Andrei Marga: Cei 676.000 de lei obţinuţi la rectificarea bugetară sunt pentru lucruri de urgenţă

Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, a explicat pentru MEDIAFAX că suma obţinută la recenta rectificare bugetară -676.000 de lei- a fost acordată în urma unei solicitări "pentru lucruri de urgenţă", în condiţiile în care bugetul pe 2012 a fost aproape epuizat de fosta conducere.
Economica.net - vin, 19 oct. 2012, 18:12

Potrivit preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR), bugetul instituţiei a fost redus cu o treime în urma rectificării bugetare din august, la 28.440.000 de lei, în condiţiile în care institutul avea angajamente de 29.000.000 de lei, funcţionarea lui fiind periclitată.

„Din nefericire, bugetul pe 2012 al ICR a fost aproape epuizat de fosta conducere, până la 1 august”, a declarat Andrei Marga pentru MEDIAFAX. Acesta a adăugat că Institutul Cultural Român avea, până la alocarea unor fonduri suplimentare, „bani suficienţi doar pentru salarii şi o seamă de programe”.

„Dar mai trebuie bani”, susţine preşedintele ICR, care subliniază că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, ICR a obţinut deja o sumă suplimentară de 1 milion de lei, dar şi asigurările că „programele majore vor merge înainte”. Marga a făcut referire astfel la Salonul de Carte de la Paris, unde România are, în 2013, statutul de ţară invitată de onoare, dar şi la programele pentru românii de pretutindeni. „Discutăm în continuare cu Ministerul de Finanţe pentru suplimentări, astfel încât să poate merge înainte cât mai multe dintre programele angajate”, a mai spus Andrei Marga.

Preşedintele ICR a specificat că suma primită în cadrul celei de-a doua rectificări bugetare de anul acesta – 676.000 de lei – „a fost acordată în urma unei solicitări pentru lucruri de urgenţă”. „Ca de pildă Salonul de Carte de la Paris, pentru care trebuie să avansăm o anumită sumă, chiar dacă cea mai mare parte a banilor vor fi viraţi în 2013”, a explicat acesta pentru MEDIAFAX.

Astfel, potrivit lui Andrei Marga, costurile participării României la Salon du Livre din Paris se ridică la suma aproximativă de 600.000 de euro, iar prima tranşă care trebuie achitată de ICR, în calitate de instituţie responsabilă cu pregătirea evenimentului, este de 200.000 de euro.

Într-un comunicat dat publicităţii luni, conducerea ICR a precizat că instituţia are nevoie, în total, de aproximativ 15 milioane de euro pentru finanţarea programelor din 2013.

În acest sens, atât sediul din Bucureşti al Institutului Cultural Român, cât şi filialele din teritoriu şi institutele culturale amplasate în străinătate se vor preocupa, fiecare, de creşterea resurselor extrabugetare şi de accesarea resurselor europene, se mai arăta în document.

Institutul Cultural Român doreşte să continue în 2013 o serie de proiecte demarate în perioada anterioară conducerii lui Andrei Marga, printre care se numără „Translation and Publication Support Programs” şi „Programul Publishing Romania”, destinate traducerii şi publicării de autori români în străinătate – ICR va subvenţiona anual traducerea a cel puţin treizeci de autori români -, programul EUNIC (European Union National Institutes for Culture), participarea la târgurile şi expoziţiile de carte românească în străinătate şi programul „Bursele Institutului Cultural Român”, care are ca scop sprijinirea talentelor autonome în efortul lor de pregătire specializată şi consacrare, sprijinirea unor activităţi culturale ale românilor din străinătate, sprijinirea traducătorilor străini de scrieri din limba română şi sprijinirea de jurnalişti străini în vederea documentării.

Pe de altă parte, noua conducere a ICR a anunţat că nu va sprijini „finanţări preferenţiale, la marginea legii, pentru activităţi cu rezultate adesea efemere”. Potrivit comunicatului, „unele persoane au fost plătite cu sume neobişnuit de mari pentru activităţi cu impact, în fapt, redus, iar astăzi ele reacţionează vehement la orice schimbare”. În acest context, conducerea instituţiei anunţă că se dezice de maniera de promovare a culturii române folosită de predecesori şi care a fost catalogată drept una „de favorizare a unora în dauna altora” şi anunţă că „va pune capăt desemnărilor în funcţii fără raţiuni profesionale, dar şi finanţărilor la marginea legii”.

În 2011, bugetul aprobat de Parlament pentru Institutul Cultural Român a fost de 43 de milioane de lei, sumă considerată „suficientă” pentru o bună funcţionare a instituţiei de către fostul preşedinte al acesteia, Horia-Roman Patapievici. Iniţial, bugetul pentru 2012 aprobat de Parlame

Te-ar mai putea interesa și
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Furnizarea apei calde va fi întreruptă în perioada 16 - 31 august în municipiul Constanţa pentru lucrări la reţeaua de transport a agentului termic, informează, joi, Primăria Constanţa,......
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro ...
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New York
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New ...
Donald Trump a invocat miercuri, la audierea sa sub jurământ în faţa procuroarei generale din New York, Letitia James, ...
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a îmbunătăţit cu 0,6 puncte procentuale previziunea de creştere ...