Angajaţii Oltchim au renunţat la proteste. Din 5 octombrie vor primi avansul pe august

Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au renunţat la proteste, a anunţat, miercuri, liderul interimar al Sindicatului Liber, Corneliu Cernev, care a precizat că, începând cu 5 octombrie, oamenii vor primi avansul pe luna august, iar până în 17 octombrie se vor acorda toate salariile la zi.
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 12:57
Angajaţii Oltchim au renunţat la proteste. Din 5 octombrie vor primi avansul pe august

„Am renunţat la proteste, nu cred că noua conducere ar fi putut lucra cu 500-600 de oameni la geam şi să se poată concentra asupra problemelor pe care le are de rezolvat. Mihai Bălan, noul director general al combinatului va rămâne tot timpul în Oltchim, nu va face drumuri în Bucureşti sau în altă parte, lucrurile se vor rezolva aici. Începând cu 5 octombrie se va acorda avansul pe luna august, iar până pe maxim 17 octombrie se vor acorda toate salariile la zi”, a declarat Corneliu Cernev.

El a precizat că noul director al Oltchim, Mihai Bălan, va prezenta până pe 12 august planul de redresare a activităţii combinatului, pe care îl va discuta cu reprezentanţii salariaţilor.

„Nu va pleca niciun om atâta timp cât va fi director general Mihai Bălan, iar până pe 12 octombrie dânsul va prezenta planul de redresare a activităţii combinatului pe care îl va discuta cu noi, reprezentanţii salariaţilor, plan care va fi validat de Consiliul de Administraţie. Până atunci pregătim instalaţiile pentru repornire, trebuie reluată activitatea de producţie, este obligatoriu pentru a avea viitor”, a mai declarat Corneliu Cernev.

Noul director general al Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Bălan, declarat, miercuri dimineaţă, că va avea discuţii cu băncile pentru a fi deblocate conturile combinatului, astfel încât în termen de două săptămâni să fie repornite instalaţiile şi să fie plătite salariile restante.

„Ştiu sigur că mâine (n.r. – joi) va fi o declaraţie a domnului Victor Ponta care va arăta planul de finanţare a Oltchim. O să am discuţii cu băncile pentru a fi deblocate conturile ca să plătim salariile, o să le cer un time out, iar în termen de două săptămâni trebuie să repornim instalaţiile şi să plătim salariile. Trebuie să găsesc o cale de rezolvare şi să pornim Oltchim”, spunea Mihai Bălan.

El afirma că trebuie recâştigate pieţele pierdute, întrucât prin oprirea producţiei s-au pierdut contracte.

De asemenea, Bălan preciza că în următoarele şase luni nu vor fi restructurări.

Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi încheiat, întrucât Dan Diaconescu, care şi-a adjudecat pachetul majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri, termenul pentru semnarea contractul expirând luni, anunţa ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Dan Diaconescu a câştigat în urmă cu aproape două săptămâni licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Chiţoiu a adăugat că acordul de privatizare nu a fost încheiat pentru că nu a fost selectat niciun câştigător pentru pachetul de acţiuni, dar nici pentru creanţele deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului şi Electrica la Oltchim, în valoare cumulată de 400 milioane de euro.

Marţi seară, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine.

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) va sesiza miercuri Parchetul în privinţa săvârşirii de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare şi pentru dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al Oltchim, se arăta într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...