Angajaţii băncilor din Grecia fac grevă împotriva preluărilor, care duc la restructurări

Angajaţii băncilor din Grecia au organizat luni o grevă împotriva consolidării sectorului, după preluarea activelor viabile ale băncii de stat ATEbank de către Piraeus Bank, a patra mare instituţie de credit a ţării, potrivit Financial Times.
Economica.net - lun, 30 iul. 2012, 18:16
Angajaţii băncilor din Grecia fac grevă împotriva preluărilor, care duc la restructurări

Vânzarea a încă două instituţii de credit cu pierderi este iminentă: grupul francez Credit Agricole vrea să renunţe la subsidiara elenă Emporiki Bank, în timp ce banca centrală analizează oferte pentru activele viabile ale băncii de stat Hellenic Postal Savings Bank.

Grecia se află sub presiune din partea creditorilor internaţionali pentru a consolida sectorul bancar înaintea încheierii unui program de recapitalizare de 50 de miliarde de euro, parte a celui de-al doilea program de ajutor destinat statului, de 130 de miliarde de euro. Cele mai mari patru instituţii de credit ale ţării ar fi trebuit recapitalizate până în iunie, dar procesul a fost întârziat din cauza a două runde succesive de alegeri parlamentare anticipate.

Greva de luni a închis mii de sucursale în toată Grecia.

„Suntem îngrijoraţi de reduceri de salarii, de pierderi de locuri de muncă şi de aranjamentele privind pensiile, în urma vânzării băncilor. Protecţia socială este o problemă cheie în această perioadă de criză”, a declarat un oficial al sindicatului angajaţilor din sectorul bancar OTOE.

Angajaţii ATEbank se vor afla în grevă şi marţi, potrivit unui anunţ al sindicatului din care fac parte aceştia. Chiar dacă Piraeus a dat asigurări că toţi cei 5.500 de angajaţi îşi vor păstra locurile de muncă „auzim deja despre planuri de reduceri de cheltuieli care includ multe concedieri şi pensionări anticipate”, a spus reprezentantul OTOE.

Piraeus va plăti 95 de milioane de euro pentru activele viabile ale ATEbank, potrivit unui oficial din ministerul de Finanţe. Activele neperformante vor fi preluate de Fondul Elen pentru Stabilitatea Băncilor.

Piraeus a înaintat singura ofertă pentru ATEbank, care ar fi intrat în lichidare dacă nu ar fi fost preluată, întrucât nu a fost inclusă în planul de recapitalizare. Odată cu preluarea depozitelor de 14 miliarde de euro ale ATEbank şi a portofoliului de credite de 14,3 miliarde de euro, Piraeus devine a doua mare bancă elenă, cu active de 75 miliarde de euro.

ATEbank este unul dintre principalii creditori ai marilor partide politice din Grecia. Astfel, Noua Democraţie a împrumutat de la bancă 105 milioane de euro, iar PASOK 96,8 milioane de euro, înainte de declanşarea crizei în 2009.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...