Andreea Vass: Taxele reprezintă 54% din preţul benzinei

În România se înregistrează cea mai mică pondere a taxelor în preţul benzinei, de 54%, şi a şaptea cea mai mică pondere a taxelor în preţul motorinei, de 56%, din UE-27 (după Austria, Luxemburg, Cipru, Lituania, Malta şi Slovenia), se arată într-o analiză realizată de Andreea Paul, consilier de stat al primului ministru.
Economica.net - lun, 27 feb. 2012, 17:36
Andreea Vass: Taxele reprezintă 54% din preţul benzinei

Ca valoare nominală, taxele au crescut în România cu 75% la benzină şi cu 97% la motorină în ultimii trei ani. La nivel european, creşterile medii au fost de 47% la benzină, respectiv 69% la motorină, scrie AGERPRES.

În România, ponderea taxelor în preţul actual al carburanţilor se ridică la 54% din preţul benzinei şi la 56% din preţul motorinei.

La nivelul Uniunii Europene, taxele medii deţin ponderi mai mari decât în România, de 61% în preţul benzinei, respectiv de 59% în preţul motorinei, potrivit buletinelor de preţuri pentru carburanţi din 27 februarie ale Comisiei Europene.

Aceleaşi buletine arată că România deţine cea mai mică pondere a taxelor în preţul benzinei şi a şaptea cea mai mică pondere în preţul motorinei în UE.

În ceea ce priveşte valoarea nominală a taxelor, România se situează pe locul secund în cazul benzinei în topul celor mai mici taxe (după Cipru), cu o valoare de 0,699 euro/litru şi pe locul cinci în cazul motorinei (după Luxemburg, Slovenia, Cipru şi Lituania), cu 0,738 euro/litru.

Nivelul mediu al taxei pe litru la nivelul UE este de 0,927 euro la benzină şi de 0,869 euro la motorină.

Ponderea taxelor în preţul benzinei a scăzut de la 60% la 54% – în România şi de la 66% la 51% – în UE, în perioada 12 ianuarie 2009 – 27 februarie 2012. În schimb, ponderea taxelor în preţul motorinei s-a majorat de la 47% la 56% – în România şi de la 54% la 59% – în UE, în perioada 12 ianuarie 2009 – 27 februarie 2012, conform buletinelor europene de preţuri la carburanţi menţionate.

În ultimii trei ani se constată o majorare a taxelor în valoare nominală cu aproape 75% la benzină şi cu peste 97% la motorină – în România, comparativ cu 47%, respectiv cu 69% – în UE.

Conform legislaţiei în vigoare, nivelul taxelor pentru carburanţi se stabileşte în baza Legii 571/2003 şi a HG 44/2004 privind Codul fiscal, cu normele metodologice de aplicare. Este vorba în special de accize şi de TVA. La 1 ianuarie 2012, nivelul accizelor la benzină era de 0,360 euro/litru, iar la motorină de 0,316 euro/litru.

În anul 1996, a fost introdus Fondul special al drumurilor publice (mai întâi ca procent din preţul combustibilului şi apoi ca sumă fixă pe tona produsă sau importată), iar în anul 2003 această taxă specială a fost unită cu acciza.

Te-ar mai putea interesa și
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi că 18 instituții de credit și-au exprimat intenția de a participa în......
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...