Angajaţii din sănătate, în marş către Piaţa Revoluţiei, unde vor picheta Ministerele Sănătăţii şi Muncii

Angajaţii din sănătate, care au protestat timp de o oră în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de salarizarea din sistem, au plecat în marş către Piaţa Revoluţiei, pentru a picheta Ministerul Sănătăţii şi pe cel al Muncii, liderii sindicali estimând că la manifestaţie vor participa peste 4.000 de oameni.
AGERPRES - joi, 08 iun. 2023, 12:56
Angajaţii din sănătate, în marş către Piaţa Revoluţiei, unde vor picheta Ministerele Sănătăţii şi Muncii

„Am stat o oră în faţa Guvernului şi acum ne deplasăm în marş către Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, unde vom picheta cele două ministere, apoi ne deplasăm în marş către Palatul Parlamentului, unde vom mai desfăşura un miting de o oră. Avem promisiuni că vom fi chemaţi la discuţii în toate locurile în care protestăm”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” (FSSR), Daniel Bulboacă.

Acesta a precizat că în continuare se vor strânge semnături pentru declanşarea grevei generale în sănătate, dacă revendicările sindicaliştilor nu vor fi rezolvate.

„Noi continuăm strângerea de semnături pentru greva generală. Dacă 50% plus unu din salariaţii din sănătate vor semna tabelele şi vor fi de acord să facă gestul suprem – o întrerupere a activităţii fiind neplătiţi în această perioadă – vom declanşa cel mai devreme după 1 iulie greva în sănătate. Următorul pas recent îl avem pe data de 15 iunie, când sindicaliştii din sănătate vor picheta unităţile din ţară. Pe data de 27 iunie, în intervalul orar 10:00 -12:00, vom face în unităţile sanitare o grevă de avertisment de 2 ore. În perioada 23-25 iunie avem Consiliul de coordonare al Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’ (FSSR), moment în care vom centraliza măcar parţial tabelele de semnături pentru declanşare grevei. În momentul acela vom şti în ce punct suntem: putem continua spre greva generală sau nu. Până atunci, însă, vom purta negocieri”, a transmis liderul sindical.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România organizează joi, în Capitală, mitingul şi marşul Sănătăţii, protest care a debutat la ora 11:00 în Piaţa Victoriei şi se va încheia în jurul orei 14:30, în Piaţa Constituţiei.

Reprezentanţii din sistemul public de sănătate prezenţi la protest vor susţine acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala Lege a salarizării şi anume: acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toţi angajaţii din sănătate; raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari; raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal; plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

De asemenea, sindicaliştii solicită adoptarea proiectului de Lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii (în forma stabilită cu partenerii sociali) şi aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată, proiectul de lege asigură: reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale; posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate.

Nu în ultimul rând, revendicările membrilor Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” din România mai vizează acceptarea propunerilor organizaţiei la Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector, rămase în divergenţă, încheierea şi înregistrarea acestui Contract Colectiv de Muncă, actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor, deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate şi creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” consideră că soluţia la reducerea gradului de nemulţumire a angajaţilor din sănătate o constituie refacerea încrederii acestora în angajamentele asumate de politicieni, atât în cadrul Legii salarizării, cât şi în cadrul negocierilor purtate cu organizaţiile sindicale reprezentative.

„În acest sens, politicienii trebuie să înţeleagă că angajaţii din sănătate nu pot avea încredere în rezolvarea inechităţilor salariale prin noua lege a salarizării până când nu le sunt acordate toate drepturile din actuala Lege a salarizării (Legea nr. 153/2017), exact aşa cum sunt prevăzute. În consecinţă, solicităm anularea de urgenţă a tuturor prevederilor diferitelor ordonanţe de urgenţă care au suspendat drepturile prevăzute în legea salarizării şi acordare acestor drepturi. Guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali şi apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector şi să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligaţii. Guvernanţii trebuie să transpună propunerile la contractul colectiv de muncă la nivel de sector şi să asigure finalizarea şi înregistrarea acestuia. De asemenea, ei trebuie să asume adoptarea proiectului de Lege a salarizării (partea privitoare la sănătate) exact în forma negociată cu partenerii sociali şi aplicarea de urgenţă a acestuia”, se menţionează într-un comunicat al organizaţiei sindicale.

Potrivit sursei citate, participanţii la aceste acţiuni de protest vor demonstra guvernanţilor hotărârea de a continua programul de proteste aşa cum a fost anunţat, acesta putând ajunge până la greva generală.

„Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acţiunilor după placul lor şi prin înţelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate aşteptările legitime ale angajaţilor. În consecinţă, recomandăm Guvernului să se aşeze la masa negocierilor (respectând criteriul reprezentativităţii) înainte de a fi prea târziu, pentru a asigura împreună cele mai bune soluţii de onorare a revendicărilor”, susţin sindicaliştii.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...