Andreea Vass: Taxele reprezintă 54% din preţul benzinei

În România se înregistrează cea mai mică pondere a taxelor în preţul benzinei, de 54%, şi a şaptea cea mai mică pondere a taxelor în preţul motorinei, de 56%, din UE-27 (după Austria, Luxemburg, Cipru, Lituania, Malta şi Slovenia), se arată într-o analiză realizată de Andreea Paul, consilier de stat al primului ministru.
Economica.net - lun, 27 feb. 2012, 17:36
Andreea Vass: Taxele reprezintă 54% din preţul benzinei

Ca valoare nominală, taxele au crescut în România cu 75% la benzină şi cu 97% la motorină în ultimii trei ani. La nivel european, creşterile medii au fost de 47% la benzină, respectiv 69% la motorină, scrie AGERPRES.

În România, ponderea taxelor în preţul actual al carburanţilor se ridică la 54% din preţul benzinei şi la 56% din preţul motorinei.

La nivelul Uniunii Europene, taxele medii deţin ponderi mai mari decât în România, de 61% în preţul benzinei, respectiv de 59% în preţul motorinei, potrivit buletinelor de preţuri pentru carburanţi din 27 februarie ale Comisiei Europene.

Aceleaşi buletine arată că România deţine cea mai mică pondere a taxelor în preţul benzinei şi a şaptea cea mai mică pondere în preţul motorinei în UE.

În ceea ce priveşte valoarea nominală a taxelor, România se situează pe locul secund în cazul benzinei în topul celor mai mici taxe (după Cipru), cu o valoare de 0,699 euro/litru şi pe locul cinci în cazul motorinei (după Luxemburg, Slovenia, Cipru şi Lituania), cu 0,738 euro/litru.

Nivelul mediu al taxei pe litru la nivelul UE este de 0,927 euro la benzină şi de 0,869 euro la motorină.

Ponderea taxelor în preţul benzinei a scăzut de la 60% la 54% – în România şi de la 66% la 51% – în UE, în perioada 12 ianuarie 2009 – 27 februarie 2012. În schimb, ponderea taxelor în preţul motorinei s-a majorat de la 47% la 56% – în România şi de la 54% la 59% – în UE, în perioada 12 ianuarie 2009 – 27 februarie 2012, conform buletinelor europene de preţuri la carburanţi menţionate.

În ultimii trei ani se constată o majorare a taxelor în valoare nominală cu aproape 75% la benzină şi cu peste 97% la motorină – în România, comparativ cu 47%, respectiv cu 69% – în UE.

Conform legislaţiei în vigoare, nivelul taxelor pentru carburanţi se stabileşte în baza Legii 571/2003 şi a HG 44/2004 privind Codul fiscal, cu normele metodologice de aplicare. Este vorba în special de accize şi de TVA. La 1 ianuarie 2012, nivelul accizelor la benzină era de 0,360 euro/litru, iar la motorină de 0,316 euro/litru.

În anul 1996, a fost introdus Fondul special al drumurilor publice (mai întâi ca procent din preţul combustibilului şi apoi ca sumă fixă pe tona produsă sau importată), iar în anul 2003 această taxă specială a fost unită cu acciza.

Te-ar mai putea interesa și
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac vacanța anual sute de mii de români este la un pas de scenariul roșu.......
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Maia Sandu a convocat Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească pe 26 iulie
Preşedintele Maia Sandu a semnat vineri după-amiază decretul privind convocarea noului Parlament al Republicii Moldova, ...