Angela Merkel îşi apără politica faţă de Rusia şi apreciază că nu are pentru ce să-şi ceară scuze

Fostul cancelar federal german Angela Merkel a apărat marţi politica sa faţă de Rusia, apreciind că nu are de ce să-şi ceară scuze pentru faptul că a mizat pe diplomaţie şi comerţ în încercarea de a evita un război în Ucraina, informează AFP.
AGERPRES - mie, 08 iun. 2022, 10:24
Angela Merkel îşi apără politica faţă de Rusia şi apreciază că nu are pentru ce să-şi ceară scuze

Totodată, Angela Merkel a condamnat din nou cu fermitate invazia rusă, care în opinia ei „nu are nicio justificare”. „Aceasta este o ruptură brutală cu dreptul internaţional, (ruptură) pentru care nu există scuză”, a spus Merkel, vorbind pentru prima dată în public după retragerea sa din viaţa politică, în urmă cu şase luni.

Însă ea a respins criticile conform cărora politica sa s-ar face vinovată în vreun fel de situaţia actuală. Angela Merkel a dat asigurări că a fost conştientă de mulţi ani de ameninţarea pe care regimul lui Vladimir Putin o făcea să planeze asupra Ucrainei.

Era în interesul Germaniei „să găsească un modus vivendi cu Rusia, pentru a nu ne pomeni într-o stare de război”, ci „a putea coexista în pofida tuturor diferenţelor noastre”, a afirmat Angela Merkel, care a condus timp ce 16 ani prima economie europeană.

După declanşarea invaziei ruse contra Ucrainei, fosta şefă a guvernului de centru-dreapta german a fost acuzată că a sporit dependenţa Europei faţă de energia rusă, în special promovând construcţia gazoductului Nord Stream 2, în pofida rezervelor partenerilor săi europeni şi americani.

Gazoductul, menit să dubleze capacitatea de aprovizionare a Germaniei cu gaz rusesc, a fost în final suspendat după declanşarea agresiunii ruse asupra Ucrainei, fără a fi dat în exploatare.

Germania a practicat multă vreme o politică a mâinii întinse spre Rusia, urmând ideea conform căreia comerţul ar induce o democratizare progresivă a acestei ţări.

„Nu mă gândeam că Putin se va schimba datorită relaţiilor comerciale”, a dat ea asigurări marţi, estimând că acesta a tras linie peste democraţie. Însă, era evident că Rusia „va fi mereu un vecin al Europei, care nu va putea fi ignorat total”, a argumentat Merkel în acest interviu moderat de un jurnalist al săptămânalului Der Spiegel într-un teatru din Berlin.

Chiar dacă o apropiere politică nu este posibilă, „era pertinent să avem cel puţin relaţii comerciale. Şi eu nu-mi voi cere scuze” pentru linia politică urmată în aceşti ultimi ani, a explicat Angela Merkel.

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...