Angajat de top despre Goldman Sachs: mediul e toxic şi distructiv – banca pierde 2,2 miliarde dolari

Valoarea de piaţă a băncii de investiţii Goldman Sachs a căzut ieri cu cu 2,15 miliarde de dolari după ce un angajat pe o funcţie de rang înalt, care a demisionat ieri, a publicat scrisoarea de demisie în New York Times în care denunţa modul abuziv în care banca se comportă cu clienţii.
Mihai Banita - joi, 15 mart. 2012, 08:48
Angajat de top despre Goldman Sachs: mediul e toxic şi distructiv - banca pierde 2,2 miliarde dolari

În editorialul „De ce plec de la Goldman Sachs” (Why I Am Leaving Goldman Sachs), Greg Smith, de acum fost director executiv şi şef al diviziei de derivate pe acţiuni pentru Europa, Orientul Mijociu şi Africa, spune că mediul din cea mai cunoscută bancă de investiţii este „mai toxic şi mai distructiv decât l-a văzut vreodată”.

Smith, care a lucrat timp de 12 ani la G.S, acuză conducerea băncii că în goana după profit îşi neglijează clienţii şi că acestora li se prezintă scheme financiare care nu sunt în avantajul lor, ci doar în cel al băncii.

Acesta descrie modul în care ajungi să fi un lider în bancă: trebuie să aduci cât mai mult profit. Fie prin vânzarea către clienţi a acelor produse de care banca vrea să scape, să prin convingerea clienţilor să accepte să tranzacţioneze produse care aduc un profit ridicat pentru bancă, fie prin tranzacţionarea unor produse opace şi cu lichiditate mică în piaţă.

Şefii îşi numesc clienţii în mailurile interne papiţoi (muppets), spune Smith, fără ruşine, chiar şi după scandalurile în care a fost implicată banca în ultimii ani, de la rolul acesteia în criza financiară, la produsele derivate pe ipoteci cu care au păcălit clienţii, până la declaraţiile directorului executiv Lloyd Blankfein: „fac munca lui Dumnezeu”.

Goldman Sachs a fost fondată 1869 şi a dat de-a lungul timpului unii dintre cei mai influenţi oameni din lume. Doi foşti secretari ai Trezoreriei SUA au lucrat la G.S., doi guvernatori de mari bănci centrale, Carney şi Draghi sau premierul Italiei Mario Monti.

Acţiunile Goldman Sachs Group au căzut ieri cu 3,4% la Bursa de la New York, a treia cea mai mare cădere, după publicarea editorialului lui Smith, potrivit Bloomberg.

Te-ar mai putea interesa și
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Proiectul românesc Zesh securizează 500.000 USD în primele etape de finanţare
Echipa Zesh, condusă de sătmărean Marius Martocsan, a reușit să atragă până în acest moment fonduri în valoare de peste jumătate de milion de dolari în primele doua runde de finanțare,......
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată ...
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...