ANCOM, precizări în legătură cu costul internetului mobil în țări străine

Persoanele care călătoresc în afara României trebuie să verifice condițiile de utilizare a serviciilor de roaming, în special dacă destinația nu este în Spațiul Economic European (SEE), informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), scrie Agerpres.
AGERPRES - J, 19 iun. 2025, 12:25
ANCOM, precizări în legătură cu costul internetului mobil în țări străine

„În interiorul SEE, roamingul se desfășoară în condiții similare cu cele din țară, datorită aplicării principiului roam like at home, ceea ce înseamnă că nu se percep costuri suplimentare pentru apeluri, SMS-uri și internet mobil în limita resurselor naționale incluse în abonament sau opțiune. În schimb, în afara SEE, tarifele pentru serviciul de roaming nu sunt reglementate și pot fi semnificativ mai mari. Este important ca utilizatorii să verifice cu atenție, înainte de a efectua o călătorie în state precum Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc, care sunt tarifele aplicabile în aceste state pentru serviciul de roaming internațional”, explică reprezentanții ANCOM.

Potrivit sursei citate, dacă, în general, pentru apeluri tarifarea se face la minut indivizibil, pentru traficul de date unitatea minimă de tarifare diferă în funcție de operator și destinație (de exemplu, la 1KB, 10KB sau 1MB). De asemenea, pentru destinații în afara SEE, unii operatori folosesc și tarife standard percepute sub formă de pachete.

„Exemplu: În cazul utilizării serviciilor de roaming în Republica Turcia, tarifele standard la pachet sunt de 7 euro/30 minute pentru apeluri primite/efectuate sau 2 euro/20 minute pentru apeluri primite/efectuate sau SMS trimise/24 ore, dar și 18 euro/4000 MB utilizați sau 3 euro/2 GB trafic de date/24 ore. Atenție! În cazul acestui tip de tarifare, dacă utilizatorul efectuează sau primește chiar și un singur minut de apel sau utilizează un singur MB de date dintr-un pachet, acesta va fi taxat cu întregul preț al pachetului, dar poate utiliza ulterior și restul resurselor, până la epuizare, înainte de a i se percepe un nou tarif. În afara acestor tarife standard, operatorii mai pot oferi punctual și (extra)opțiuni tarifare ce necesită activare separată și care oferă resurse și/sau tarife diferite în funcție de mai multe criterii cum ar fi: țara de destinație, tipul de serviciu folosit (pe bază de abonament sau cartelă preplătită) sau tipul de ofertă deținută de utilizator. Recomandăm consultarea cu atenție a informațiilor disponibile pe paginile de internet ale furnizorilor”, subliniază ANCOM.

În același context, utilizatorii sunt sfătuiți să verifice dacă planul tarifar pe care îl dețin include serviciul de roaming și pentru ce zone este activat, întrucât nu toate abonamentele sau opțiunile conțin resurse de roaming.

De asemenea, dacă o persoană călătorește doar într-o țară din SEE, este recomandabil să solicite activarea serviciului de roaming dedicat acestei zone (dacă furnizorul oferă acest serviciu), pentru a evita conectarea accidentală la o rețea din afara SEE, în apropierea granițelor.

Totodată, în cazul în care utilizatorul nu dorește să folosească serviciul de roaming, dar acesta este activ în contul său, se recomandă dezactivarea serviciului direct din setările telefonului, pentru a preveni conectarea automată la rețele străine și generarea de costuri suplimentare.

În plus, atunci când abonații se conectează la rețeaua unui furnizor de comunicații electronice dintr-un alt stat, furnizorii din România au obligația de a transmite, de regulă prin SMS, informații cu privire la tarifele de roaming (inclusiv TVA). Excepție fac situațiile în care utilizatorul a informat furnizorul că nu dorește să primească aceste notificări, susține arbitrul pieței locale de telecomunicații.

ANCOM precizează că utilizatorii care au o nemulțumire în legătură cu serviciul de roaming trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului de la care au achiziționat planul tarifar și doar în cazul în care acesta nu a rezolvat problema sesizată, se pot adresa Autorității de reglementare.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
China trece rapid la vehiculele electrice, Europa avansează într-un ritm mai lent. România rămâne în urmă, iar programul „Rabla” este blocat
China trece rapid la vehiculele electrice, Europa avansează într-un ritm mai lent. România rămâne în urmă, iar programul ...
„Revoluția vehiculelor electrice” este în plină desfășurare, flotele crescând în întreaga lume, dar drumul de parcurs nu este lipsit de obstacole. China este lider mondial în adoptarea......
Curtea Constituţională din Germania permite bazei aeriene americane din Ramstein să sprijine atacurile cu drone
Curtea Constituţională din Germania permite bazei aeriene americane din Ramstein să sprijine atacurile cu drone
Curtea Constituţională a Germaniei a respins marţi o plângere constituţională privind responsabilitatea legală a guvernului ...
Decizie definitivă – Claas Regional Center Europe şi Claas Global Sales au încălcat Legea Concurenţei prin fixarea preţurilor de vânzare pentru produsele marca „Claas”. Consiliul Concurenţei a câştigat procesul
Decizie definitivă – Claas Regional Center Europe şi Claas Global Sales au încălcat Legea Concurenţei prin fixarea ...
Companiile Claas Regional Center Europe şi Claas Global Sales au încălcat Legea Concurenţei prin fixarea preţurilor ...
De ce să aștepți? Investește acum într-un apartament finalizat în AXXIS Nova Resort & SPA
De ce să aștepți? Investește acum într-un apartament finalizat în AXXIS Nova Resort & SPA
Oportunitățile vin și pleacă, însă, dacă nu luați o decizie rapidă, este foarte probabil să pierdeți anumite avantaje ...