Angajaţii celebrelor studiouri Cinecitta din Roma au intrat în grevă

Zeci de angajaţi ai celebrelor studiouri de film Cinecitta din Roma au decis să intre în grevă pentru a-şi proteja locurile de muncă tradiţionale din această companie ce face parte din cultura naţională italiană, a anunţat, luni, un lider sindical, citat de AFP.
Economica.net - lun, 09 iul. 2012, 20:40
Angajaţii celebrelor studiouri Cinecitta din Roma au intrat în grevă

„Zeci de muncitori şi artizani trebuie să plece de aici pentru a merge să lucreze în altă parte, iar unele operaţiuni vor fi încredinţate unor societăţi externe, dar noi nu înţelegem cum pot fi aceste proiecte sinonime cu dezvoltarea studiourilor Cinecitta”, a declarat Alberto Manzini, lider sindical în domeniul spectacole şi comunicare în cadrul CGIL, cea mai mare confederaţie sindicală din Italia.

Compania Cinecitta Studio Spa, proprietara studiourilor, a prevăzut externalizarea mai multor activităţi, precum scenografia, post-producţia şi activităţile asociate parcului auto, provocând furia angajaţilor, care au obţinut sprijinul liderilor politici de stânga.

„Nu ne putem imagina Cinecitta doar ca pe un loc de divertisment, este de neconceput să închizi ceva care face parte din cultura acestei ţări”, a adăugat Alberto Manzini.

„Vom menţine o ocupare simbolică a studiourilor, pentru că o adevărată grevă costă mult, şi ne vom întâlni, marţi, cu reprezentanţii Ministerului Culturii, chiar dacă nu nutrim speranţe prea mari în legătură cu această întâlnire”, a declarat Manzini.

„Angajaţii de la Cinecitta ocupă studiourile pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra unei speculaţii ce neînţeles, care riscă să afecteze un sector important din cultura noastră şi din economia noastră”, a afirmat Antonio Di Pietro, liderul partidului de opoziţie Italia dei Valori (IDV).

Compania Cinecitta Studios Spa a confirmat că proiectul ei este dictat de evoluţia industriei cinematografice, precizând însă faptul că nu intenţionează să facă concedieri.

Mondializarea pieţei impune, în locul unei „societăţi integrate, care acoperă totalitatea serviciilor necesare” pentru realizarea unui film în aceste studiouri, „o organizaţie diferită de cea de producţie, afirmă reprezentanţii companiei italiene.

Studiourile cinematografice Cinecittà, situate într-un imens complex la numai câţiva kilometri de centrul istoric al Romei, au sărbătorit 75 de ani de existenţă în luna aprilie.

În „oraşul cinematografiei” au fost realizate numeroase capodopere ale genului precum „La Dolce Vita” (1960), „Amarcord” (1973) şi „Satyricon” (1969) de Federico Fellini.

În anii ’70, avântul luat de producţiile televizate şi criza producţiilor cinematografice a pus capăt epocii de aur a studiourilor Cinecittà, care au intrat într-un con de umbră.

Privatizarea aproape totală a studiourilor, în 1997, a permis atragerea de noi contracte mari, printre care se numără şi serialul de televiziune „Roma”.

Te-ar mai putea interesa și
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, fondul de investiții ce......
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...