ANCOM organizează examinări pentru obţinerea certificatelor de radioamator şi operator radio în serviciul mobil terestru

Economica.net
02 10. 2018
ancom_00658900

„Persoanele care operează staţii de radiocomunicaţii din cadrul companiilor care deţin sau exploatează reţele de radiocomunicaţii mobile terestre trebuie să deţină un certificat de operator radio. De obicei, aceste companii activează în diverse domenii precum industrie, producţie, transport şi distribuţie de utilităţi publice la nivel naţional, transporturi, construcţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, pază şi protecţie a vieţii şi proprietăţii private, protecţie publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală etc”, se menţionează în comunicat.

Sesiunile de examinare pentru obţinerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru vor avea loc în data de 16 octombrie la Timişoara, 22 – 23 octombrie la Bucureşti, 26 octombrie la Iaşi şi 31 octombrie la Cluj.

În România au fost emise şi sunt valabile în prezent 7.659 certificate de operator pentru staţiile de radiocomunicaţii din serviciul mobil terestru.

În ceea ce priveşte radioamatorismul, acesta este practicat în principal ca activitate de agrement, dar există şi competiţii organizate la nivel local şi internaţional. În plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a staţiilor de radiocomunicaţii, cunoaşterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvenţe, realizării şi testării de aparatură de radiocomunicaţii. Radioamatorii pot contribui uneori, alături de instituţiile publice de resort, la asigurarea comunicaţiilor în situaţii de urgenţă.

Examenele pentru obţinerea certificatelor de radioamator vor avea loc în data de 5 octombrie la Iaşi, 15 – 16 octombrie la Bucureşti, 20 octombrie la Cluj şi 23 octombrie la Timişoara.

În România există în prezent 3.579 radioamatori autorizaţi de către ANCOM.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.