Andaluzia vrea să ceară guvernului de la Madrid un ajutor de 4,9 miliarde euro

Andaluzia, regiunea cea mai populată a Spaniei, intenţionează să ceară guvernului de la Madrid un ajutor de 4,9 miliarde de euro, pentru a putea să îşi respecte obligaţiile financiare, transmite AFP.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 16:47
Andaluzia vrea să ceară guvernului de la Madrid un ajutor de 4,9 miliarde euro

Autorităţile spaniole urmează să activeze în această săptămână un fond special, de 18 miliarde de euro, pentru susţinerea regiunilor afectate de datorii.

„Andaluzia analizează posibilitatea de a apela la fondul destinat regiunilor, pentru 4,9 miliarde de euro”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului regional pentru buget, Antonia Peinado.

Ea a adăugat că totul va depinde de solicitările de clarificări pe care autorităţile regionale le vor trimite marţi guvernului.

Datoria publică a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB în trimestrul al doilea, în urcare de la 72,9% în primele trei luni ale anului, după creşteri atât la nivelul guvernului central, cât şi la autorităţile regionale.

Spania, a patra mare economie a zonei euro, se află sub presiune din partea pieţelor financiare şi partenerilor europeni pentru a cere un program de ajutor financiar destinat întregii economii.

Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei, o importantă sursă de îngrijorare pentru pieţele financiare, sunt responsabile de o datorie reprezentând 14,2% din PIB. Cea mai îndatorată este Catalonia, cu 44 miliarde de euro, urmată de Valencia, cu 21,4 miliarde de euro.

Cele două regiuni au cerut, în ultimele săptămâni, ajutorul financiar al statului. Catalonia a solicitat 5 miliarde de euro, iar Valencia 4,5 miliarde de euro. În iulie, regiunea Murcia a cerut un ajutor de stat de circa 300 de milioane de euro.

Andaluzia a avea la sfârşitul primului semestru o datorie publică de 15,4 miliarde de euro, reprezentând 10,6% din PIB-ul regiunii, iar obligaţiile financiare pentru semestrul al doilea se ridică la 1,61 miliarde de euro. Regiunea a solicitat guvernului central, la începutul acestei luni, un avans de 1 miliard de euro, înainte de activarea fondului de susţinere.

Te-ar mai putea interesa și
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă investiție în cea mai mare fabrică de pavaje și dale din beton din......
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...