Angajaţii Oltchim au primit avansul pe iulie, săptămâna viitoare primesc toţi banii

Angajaţii de la Oltchim au primit, vineri, avansul pe luna iulie, iar săptămâna viitoare vor intra în posesia tuturor restanţelor salariale şi vor fi găsiţi şi banii necesari repornirii instalaţiilor, susţine liderul Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu.
Economica.net - vin, 07 sept. 2012, 16:41
Angajaţii Oltchim au primit avansul pe iulie, săptămâna viitoare primesc toţi banii

Potrivit preşedintelui Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, restanţele salariale vor fi achitate din banii proveniţi din vânzarea ultimelor produse fabricate la combinat, în prezent activitatea fiind oprită.

„Asa cum am stabilit ieri (joi- n.r.) cu domnii miniştri Pop şi Chiţoiu, în termen de cinci zile se vor achita restanţele salariale angajaţilor combinatului Oltchim. Astfel, azi s-au achitat sumele aferente avansului pe luna iulie, iar săptămâna viitoare va fi achitată lichidarea lunii iulie şi salariile integrale pe luna august, dar şi tichetele de masă pe lunile iulie şi august. De asemenea, tot în termen de cinci zile urmează să identificăm şi sumele necesare repornirii instalaţiilor, pentru ca procesul de privatizare să se finalizeze cu o unitate în funcţiune şi care produce, nu cu una oprită”, a declarat liderul Sindicatului Oltchim.

În ceea ce priveşte demisia sa, cerută de o parte dintre angajaţii combinatului, Diculoiu a spus că nu va renunţa la funcţie şi că nu poate fi demis pe baza unui tabel cu 900 de semnaturi, în condiţiile în care statutul sindicatului impune două treimi din numărul membrilor de sindicat.

„Înţeleg nemulţumirea unora, dar nu îmi înaintez demisia şi nici nu am de gând să plec din această funcţie. Este un sindicat minoritar care încearcă să manipuleze oamenii, am înţeles că sunt 900 de semnături, dar eu pot fi demis cu două treimi din numărul membrilor de sindicat, deci peste 1.600 din cei 2.500. Nu voi demisiona şi sunt preşedinte al acestui sindicat”, a mai susţinut Mihai Diculoiu.

Aproximativ 300 de angajaţi ai Oltchim au protestat, miercuri, în curtea combinatului, nemulţumiţi că se întârzie luarea unei decizii în privinţa situaţiei unităţii, dar şi pentru că nu şi-au primit salariile de două luni, ei solicitând vizita premierului Victor Ponta. La un moment dat, în timpul protestului, conducerea unităţii a cerut ca şase salariaţi să intre la discuţii cu reprezentanţii combinatului, solicitatrea fiind însă ignorată, iar aproximativ o sută de angajaţi s-au năpustit în sediul Oltchim, fără să fie înregistrate incidente şi fără să fie necesară intervenţia agenţilor de pază aflaţi la faţa locului.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a mers la Oltchim, miercuri seară, având discuţii cu conducerea societăţii şi cu cea a liderilor de sindicate.

Liviu Pop le-a spus salariaţilor care protestau în curtea combinatului că unitatea „nu se va lichida, ci se va privatiza.

„Eu pot să va spun că la nivelul Ministerului Economiei există o celulă de criză care analizează situaţia şi în cel mult o săptămână se vor aduce la zi toate lucrurile. Este clară activitatea de salvare şi chiar de creare de noi locuri de muncă în toate privatizările. Important este ca la licitaţie să vină investitori.(…), important este să fie o privatizare care să menţină activitatea şi locurile de muncă, şi nu o chestiune care să ducă la lichidarea Oltchim. Datoriiile Oltchim sunt mari, de exemplu, numai la Electrica pentru ultimii ani sunt 150 de milioane de lei. Dar, repet, Oltchim nu se va lichida, ci se va privaztiza”, le-a spus Liviu Pop angajaţilor Oltchim.

Salariaţii de la Oltchim i-au cerut ministrului ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul care va fi făcut la combinat, solicitând „transparenţă” şi l-au acuzat pe liderul sindical Mihai Diculoiu că „a participat la prăbuşirea Oltchim”, cerând demisia acestuia.

Liviu Pop a spus că nu poate interveni în problemă sindicatului şi le-a cerut oamenilor ca situaţia tensionată să nu degenereze deoarece „orice formă de protest conduce la destabilizare” şi companiile interesate în privatizare ar putea renunţa.

Tot în cursul zilei de miercuri, Constantin Roibu a demisionat din funcţiile de director general al Oltchim, poziţie ocupată timp de 21 de ani, şi de membru al Consiliului de Administraţie al combinatului, ca urmare a propunerii şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiţie a asigurării capitalului de lucru pentru funcţionarea instalaţiilor societăţii şi acordarea salariilor curente către salariaţii societăţii.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcţii 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi investiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceştia vor rămâne la dispoziţia companiei.

Constantin Roibu a declarat, miercuri seară, că demisia sa a fost „un gest de onoare”. El a spus că pentru o perioadă va lucra ca inginer în combinat.

„Îmi doresc ca Oltchim să fie privatizat, pe mine personal nu mă interesează metoda prin care se va face asta. Îmi doresc un investitor serios care să menţină activitatea întregului combinat şi care să se integreze cu rafinăria de la Piteşti. În ceea ce priveşte datoriile pe care le înregistrează societatea, trebuie ştiut că în Oltchim s-au investit 500 de milioane de euro, iar datoria este de 580 de milioane de euro, din care 80 de milioane sau chiar mai mult o reprezintă penalităţile. Banii s-au investit în societate, în niciun caz nu s-au cheltuit aiurea. Am ajuns aici pentru că în anii 2009, 2010, 2011 am funcţionat sub capacitate, la 40%, iar în prezent funcţionăm la 25% din capacitate, deci este normal să înregistrezi pierderi”, a declarat Constantin Roibu.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim şi a făcut apel la angajaţii companiei să nu sperie investitorii.

Ponta a afirmat că Guvernul „munceşte de ceva timp” pentru găsirea unui investitor care să preia Oltchim şi să asigure locurile de muncă şi buna funcţionare a Oltchim, Arpechim şi altor societăţi care depind de combinat.

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Te-ar mai putea interesa și
Plafonarea prețurilor RCA-Iată cât va costa asigurarea, în funcție de mașină și vârsta șoferului- Date în premieră
Plafonarea prețurilor RCA-Iată cât va costa asigurarea, în funcție de mașină și vârsta șoferului- Date în premieră
Oficiali ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), confirmați ulterior de ministrul finanțelor publice și președintele Consiliului Concurenței, au arătat că, pentru a proteja......
Peter Szijjarto avertizează că Ungaria nu va renunța la protejarea minorității maghiare din Ucraina, în ciuda presiunilor venite de pe ambele maluri ale Atlanticului
Peter Szijjarto avertizează că Ungaria nu va renunța la protejarea minorității maghiare din Ucraina, în ciuda presiunilor ...
Guvernul ungar este supus unei ''presiuni masive de pe ambele maluri ale Atlanticului'' pentru a renunţa la eforturile de ...
Electrica împrumută 180 de milioane de lei de la BERD
Electrica împrumută 180 de milioane de lei de la BERD
Compania Electrica S.A. a anunțat marți că a semant un contract de împrumut în valoare de 180 milioane RON cu Banca ...
Transelectrica și Universitatea Politenică București au încheiat un parteneriat pentru facilitarea intrării studenților pe piața muncii
Transelectrica și Universitatea Politenică București au încheiat un parteneriat pentru facilitarea intrării studenților ...
Un parteneriat strategic în domeniul cercetării şi al inovării a fost semnat, marţi, între Compania Naţională de ...