Ancora unei nave pare să fi avariat gazoductul Balticconnector – poliţia finlandeză

Avarierea gazoductului Balticconnector mai devreme luna aceasta pare să fi fost provocată de ancora pe care o navă a târât-o pe fundul mării, dar rămâne de stabilit dacă a fost un accident sau un act deliberat, a comunicat marţi poliţia finlandeză, care investighează incidentul, informează Reuters.
AGERPRES - mie, 25 oct. 2023, 08:56
Ancora unei nave pare să fi avariat gazoductul Balticconnector - poliţia finlandeză

Poliţia finlandeză anunţase vinerea trecută că o navă chineză sub pavilion Hong Kong, nava NewNew Polar Bear, se află în centrul anchetei asupra gazoductului Balticconnector, care leagă Finlanda de Estonia şi a fost avariat la începutul lunii octombrie.

Avaria a fost provocată de „o forţă mecanică exterioară” şi pe fundul apei a fost reperat în apropierea gazoductului „un obiect greu”, a mai transmis atunci poliţia finlandeză.

Obiectul a fost între timp recuperat şi s-a dovedit a fi vârful unei ancore. Au fost de asemenea observate urme ale unei ancore târâte pe fundul mării. Navei chineze aflate în centrul investigaţiei într-adevăr îi lipseşte o ancoră, dar anchetatorii finlandezi nu au reuşit încă să contacteze nava pentru a stabili dacă bucata recuperată de pe fundul mării provine din ancora lipsă.

În zona incidentului se afla şi o navă sub pavilion rusesc, dar acum anchetatorii finlandezi afirmă că aceasta nu se mai află printre ipotezele principale examinate.

„Următoarele întrebări de răspuns sunt dacă a fost un act deliberat, o neglijenţă, o eroare de navigaţie”, a declarat presei şeful Biroului Naţional de Investigaţie finlandez, Robin Lardot.

Gazoductul Balticconnector a fost închis pe 8 octombrie după ce o scădere de presiune a indicat o scurgere de gaz din această conductă ce are o lungime de 77 de kilometri. Autorităţile finlandeze au estimat încă de atunci că avaria a fost provocată de o intervenţie externă şi a alertat NATO. Rusia a reacţionat precizând că nu are nicio implicare în acest incident.

Gazoductul dintre localitatea finlandeză Inkoo şi cea estonă Paldiski traversează Golful Finlandei din Marea Baltică, golf faţă de care Finlanda se situează la nord şi Estonia la sud şi continuă către est până pe ţărmul oraşului rus Sankt Petersburg.

Conform companiei finlandeze care operează Balticconnector, reparaţiile ar putea dura cel puţin cinci luni. Odată cu gazoductul a fost avariat şi un cablu submarin de telecomunicaţii.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...