1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 8 º

Companii

Andreas Elsner, Telekom România: nu văd o creştere a tarifelor în 2020 dacă Guvernul nu va mai face surprize cu vreo taxă

Andreas Elsner, directorul executiv comercial pentru segmentul rezidenţial din cadrul Telekom România, a declarat, la o întâlnire cu presa, că exclude o creştere de preţuri în 2020 cu condiţia ca Guvernul să nu introducă taxe noi.

10 feb, 2020 | | ECONOMICA.net

"Dacă Guvernul nu va mai face vreo surpriză mare adică dacă decide să vină cu taxe hilare sau ceva de genu acesta, nu văd pe radar vreo scumpire pentru 2020. Cu siguranţă, unele preţuri au nevoie de ajustări pentru că nu vrem să pierdem bani. La sfârşitul zilei oriunde găsim un segmet care merpe pe pierderi, vom opera scumpiri. Nu suntem aici ca să pierdem banil, ci ca să rămânem pentru că pentru a supravieţui trebuie să rămânem profitabili. Dar, o schemă mare de scumpiri nu se află momentan în planurile noastre. Dar nu pot să prevăd lucrurile acum", a spus Elsner.

Recent, compania a anunțat că va majora tarifele, începând cu 1 martie 2020, cu 2 lei (TVA inclus) în plus pentru fiecare serviciu fix (internet, TV și voce) și pentru fiecare abonament mobil. Acesta este a treia majorare de preţuri din ultima perioadă, după ce în toamna anului trecut, Telekom România a scumpit prețurile unor abonamente, după o altă creștere operată în aprilie și argumentată atunci prin creșterea costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicații.

El a explicat că cele trei creşteri de preţ au avut două motivaţii diferite, respectiv scumpirea facturilor la utilităţi şi majorarea salariului minim, pe de o parte şi, pe de altă parte, pentru că operatorul înregistra costuri fixe mai mari decât banii încasaţi de la clienţi.

Au fost trei creşteri de preţuri dar vreau să le diferenţiez un pic. Au fost două creşteri de preţ, când am crescut cu doi lei. Preţurile sunt calculate cu o marjă foarte mică. Suntem operatorul telecom cu cele mai joase margini de pe piaţă. Am avut multe creşteri în trecut. De exemplu, în 2019, preţul la energie a crescut cu 19%, salariul minim a crescut. Desigur, respectăm regulile, obligaţiile şi de aceea, marginile noastre sunt atât de mici încât a trebuit să reacţionăm. Dacă ne uităm la alte ţări, unde am avut preţuri premium cu o marjă de 50% acoperim astfel de creşteri mici. De aceea, încă vrem să fim cei mai ieftini, dar trebuie eforturile cresc, preţurile la utilităţi cresc. Au fost creşteri mici, de doi lei. Unde am avut creşteri mari a fost la al doilea val de scumpiri, unde am făcut ordine în baza de clienţi. Am avut clienţi vechi care plăteau semnificativ mai puţin faţă de nivelul pieţei şi aveam marje negative. Acest lucru înseamnă aveam costuri mai mari cu un client decât câştigam şi nu este un model de business sustenabil. Suntem aici ca să prosperăm, vrem să rămânem aici. Nu sunt o organizaţie non-profit. Aşa că au fost două tipuri de scumpiri - una în toamnă când am crescut contribuţia la marja negativă şi două creşteri micuţe unde aveam nevoie să compensăm toate scumpirile care au avut loc în jurul nostru", a explicat oficialul Telekom.

Întrebat în ce fel a fost afectată Telekom de ieşirea din grila TV a canalelor Discovery Networks, Elsner a spus că operatorul a pierdut doar câteva sute de clienţi, respectiv 0,05% din totalul acestora. 

De la 1 ianuarie canalele grupului Discovery ies din grilele operatorilor Telekom și NextGen, după ce părțile nu au ajuns la un acord privind retransmisia posturilor de televiziune. Dacă ar fi acceptat preţul cerut de grup, Telekom ar fi trebuit să scumpească preţul abonamentelor TV cu doi euro.

"Am pierdut 0,05% dintre clienţii noştri odată cu renunţarea la canalale Eurosport şi Discovery din grila noastră de programe. Înţeleg că contentul TV, mai ales când urmăreşti competiţii sportive, pierzi Premier League, dar vedem că pentru majoritatea oamenilor nu a contat. Suntem foarte fericit că am luat această decizie şi grupul Discovery au fost super-inflexibili. Dacă am fi păstrat contractul cu ei la nivelul de preţ pe care l-au cerut, creşterea preţurilor nu ar fi fost de doi lei, ci de doi euro. De ce să creştem preţurile clienţilor noştri cu doi euro, nu face sens. La finalul zilei, ce este mai important: să renunţe câteva sute de clienţi la serviciile noastre sau să creştem preţul? Sunt liberi să plece, nu vrem să ţinem clienţi ostatici dacă nu vor să rămână cu noi", a adăugat Andreas Elsner.

El a adăugat că Telekom este în continuare deschisă să negocieze cu Discovery Networks.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO