Angajaţii Combinatului de Oţeluri Speciale au încheiat mitingul, dar spun că vor continua protestele

Mitingul organizat marţi de 300 de angajaţi şi foşti angajaţi de la Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte s-a încheiat, liderii sindicali afirmând însă că angajaţii, care sunt în şomaj tehnic întrucât activitatea uzinei este oprită, vor continua protestele fiind dispuşi să meargă în Capitală.
Economica.net - mar, 18 iun. 2013, 11:51
Angajaţii Combinatului de Oţeluri Speciale au încheiat mitingul, dar spun că vor continua protestele

Potrivit liderului sindicatului Metalurgistul, Gabriel Banu, activitatea combinatului este oprită în totalitate, urmând să fie reluată săptămâna viitoare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Azi am fost 300 de foşti şi actuali salariaţi, la început eram 200, apoi ni s-au alăturat alţi 100, iar acţiunea de protest a durat două ore. Suntem îngrijoraţi de soarta combinatului, suntem nemulţumiţi că nu au fost acordate sumele compensatorii celor care au fost disponibilizaţi în lunile martie şi aprilie, suntem supăraţi pe intenţia patronatului şi a firmei de insolvenţă de a tăia o parte din drepturile salariale ale angajaţilor. În acest moment activitatea combinatului este oprită şi mai mult de jumătate dintre salariaţi sunt în şomaj tehnic. În jur de 500 de salariaţi sunt la serviciu, ceilalţi 800 sunt acasă cu 80% din salariu. Oţelăria s-a oprit sâmbătă, Laminorul de Profile Mici acum vreo zece zile, ambele din cauza lipsei de comenzi”, a spus Gabriel Banu.

El a precizat că activitatea combinatului a mai fost oprită din decembrie 2012 până în martie 2013, când a fost reluată parţial. Ulterior, activitatea a mai fost oprită timp de aproximativ două săptămâni, iar angajaţii au intrat în şomaj tehnic.

„Atunci a repornit, dar odată cu reluarea activităţii s-au făcut disponibilizări, 512 salariati fiind concediaţi. Am repornit activitatea în 18 martie, dar nu am lucrat mai mult de trei săptămâni consecutiv până acum”, a mai spus Gabriel Banu.

Liderul de sindicat a mai spus că angajaţii Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte vor continua protestele.

„În funcţie de solicitările membrilor de sindicat vom continua, suntem dispuşi să mergem şi la Bucureşti pentru a face mişcări de protest în faţa firmei de insolvenţă”, a declarat liderul sindicatului Metalurgistul de la COS Târgovişte, Gabriel Banu.

Prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, care a discutat cu o delegaţie a protestatarilor, a declarat că va încerca să reia dialogul cu patronii combinatului.

„O delegaţie a protestatarilor a fost primită de mine, mi-au adus la cunoştinţă nemulţumirile, am aflat de la ei care sunt problemele. Nu am avut niciun fel de rezultat din discuţiile cu patronatul de până acum. E foarte, foarte greu de lucrat cu aceşti patroni, nu poţi să ai niciun fel de dialog”, a declarat prefectul judeţului Dâmboviţa.

Protestul angajaţilor şi foştilor angajaţi de la combinat s-a încheiat după două ore, fără incidente.

Angajaţi şi foşti angajaţi de la Combinatul de Oţeluri Speciale s-au adunat, marţi, în faţa Prefecturii Dâmboviţa, pentru a protesta faţă de faptul că nu le-au fost acordate salariile compensatorii celor disponibilizaţi în martie şi aprilie, dar şi faţă de intenţia patronatului de a diminua salariile.

Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum „Cu un stat care ne minte şi la offshor-uri ne vinde, n-avem şansă de salvare fără naţionalizare”, „Ne-aţi promis locuri de muncă, nu şomaj şi-o viaţă crudă”, „Ne vrem banii cuveniţi, nu vrem să fim umiliţi” şi „Aţi promis investitori, aţi adus lichidatori”.

În luna februarie, pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura insolvenţei, iar în luna mai, Nikarom, firma care a achiziţionat combinatele Mechel din România, a anunţat că Mechel Târgovişte revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte. Societatea are în prezent 1.370 de angajaţi, după ce de la începutul anului au fost disponibilizaţi aproximativ 550 de salariaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...