1EUR = 4.7315 RON | Bucureşti 34 º

Companii

Angajaţii din mediul privat au primit salarii şi bonusuri mai mari în T1 2017 - studiu Smartree

Primele trei luni din 2017 au adus, din nou, creşteri ale salariilor şi bonusurilor primite de angajaţii din mediul privat, comparativ cu perioada similară din anul anterior, potrivit analizei Smartree Workforce Index, realizată de Smartree.

08 iun, 2017 | Agerpres

Conform analizei, în primul trimestru din an, angajaţii din companiile private au resimţit o creştere a salariilor, în medie, cu aproximativ 14%, faţă de perioada ianuarie - martie 2016. Acest lucru a fost determinat mai ales de evoluţia pozitivă a economiei în România, de creşterea salariului brut minim începând cu 1 februarie, cât şi de trendul ascendent al angajărilor pe mai multe sectoare ale pieţei.

'Criza forţei de muncă pe segmente precum IT&C, medical, automotive a avut, de asemenea, un impact pozitiv în creşterea salariilor în primele trei luni din acest an. Companiile şi-au dezvoltat, astfel, strategii clare privind retenţia sau atragerea angajaţilor, iar oferirea de salarii motivante a fost unul din factorii cei mai importanţi', a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Potrivit analizei, principalele companii din România care au oferit creşteri salariale pentru angajaţi în primul trimestru din an sunt cele din industria echipamentelor electronice şi hardware, produse şi servicii tehnologice, producţia de componente auto, industria pharma şi sectorul medical.

În ceea ce priveşte bonusurile oferite de către companii, primul trimestru din 2017 a adus o creştere comparativ cu perioada similară a anului trecut. Concret, angajaţii au primit bonusuri mai mari cu aproximativ 6%, potrivit Indexului Smartree.

Primul trimestru din 2017 a însemnat şi o creştere a numărului de zile de concediu de odihnă luate de angajaţi. Astfel, faţă de T1 2016, acestea au crescut cu peste 18%.

Indexul Smartree pentru primul trimestru mai arată, de asemenea, şi cum a evoluat numărul de angajaţi din sectorul privat în prima parte din acest an. Astfel, per total pe piaţa muncii, în companiile private, în perioada menţionată, numărul angajărilor a crescut cu peste 13%.

'Principalele industrii care au absorbit noii angajaţi în prima parte din acest an provin din industria pharma & medical, dezvoltare software, shared services, automotive, dar şi retail, inclusiv FMCG. Acest lucru a fost determinat de investiţii din ce în ce mai mari pe piaţa din România, deschiderea de noi facilităţi de producţie precum şi cererea constantă pentru specialiştii în domeniul sistemelor informatice, ca urmare a faptului că România rămâne în continuare printre cele mai atractive hub-uri IT din zonă', a precizat Adrian Stanciu.

Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluţiei recrutărilor, a creşterii salariale şi a bunăstării angajaţilor, sunt luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat şi care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Compania Smartree procesează 550.000 de angajaţi anual şi are peste 150 de clienţi, în majoritate companii multinaţionale, dar şi companii cu capital integral românesc. Smartree beneficiază de experienţa şi competenţele a peste 80 de specialişti în payroll, administrare de personal şi recrutare.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO