privind verificarea cererii de compensare a costului net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal, întocmit de un auditor independent.

Pentru evaluarea caracterului de sarcină injustă pe baza condiţiilor de mai sus, ANCOM a extras informaţiile relevante din situaţiile financiare separate întocmite de CNPR pentru anul 2014.

Accesul la serviciul universal poştal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale de bază, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile. Furnizorul de serviciu universal desemnat are obligaţia de a furniza servicii la tarife accesibile pe întreg teritoriul pentru care a fost desemnat, inclusiv în zonele situate în condiţii geografice excepţionale sau cu densitate scăzută a populaţiei, acolo unde volumul de corespondenţă este mic şi din acest motiv activitatea poate fi neprofitabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...