1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 24 º

Companii

ANCOM propune retragerea obligaţiilor Telekom de pe piaţa de tranzit naţional

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) propune retragerea obligaţiilor pe care le are, în prezent, Telekom Communications România, pe piaţa de tranzit naţional, potrivit unui comunicat al instituţiei. 

21 ian, 2019 | Agerpres

Conform documentului, instituţia supune luni consultării publice rezultatele procesului de revizuire a pieţei de gros corespunzătoare serviciilor de tranzit comutat al apelurilor în reţele publice de telefonie, pe care Telekom Communications România deţinea putere semnificativă, conform analizei din anul 2013. Analiza actuală a ANCOM arată că situaţia concurenţială pe această piaţă s-a schimbat de la adoptarea măsurilor de reglementare precedente, piaţa tinzând către concurenţă efectivă, în orizontul de timp evaluat.

Analiza efectuată de ANCOM pe piaţa de gros a serviciilor de tranzit naţional comutat al apelurilor în reţelele publice de telefonie arată că, deşi barierele existente la intrarea pe această piaţă se menţin, acestea sunt mai puţin semnificative, existând alternative viabile la serviciile de tranzit naţional oferite de Telekom. La sfârşitul anului 2017 existau 8 furnizori activi de servicii de tranzit naţional.

În acelaşi timp, din perspectiva dinamicii pieţei, volumul foarte mic al pieţei (168 milioane minute), în scădere cu 12,5%, în perioada 2013 - 2017, structura eterogenă a acesteia, cererea în continuă scădere din partea operatorilor pentru astfel de servicii, corelată cu numărul mare de contracte de interconectare directă încheiate între operatorii de reţele publice din România (276 astfel de contracte la finalul anului 2017) au condus la concluzia că piaţa tinde către concurenţă efectivă.

În acest context, Autoritatea propune retragerea obligaţiilor pe care le are, în prezent, Telekom Communications România, şi anume obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate, obligaţia de fundamentare a tarifelor în funcţie de costuri, obligaţia de transparenţă şi obligaţia de nediscriminare, alocând un termen de tranziţie de un an de la intrarea în vigoare a deciziei. Acest termen permite furnizorilor care achiziţionează în prezent servicii de tranzit comutat al apelurilor de la operatorul fost monopolist să negocieze, să încheie şi să implementeze acorduri de interconectare directă, utilizând tehnologia IP, cu furnizorii cu care în prezent sunt interconectaţi indirect, prin tranzitarea reţelei Telekom.

Conform datelor disponibile, la data de 31 decembrie 2017, existau opt operatori care furnizau servicii de tranzit naţional comutat în România: Telekom România Communications, GTS Telecom, Digital Cable Systems, Net-Connect Communications, Media Sat, Prime Telecom, Trans Tel Services şi Nooh Media.

Proiectul de decizie privind retragerea obligaţiilor impuse pe piaţa serviciilor de tranzit comutat al apelurilor poate fi consultat pe pagina instituţiei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO