ANCOM reduce tarifele pentru NetCity. Reacţia companiei: noua decizie, o intervenție severă care va afecta investițiile şi bugetul PMB

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a decis să reducă tarifele serviciilor de acces pentru operatorii de telecomunicaţii la NetCity, reţeaua metropolitană pentru fibră optică din Bucureşti. 
Lidia Neagu - mie, 16 ian. 2019, 11:56
ANCOM reduce tarifele pentru NetCity. Reacţia companiei: noua decizie, o intervenție severă care va afecta investițiile şi bugetul PMB

ANCOM a subliniat că Netcity are obligaţia să asigure accesul la infrastructură în condiţii echivalente tuturor furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice care solicită sau beneficiază deja de acces la infrastructură, dacă aceştia se află în circumstanţe echivalente.

Potrivit, deciziei ANCOM publicată pe propriul site, tarifele maxime practicate de NETCITY TELECOM nu vor depăşi

– 73,16 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport;

–  0,277 euro/metru/lună pentru serviciul de închiriere branșament FTTB

– 11,43 euro/oră pentru serviciul de acces însoțit (în timpul programului de lucru); 

– 17,15 euro/oră pentru serviciul de acces însoțit (în afara programului de lucru);

– 526 euro/curs/participant pentru serviciul de certificare instalator.

Tarifele nu includ TVA şi se calculează în funcție de lungimea reală a elementului de infrastructură care face obiectul accesului.

În prezent, tarifele practicate de Netcity Telecom sunt:

– între 85 și 120 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport, în funcție de gradul de utilizare;

– 10 euro/bucată pentru serviciul Tubecity Racord tip A;

– între 20 și 50 euro/bucată pentru serviciul Tubecity racord tip B și racord special;

– între 10 și 15 euro pentru serviciul de închiriere Branșament FTTB, în funcție de gradul de utilizare.

Netcity Telecom este operatorul reţelei Netcity şi este responsabil cu proiectarea, realizarea şi operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primăria Bucureşti pe o perioadă de 49 de ani.

ANCOM a anunţat că, pentru respectarea principiului transparenţei, dezvoltatorul proiectului are obligaţia de a publica pe pagina de internet informaţii generale privind amplasarea canalizaţiei – lista străzilor şi imobilele acoperite de reţea, termenul de soluţionare a cererilor de acces şi indicatorii de calitate pentru furnizarea serviciilor de acces.

„Netcity are obligaţia de a publica şi contractele cadru de acces la infrastructură fizică, realizate în conformitate cu prevederile deciziei ANCOM, precum şi de a pune la dispoziţie furnizorilor interesaţi un punct de contact în vederea gestionării cererilor de acces la infrastructura fizică şi a oricăror solicitări de informaţii în acest sens”, se arată în comunicat.

ANCOM a subliniat că dezvoltatorul are la dispoziţie un termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei pentru a pune în acord contractele în vigoare cu dispoziţiile deciziei. Totodată, serviciile pe care dezvoltatorul este obligat să le pună la dispoziţia furnizorilor interesaţi sunt serviciul de închiriere tubetă transport, serviciul de închiriere tubetă racord şi serviciul de închiriere fibră optică neechipată branşament FTTB.

ANCOM a lansat în luna octombrie în consultare publică condiţiile tehnice şi economice de acces la infrastructura Netcity şi a primit propuneri și observații din partea a şapte respondenţi.

„ANCOM a analizat observațiile primite în perioadele de consultare publică, iar în urma acestui proces și-a însușit unele observații, modificând în consecință modelul de calculație a costurilor, expunerea de motive și proiectul deciziei. Totodată, ANCOM a întocmit un material de sinteză a observațiilor primite, în care a precizat poziția sa față de aceste observații”, se arată în expunerea de motive a deciziei ANCOM.

Reacţia NetCity: decizia reprezintă o intervenție severă de natură a afecta investițiile în infrastructură, bugetul local şi bunăstarea și confortul cetățenilor

Compania NetCity a reacţionat şi spune că noua decizie a ANCOM reprezintă o intervenție severă, neadaptată, de natură a afecta investițiile în infrastructură, bugetul local și bunăstarea și confortul cetățenilor.

„În consecință, compania va căuta soluțiile necesare pentru restabilirea unui cadru de operare echitabil pentru proiectul realizat în parteneriat cu Municipiul București, în vederea susținerii investițiilor 100% private în infrastructura Capitalei”, se arată într-un comunicat al NetCity.

De asemenea, potrivit companiei, decizia ANCOM va determina, odată cu scăderea veniturilor Netcity Telecom, și scăderea valorii redevenței către bugetul Municipiului București. Compania plătește una dintre cele mai mari redevențe aferente unui Parteneriat Public-Privat, de 12% din veniturile obținute, și contribuie la bugetul Municipiului București în prezent cu sume ce depășesc un milion de euro pe an.

Compania subliniază că este necesar ca orice intervenție a autorităților să asigure previzibilitatea și condițiile de stabilitate necesare unui climat investițional rezonabil, esențial pentru proiectul Netcity, și în egală măsură să ia în considerare investițiile necesare pentru întregul proiect. Trebuie avute în vedere, de exemplu, atât investițiile considerabile efectuate în anul 2018, pe parcursul căruia rețeaua s-a dezvoltat cu aproximativ o treime din lungimea actuală, cât și nivelul crescut de fonduri necesare pentru extinderea cât mai rapidă a rețelei la nivelul întregului oraș.

„În ceea ce privește modificarea tarifelor stabilite în urma unei licitații publice prin Contractul de concesiune încheiat în parteneriat cu Municipiul București, dincolo de aspectele de principiu, decizia de scădere a acestora nu are niciun efect direct în beneficiul consumatorilor. Proiectul Netcity nu a avut și nu are un impact direct la nivelul tarifelor serviciilor platite de utilizatorii finali, ci contribuie la creșterea concurenței între diverși operatori, lucru dovedit de evoluția descendentă a prețurilor serviciilor oferite de operatorii de internet, telefonie și televiziune de la lansarea proiectului Netcity până în prezent”, spune compania.

Astfel, proiectul este îngreunat, iar procesul de eliminare a cablurilor instalate fără autorizație este încetinit, fără a aduce în schimb niciun beneficiu concret orașului sau cetățenilor.

Netcity Telecom face parte din grupul Electrogrup Infrastructure | E-INFRA, un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii, din care mai fac parte Electrogrup SA, Direct One SA, Nova Power & Gas SRL, precum şi WESEE SRL, în care grupul are o deţinere de 40%. 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...