Angajaţii Oltchim suspendă protestele după ce au fost anunţaţi că vor primi salariile restante

Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au decis să suspende protestele după ce au fost anunţaţi că restanţele salariale pentru luna septembrie le vor fi achitate joi, dar cei şase muncitori aflaţi în greva foamei continuă acţiunea, spunând că vor renunţa doar după o discuţie cu Victor Ponta
Economica.net - mie, 14 nov. 2012, 16:04
Angajaţii Oltchim suspendă protestele după ce au fost anunţaţi că vor primi salariile restante

„Pot spune că protestele au fost suspendate începând de astăzi (n.r. – miercuri) după ce conducerea a informat că în cursul zilei joi vor fi achitate salariile pentru luna septembrie, iar până la sfârşitul lunii cele aferente lunii octombrie. De asemenea, vor fi plătite şi drepturile cu privire la concediul de odihnă şi s-au virat în conturile CAR-ului suma de 6 miliarde lei vechi pentru nevoile oamenilor. Aşa că deocamdată am oprit protestul, dar nu şi greviştii foamei, cei şase declarând la unison că vor renunţa la această formă de protest numai după o discuţie cu Victor Ponta”, a declarat miercuri liderul interimar al Oltchim, Corneliu Cernev.

Aproximativ 300 de salariaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa pavilionului administrativ, cerând ca premierul Victor Ponta să vină să le explice de ce Guvernul nu şi-a onorat promisiunile.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat miercuri, la începutul şedinţei de guvern, că restanţa salarială aferentă lunii septembrie pentru angajaţii Oltchim va fi achitată începând de joi, iar restanţele pe octombrie vor fi plătite la finele lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie, precizând că vor fi repornite încă trei secţii ale combinatului.

„De mâine plătim salariile restante pe luna septembrie. De asemenea, începând de astăzi, inclusiv mâine şi luni, se repornesc încă trei secţii, urmând ca în total să fie implicaţi peste 1.200 salariaţi de la Oltchim. Noi, în cadrul negocierilor purtate sub coordonarea vicepremierului cu băncile mari creditoare, putem să asigurăm în perioada imediat următoare finanţarea repornirii activităţii la Oltchim. De asemenea, avem în vedere ca până la mijlocul lunii decembrie să ajungem la 65% din totalul capacităţii de producţie la Oltchim, urmând ca la sfârşitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie să asigurăm şi plata restanţelor pe luna octombrie, până atunci rezultând banii din primul ciclu de fabricaţie de la Oltchim”, afirma Chiţoiu.

Premierul Ponta adăuga că privatizarea Oltchim s-a convenit cu FMI în februarie, înaintea instalării actualului Guvern, iar combinatul a fost preluat cu datorii de 500 milioane euro, care, potrivit premierului, ar fi rezultat în urma unor fraude şi hoţii ale foştilor guvernanţi.

„Vreau să vă rog să-i înţelegeţi pe oameni şi să le dăm lucruri concrete referitoare la perspectiva Oltchimului. Nu cred că trebuie pedepsiţi în vreun fel sau acuzaţi oamenii de la Oltchim pentru hoţiile şi tupeul lui Blaga, Videanu, Dan Diaconescu şi toată gaşca care a căpuşat Oltchim”, declara Ponta.

Angajaţii Oltchim au protestat timp de câteva zile şi la sfârşitul lunii august, după oprirea producţiei combinatului, din cauza unor datorii de peste 500 de milioane de euro. Oamenii cereau să le fie achitate salariile restante, dar şi fonduri pentru reluarea producţiei. La un moment dat, pe parcursul protestelor, mai mulţi salariaţi au intrat în greva foamei. Muncitorii au renunţat la proteste după ce au primit asigurări că vor primi salariile restante pe lunile iulie şi august, precum şi bonurile de masă aferente, dar şi după ce au fost anunţaţi că va fi repornită producţia.

Producţia la combinatul Oltchim a fost reluată, la începutul lunii octombrie, la instalaţia de electroliză cu membrană, reprezentanţii companiei spunând atunci că urmează să fie repusă în funcţiune şi electroliza cu catoni de mercur.

În 2 noiembrie, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, afirma că deocamdată funcţionează 25-30 la sută din combinatul Oltchim, adică lucrează aproximativ 800 de muncitori dintr-un total de circa 2.600, urmând ca în săptămânile viitoare să se ajungă la o capacitate de 60 la sută.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, care a câştigat licitaţia pentru pachetul de acţiuni deţinut de stat, nu a plătit suma de 45 milioane euro pentru titluri.

Te-ar mai putea interesa și
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Dacă nu ar fi aderat la NATO, Estonia ar fi fost acum în locul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei estone
Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna, relatează......
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Dacia Sandero conduce clasamentul înmatriculărilor pe piața europeană după primele două luni din 2024
Raportul JATO Dynamics cu privire la înmatriculările de autoturisme din februarie confirmă o nouă victorie a modelului ...
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Ciolacu: Avem în plan ca până la sfârşitul anului să avem o aderare completă la Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Timişoara, la inaugurarea unui terminal al Aeroportului Internaţional, că ...
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metroul de Otopeni: Metrorex anunță restricții de circulație în Pasajul Băneasa pentru lucrări la M6
Metrorex informează că va fi restricționată circulația în Pasajul Băneasa pentru lucrări topografice la viitoarea ...