ANCOM: Veniturile din servicii de acces la internet au crescut anul trecut cu 4%

Veniturile din furnizarea de servicii de acces la internet au ajuns anul trecut la două miliarde de lei, în creştere cu 4% faţă de anul precedent, reprezentând 13% din valoarea pieţei locale de telecomunicaţii, potrivit datelor autorităţii de reglementare, ANCOM.
Economica.net - joi, 17 mai 2012, 11:02
ANCOM: Veniturile din servicii de acces la internet au crescut anul trecut cu 4%

În 2011, numărul de conexiuni mobile de internet în bandă largă a urcat cu 39%, la 4,23 milioane, iar cel al conexiunilor de acces la internet fix în bandă largă a avansat cu 260.000 (+9% faţă de 2010), la 3,26 milioane.

Astfel, ratele de penetrare sunt de 17,1% la 100 locuitori, respectiv 41,6% la 100 gospodării, calculate pe baza rezultatelor preliminare ale recensământului populaţiei desfăşurat anul trecut.

„România a înregistrat în 2011 creşteri ale numărului de conexiuni fixe şi mobile de bandă largă şi pe segmentul internetului fix am remarcat creşteri mai accentuate la conexiunile instalate persoanelor fizice şi la conexiunile instalate în mediul rural. Pe segmentul internetului mobil se remarcă evoluţia numărului de conexiuni folosite pe telefon prin abonament sau extraopţiune dedicată pentru accesul la internet. De asemenea, a continuat să crească ponderea conexiunilor cu viteză de cel puţin 30 Mbps în totalul conexiunilor fixe, concomitent cu utilizarea tot mai intensă a echipamentelor dedicate pentru internet mobil, traficul mediu lunar al unui utilizator de internet mobil ajungând la 220MB”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, la conferinţa „Ziua Comunicaţiilor”.

Potrivit datelor ANCOM, cele mai importante creşteri în cel de-al doilea semestru al anului 2011 au vizat conexiunile care utilizează cablu UTP/FTP (+6% semestrial şi +14% anual), numărul acestora ajungând la 1,8 milioane, precum şi conexiunile care utilizează tehnologiile xDSL pentru accesul la utilizatorul final (+4% semestrial şi +11% anual), care au ajuns la un milion.

În acelaşi timp, conexiunile de acces prin cablu coaxial au înregistrat o scădere de 4% semestrial şi de 9% anual, până la 0,4 milioane.

Din totalul conexiunilor de acces la internet în bandă largă furnizate la puncte fixe, 2,9 milioane (89%) folosesc tehnologia FTTx, tehnologie care utilizează fibra optică până la locaţia utilizatorului final sau până la un anumit punct situat în apropierea locaţiei utilizatorului final, în continuare conexiunea fiind realizată prin intermediul altor tehnologii (cablu coaxial, radio, cablu UTP/FTP, xDSL), acest lucru permiţând furnizarea unor viteze ridicate.

Ratele de penetrare a conexiunilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe la 100 de locuitori şi la 100 de gospodării au crescut pe parcursul anului 2011 cu 1,5, respectiv 3,6 puncte procentuale, până la 17,1%, respectiv 41,6%.

Din cele 3,26 milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe raportate la sfârşitul anului trecut, 2,95 milioane erau folosite de abonaţi persoane fizice (+4% semestrial şi +9% anual), în timp ce 0,31 milioane de conexiuni erau instalate persoanelor juridice (+3% semestrial şi +2% anual).

În cea de-a doua jumătate a anului 2011 s-a constatat o creştere mai accentuată a numărului de conexiuni instalate în mediul rural (+14%), până la 0,68 milioane conexiuni, în timp ce în mediul urban numărul conexiunilor a crescut cu 2%, până la 2,58 milioane.

În ceea ce priveşte viteza conexiunilor de internet la puncte fixe se remarcă creşterea numărului de conexiuni de foarte mare viteză (cel puţin 30 Mbps), acestea ajungând la o pondere de aproape 50% din totalul numărului de conexiuni la puncte fixe.

Conform datelor furnizate de cei 6 furnizori de servicii de acces la internet la puncte mobile, numărul total de conexiuni active de acces la internet în bandă largă la puncte mobile a ajuns la 4,23 milioane, în creştere cu 20% semestrial şi 39% anual.

„Astfel, s-au raportat 3,11 milioane de conexiuni mobile active în bandă largă utilizate prin intermediul telefoanelor mobile şi 1,12 milioane de conexiuni mobile active în bandă largă prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (utilizate pentru conectarea la internet a laptop-urilor, tabletelor sau a desktop-urilor)”, a spus Marinescu.

Conform ANCOM, numărul total de terminale/cartele SIM care permit accesul la internet la puncte mobile prin intermediul tehnologiior 3G (inclusiv 3G+) sau EV-DO a crescut cu 15% în ultima jumătate a anului 2011, la 5,9 milioane.

Traficul mediu lunar realizat de un utilizator de internet mobil a ajuns la 220 MB, existând o diferenţă notabilă între media lunară a traficului realizat prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB (1.150 MB) şi cea a traficului realizat prin intermediul telefoanelor mobile (30 MB).

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...