Angajaţii de la Dacia spun că nu sunt plătiţi corespunzător şi cer să nu mai fie trataţi „ca sclavi”

Angajaţii de la Dacia Mioveni, care protestează în curtea uzinei, nemulţumiţi că revendicările lor salariale nu sunt incluse în contractul colectiv de muncă, spun să li se cere să producă o maşină în 40 de secunde, dar că nu sunt plătiţi corespunzător şi solicită să nu mai fie trataţi ca "sclavi".
Economica.net - mie, 20 mart. 2013, 21:36
Angajaţii de la Dacia spun că nu sunt plătiţi corespunzător şi cer să nu mai fie trataţi

Pe timpul protestului spontan, ei au scandat „Hoţii, hoţii”, „Grevă”, „Nu plecăm”, „Jos mafia” şi „Unitate”, au bătut în tobe şi au suflat în vuvuzele, acuzând patronatul că nu vrea să-i primească la negocieri şi că a înăsprit condiţiile de muncă, înmulţind verificările alooltest şi controalele la poartă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Să ne respecte. Să ne trateze ca pe oameni, ne pun etilotestul prin secţie, ne controlează la poartă ca pe hoţi, aşa se întâmplă, nu se mai poate să rezistăm”, a declarat o femeie.

Un alt angajat este nemulţumit că li se cere să fabrice un autoturism în 40 de secunde, dar nu sunt plătiţi corespunzător, iar patronatul a întrerupt negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă şi nu îi primeşte la discuţii.

„Să ne dea banii ceruţi şi drepturile, pierdem la concedii, pierdem sporuri. Dacă ni le acordă, începem munca. Vrem 2, 3, 4 sau 5 milioane de lei vechi în plus, nu asta contează, problema este că e muncă multă şi banii sunt puţini, să ne plătească în mod corect pentru cât muncim. Trebuie să faci o maşină în 40 de secunde, vă daţi seama în ce viteză lucrăm noi aici ? Repet, să ne dea banii pentru cât muncim. Nici la brutărie nu iese pâinea atât de repede pe cât iese o maşină de la noi. Cei din Maroc au salarii mai mari, iar noi trebuie să scoatem maşina la 40 de secunde, ar trebui un minut sau un minut şi jumătate, dar nu 40 de secunde, în nicio uzină auto din lume maşina nu este scoasă la 40 de secunde. Vrem salarii decente, nimeni nu stă degeaba aici, aici toţi muncim. Acolo jos, la Mioveni, e o puşcărie cu program, la noi e puşcărie cu program. Nu suntem sclavi, nu am fost primiţi la negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă, noi vrem să muncim, dar nu aşa, ca în sclavie!”, a declarat muncitorul.

În replică, Anca Orevicianu, directorul de comunicare al Grupului Renault în România, spune că negocierile se desfăşoară în prezenţa reprezentanţilor salariaţilor.

Nu este adevărat că nu au fost primiţi la negocieri, ele au început în cursul lunii februarie şi sunt în curs. Nu s-a pus problema disponibilizărilor”, a declarat directorul de comunicare al Grupului Renault în România, Anca Orevicianu.

Potrivit aceleiaşi surse, controalele alcooltest se fac deoarece „regulamentul intern al Dacia prevede că oamenii nu au voie să lucreze sub influenţa alcoolului”.

„Securitatea oamenilor, a celor care lucrează pe platformă este responsabilitatea companiei şi de aceea se fac controale alcooltest atunci când este cazul, atunci când sunt sesizări pentru că este important ca lucrul să se desfăşoare în bune condiţii, iar regulamentul intern al Dacia prevede că oamenii nu au voie să lucreze sub influenţa alcoolului”, a spus Orevicianu.

Referitor la controalele efectuate la poartă, Orevicianu a mai spus că ele se fac prin sondaj, pentru că „este important ca securitatea oamenilor şi a bunurilor din patrimoniul companiei să fie asigurate”.

La ora transmiterii aceste ştiri, discuţia dintre reprezentanţii patronatului şi cei ai sindicatului şi salariaţilor continuă, protestatarii fiind în continuare în curtea uzinei.

Orevicianu a mai spus că negocierile privind contractul colectiv de muncă la Dacia Mioveni au început, în acest an, la sfârşitul lunii februarie şi vor fi terminate cel târziu în luna aprilie.

Peste 5.000 de angajaţi ai uzinei Dacia din Mioveni, judeţul Argeş, au oprit activitatea, miercuri dimineaţă, nemultumiţi că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă şi că revendicările salariale cerute de ei nu au fost incluse în document.

Potrivit salariaţilor, este un protest spontan care iniţial a avut loc în interiorul societăţii, departe de poarta principală, unde presa nu are acces în interiorul uzinei, dar ulterior angajaţii au ajuns la gardul societăţii pentru a sta de vorbă cu jurnaliştii.

Protestul spontan a fost declanşat în jurul orei 9.00, la Secţia de Vopsitorie a uzinei.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...