Angajaţii CFR Călători şi CFR Marfă ar putea lucra doar 4 zile pe săptămână, cu diminuarea salariului cu 20%, pe perioada stării de urgenţă

Personalul companiilor CFR Călători şi CFR Marfă ar putea avea programul de lucru redus de la cinci zile la patru zile pe săptămână, în perioada instituirii stării de urgenţă, pe fondul pandemiei de coronavirus, dar, în acelaşi timp, salariul se va micşora proporţional, cu 20%, potrivit unui scenariu pe care îl au în discuţie conducerile celor două societăţi cu sindicatele din domeniu, scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 17 mart. 2020, 13:13
Angajaţii CFR Călători şi CFR Marfă ar putea lucra doar 4 zile pe săptămână, cu diminuarea salariului cu 20%, pe perioada stării de urgenţă

„Se discută începând de ieri (luni – n. r.) să se reducă programul de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână şi proporţional şi salariul, adică cu 20%. Este vorba de toată lumea, însă, din punctul meu de vedere, este greu de pus în practică. La birouri poţi, dar în exploatare, dacă nu se reduce şi numărul de trenuri proporţional cu reducerea timpului de lucru, atunci se vor crea multe ore suplimentare care se vor plăti, de fapt cu o cheltuială suplimentară, cu spor de 100%. Eu le-am zis să facă o analiză corectă, pentru că nu vor face altceva decât să sporească cheltuiala societăţii. Dacă, într-adevăr, se reduce şi numărul de trenuri proporţional cu reducerea timpului de lucru, atunci se poate lua în discuţie pe o perioadă de timp”, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML).

În plus, în cazul reducerii programului de lucru, se pune problema de o modificare a prevederilor contractului individual de muncă al fiecărui angajat din domeniul feroviar, iar acest lucru trebuie făcut cu acordul sindicatelor.

„Ieri am discutat cu directorul general adjunct de la CFR Marfă pe problema reducerii programului de lucru şi i-am spus: analizaţi, pentru că e vorba de o schimbare de act adiţional la contractul colectiv de muncă şi de schimbare de prevederi ale contractului individual de muncă al fiecărui salariat şi atunci trebuie făcută cu acordul sindicatelor. Nu poţi să o faci unilateral, indiferent că suntem acum într-o situaţie mai delicată. Te contestă omul după aia. Zice: ‘Dom’le, nu ai făcut-o conform legislaţiei în vigoare, n-ai semnat cu sindicatul la care sunt afiliat’, te dă în judecată şi câştigă. Stă acasă şi mai şi câştigă şi atunci nu ai realizat nimic. Trebuie analizat cu simţul răspunderii şi să vedem care va fi soluţia finală”, a adăugat el.

Liderul sindical a atras atenţia şi asupra faptului că personalul de tren nu este deloc protejat, cei mai expuşi fiind conductorii şi şefii de tren.

„Personalul trenului nu este protejat deloc. Mai ales că, dacă pune mâna pe bilet, care e lucios şi e contaminat, şi apoi duce mâna la nas, s-a contaminat şi el. Cu mănuşile e acelaşi lucru, pentru că oricât te-ai feri să nu duci mâna la nas, la ochi, la gură o duci fără să îţi dai seama. Plus că există şi contactul direct, pentru că atunci când îi ceri biletul (călătorului din tren – n. r.) nu poţi să ţii distanţa de 1,5 metri. E o situaţie delicată. E greu de spus cum putem proteja personalul. Medicii, cel puţin, stau cu masca şi costumul în permanenţă 6-7 ore, cât stau în contact cu pacienţii. Aşa ar trebui să fie şi la personalul de tren, pentru că este cel mai expus. Conductorul şi şeful de tren, ei sunt cei mai expuşi. După aceea, el ia foaia de la mecanic, completează foaia mecanicului, intră în contact cu mecanicul, deci şi mecanicul este expus prin intermediul lor”, a explicat el.

Preşedintele Klaus Iohannis a instituit starea de urgenţă pe teritoriul României de la începutul acestei săptămâni, în contextul epidemiei de coronavirus, timp de 30 de zile.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
 Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că trebuie să avem o dezbatere despre oportunitatea ...
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
Criza migranţilor: Lukaşenko ameninţă că este gata să oprească fluxurile energetice ruseşti
 Preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, a declarat că este gata să suspende fluxurile de energie din Rusia dacă ...
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Putin propune negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Rusia
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a propus miercuri NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică ...