Angajații de la TAROM au suspendat protestul programat pe 1 decembrie, după ce Grindeanu a anunțat că sunt exceptați de la prevederile Legii austerității

29 11. 2023
tarom_airbus_a310_yr_lcb_at_lhr13_04_1996_4844518571_24641000

„Prin anunţul făcut public de către dl. Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, referitor la exceptarea companiei TAROM de la prevederile Legii 296/2023, legea austerităţii, coroborat cu acţiunile întreprinse de conducerea TAROM sub aprobarea Consiliului de Administraţie, Sindicatul Unit TAROM (SUT) suspendă protestul anunţat pentru ziua naţionala a Romaniei -1 Decembrie 2023. În vederea respectării drepturilor legale ale membrilor de sindicat, angajaţi ai companiei TAROM, Sindicatul îşi rezervă dreptul prevăzut de legislaţie de a folosi toate formele de protest în situaţia în care compania nu va fi exceptată de la legea austerităţii, iar drepturile angajaţilor vor fi afectate”, se menţionează într-un comunicat al SUT.

Membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT) atenţionaseră, în urmă cu o săptămână, că, începând cu data de 1 decembrie, nu vor mai ridica niciun avion de la sol, dacă nu va fi exceptată compania de la prevederile Legii 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare.

„În situaţia în care TAROM nu va fi exceptată de la prevederile acestei Legi a „ruşinii naţionale” iar alte companii cu capital majoritar de stat, dar care nu lucrează neapărat într-o piaţă concurenţială vor fi exceptate, noi, membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT), începând cu 1 decembrie 2023, piloţi, însoţitori de bord, mecanici de aviaţie, personal operativ de sol nu vom mai ridica niciun avion de la sol”, se menţiona într-un comunicat al sindicatului.

Două zile mai târziu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că ministerul va propune aprobarea în Guvern a unui memorandum, pentru a opri grevele la CFR SA şi TAROM.

„De exemplu, o să promovez un memorandum legat de TAROM, pentru că TAROM-ul este pe piaţă liberă. Aici nu poţi să ai îngrădiri de tipul companiilor sau instituţiilor de stat, şi e normal să fie exceptate toate acestea, dar vor fi exceptate – fie că vorbim de CFR, metrou sau TAROM, companii aflate pe pierdere – vor fi exceptate dacă până la sfârşitul anului 2024 se obligă să ia decizii de eficientizare în interiorul companiilor, eficientizare a activităţii lor, că vorbim de TAROM sau că vorbim de CFR. Doar în forma asta se vor aproba aceste memorandumuri”, a subliniat ministrul.

Tot astăzi, sindicaliștii de la CFR au anunțat că supendă protestele după anunțul că vor fi exceptați de la prevederile Legii austerității. Mai multe detalii aici.