ANCOM: RCS & RDS, cel mai reclamat operator telecom în 2016

Economica.net
27 07. 2016
telefon_32112356708_29817900

ANCOM reglementează serviciile de comunicaţii electronice (internet, telefonie, televiziune prin cablu/satelit, radio), dar şi serviciile poştale. Cele mai numeroase reclamaţii primite de ANCOM în primele şase luni din acest an s-au referit la aspecte legate de telefonia mobilă (45%), urmate de serviciile poştale (14%), internetul fix (12%), portarea numerelor de telefon (8%) şi serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale (7%).

Numărul relativ ridicat de reclamaţii referitoare la serviciile de comunicaţii a survenit ca urmare a creşterii exigenţei utilizatorilor şi a diversificării serviciilor. Calitatea serviciilor de comunicaţii electronice este cel mai des întâlnit motiv de nemulţumire al clienţilor care au făcut reclamaţii la ANCOM în acest an.

Problemele cu facturarea serviciilor au atras 156 de petiţii către autoritate, urmate de contractele încheiate de la distanţă (129 de plângeri) şi lipsa de informare sau informarea necorespunzătoare a utilizatorilor de către furnizori (121 de reclamaţii).

Cele mai multe reclamaţii formulate de utilizatorii de servicii de comunicaţii electronice s-au referit la RCS & RDS (272 de petiţii), Vodafone România (228), Telekom România Mobile Communications (207), Orange România (129) şi Telekom România Communications (102).

Pe piaţa serviciilor poştale, ANCOM a primit 180 de reclamaţii, dintre care cele mai multe s-au referit la termenul de livrare a trimiterilor (44%) şi la deteriorarea plicurilor şi coletelor trimise (24%).

Cei mai reclamaţi furnizori de servicii de poştă şi curierat în primele şase luni ale anului au fost Urgent Cargus (70 de reclamaţii), Fan Courier (38), respectiv Poşta Română (27).

ANCOM atrage atenţia că reclamaţiile privind nerespectarea obligaţiilor contractuale trebuie adresate către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).